Vägen till utgivning – del 3

Efter att jag blivit refuserad fortsatte jag naturligtvis att skicka iväg mina manus och andra förläggare hörde av sig och visade intresse, men det ledde aldrig fram till någon antagning. Jag började fundera över om ett genrebyte var nödvändigt eftersom jag hörde från fler och fler källor att både förlag och bokhandlare var trötta på deckare.

Flera förläggare uppmuntrade mig att fortsätta skicka in mina manus till dem, något som peppade mig oerhört mycket. Bara att veta att någon på ett förlag faktiskt ”väntade” på att läsa mer av det jag skrivit var mycket motiverande de dagar som det kändes tungt och inspirationen tröt.

Jag hann skriva ytterligare två manus, en thriller och en samtidsskildring, innan jag försökte mig på en historisk kärleksroman. Det finns många anledningar till varför jag valde just denna genre och här kommer två av huvudorsakerna: För det första är jag historielärare och av naturliga skäl därmed mycket intresserade av det förgångna. Alla mina manus innehåller parallellhistorier som till någon del utspelar sig i förfluten tid.  För det andra peppades jag av en kollega, Simona Ahrnstedt, som själv skriver Romance.

Charlotte Hassel blev färdig i maj 2011, då jag genast skickade iväg manuset till alla mina förläggarkontakter.  Åh vad skönt det kändes! Jag hade hunnit bli klar med boken innan sommaren och kunde nu koncentrera mig på slutet av skolterminen och den bebis som skulle komma inom de närmaste veckorna. Hade jag tur skulle kanske någon börja läsa manuset innan semestern och i bästa fall höra av sig i augusti. Det var i alla fall vad jag trodde, så döm om min förvåning då telefonen ringde mindre än två veckor senare!

Jag befann mig redan i något slags bebiskoma och stod på Hemtex och köpte lakan till en spjälsäng då jag såg ett Stockholmsnummer på displayen. Helt fräckt bad jag uppringare vänta eftersom jag just höll på att betala och slutförde sedan iskallt köpet.

Personen som ringde var Eva Fallenius, samma person som tre år tidigare hört av sig angående Stormnatt. Hon hade nu startat ett eget förlag, Frank, och ville veta mer om min bok Charlotte Hassel

9 reaktioner på ”Vägen till utgivning – del 3

 1. Hej Sofia och Annelie!

  Tack! Vad glad jag blir att ni gillar mina titlar. Jag älskar också ”desamor”, både titeln och historien, och jag hoppas verkligen att den en dag blir utgiven.

  Hej anonym!
  Jag skulle tippa på att förlagen föredrar ett skriftligt synopsis före ett samtal, men man vet ju aldrig. Det finns nog lika många synopsis som det finns författare och jag kan därför inte ge dig ett svar på exakt hur det ska se ut. Jag föreställer mig ett synopsis som en längre baksidetext där det tydligt framgår vilka grundstenarna i manuset är. Dock är det ju stor skillnad på ett synopsis som används för att sälja in ett manus och ett man skriver för sin egen skull för att planera ett manus. Läs även säljtexter för böcker i kataloger och liknande för att få inspiration.

  Lycka till!

  Vänligen Frida

 2. Tack för ditt svar.

  Jag har funderat på att ringa ett antal utvalda förlag (vilka vet jag inte än) och fråga dem om intresse finns för temat över huvud taget. Det är så specifikt, så det känns som en lätt fråga att ställa. Jag har liksom inget problem att förklara vad det gäller eller hur upplägget skulle vara.

  Tror du det är bättre att skriva ett synopsis och skicka in i stället för att ringa? Och vad är skillnaden mellan synopsis och att i ett brev berätta om boken? Jag känner till synopsis när det kommer till film, men bok vet jag inte…?

 3. Jag har följt din blogg ganska länge men jag har på något sätt missat hur många manus du faktiskt har skrivit, och inom olika genrer dessutom. Otroligt imponerande!

  Sedan måste jag även nämna att jag verkligen gillar titlarna på dina manus, kommer t ex aldrig glömma Desamor 🙂 Säkert fler än jag som sagt detta men det är en klockren titel! Den väcker nyfikenheten och även om titeln är lite ”svår” (nu blev jag t ex osäker på stavningen!) så kommer jag aldrig att glömma den. Likaså Charlotte Hassel, jag vet inte vad det är med det namnet men det bara sätter sig och man blir minst sagt nyfiken på henne.

  • Jag håller med Sofia, du har verkligen lyckats med dina titlar. Jag längtar efter att få läsa Desamor, bara för att jag älskar titeln. Hoppas du får den utgiven också!

 4. Hej alla!

  Ja, visst är det spännande ;-). Jag har bitit ner mina naglar både en och två gånger de senaste åren. Men, men, skam den som ger sig.

  Hej Andrea! Ja, jag insåg att när bebisen väl kommer så är det kört för manuset så jag måste få klart det innan dagen D (oj vad rätt jag hade, hinner knappt duscha numera ;-)).

  Hej anonym. jag kommer skriva ett inlägg om hur viktigt det är att skicka sitt manus till rätt förlag, det svåra är dock att veta vilket förlag som är just ”rätt”. Har tyvärr ingen aning om var ditt manus kan passa in. Alla säger ”leta efter förlag som ger ut böcker som påminner om ditt manus”, men samtidigt vill ju inte förlagen ge ut saker som konkurrerar med något de redan har. Kanske är det allra bästa att skriva en synopsis och skicka runt till potentiella förlag och höra om det finns något intresse (detta har jag provat, alla svarar inte, men när någon svarar att det låter intressant – vilket någon för det mesta gör eftersom det inte kostar dem något att säga så – är det enormt peppande!). Lycka till!

  Kram Frida

 5. Spännande!

  Jag gratulerar också till att ha lyckats slutföra och färdigställa din bok INNAN bebis ankomst (där har det stupat två gånger för mig…)!

 6. Jag har just hittat till er blogg, genom tips av en läsare av min blogg och åh, vad glad jag blev! Här kan jag nog hitta mycket matnyttigt.

  Ni har kanske skrivit om det här och jag vet inte om det är rätt att skriva frågor här, men… kanske ni har tips ändå? Det jag funderar över är hur jag ska veta vilka förlag som är lämpliga att vända sig till? Jag skriver på en bok om min psykiska sjukdom. En form av biografi alltså. Ska jag leta efter förlag som ger ut faktaböcker snarare än skönlitterära diton eller hur ska jag tänka? Jag har försökt titta på liknande böcker, men de verkar vara utgivna av väldigt skilda förlag…

  Tacksam för tips.

 7. Rafflande! 🙂

  Jag måste säga att jag är imponerad av din arbetsvilja och skrivarglädje. Bara det att du fortsatte att skriva manus efter manus, trots refuseringar och motgångar. Det kräver något extra.

  Ska bli spännande att läsa upplösningen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s