Elektrubadur – gratis noveller i en podradio nära dig

Äntligen har det skett. Jag har länge väntat på att det litterära Sverige ska ta steget ut och helt fullt börja använda den nya tekniken. Tyvärr känns det ändå som att vi släpar efter. Men ett stort steg togs i rätt riktning den 14:e juni. Då lades nämligen det första avsnittet av Elektrubadur upp.

Elektrubadur är, som det står på hemsidan: ett nätradioprogram, eller ”podcast”, som sänder noveller – fantastiska, rysliga, mystiska, förunderliga. Varje söndag får du en ny berättelse, eller två. Det är som en liten (gratis!) ljudbok att lyssna på hemma i länstolen, på konditionsspåret, eller på väg till fabriken.

Egentligen är det lite märkligt att vi är så fastlåsta vid det tryckta ordet. Att kunna masskonsumera böcker är när allt kommer omkring en företeelse som inte är äldre än kanske hundra år. Innan dess var det bara de rika och de lärde som hade råd och bildning nog. Under tusentals år var det istället det talade ordet som trollband lyssnarna runt lägereldar, i stugorna och under himlens stjärnor. Men något håller på och händer. Allt fler upptäcker hur smidigt det är med en ljudbok.

Själv lägger jag ju ut Drakhornet som podcast. Jag spelar in och lägger upp ett nytt kapitel varje vecka. Det är mycket jobb. 20 min tar minst 2 timmar att spela in och redigera. Men det är också väldigt kul. Att författare spelar in sina böcker som podradio är väldigt vanligt i t.ex. USA, men vad jag vet är jag först i Sverige.

Jag hoppas att detta bara är början. Jag hoppas att fler tar Elektrubadors initiativ till hjärtat och startar fler podcasts. Jag hoppas också att fler författare läser in sina egna böcker, så att vi kan få en litterär podexplosion i Sverige. Det skulle ge en ny plattform att röra sig på och öka mångfalden av historier och uttryckssätt.

Länk till Elektrubadurs hemsida.

Länk till Elektrubadur på iTunes.

Länk till Drakhornet på iTunes.

Länk till artikel jag skrev för ett tag sedan om hur man gör sin egen podcast.

En reaktion på ”Elektrubadur – gratis noveller i en podradio nära dig

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s