Det perfekta följebrevet

Hur ser det perfekta följebrevet ut? Tja, inte som mitt i alla fall. Men det gick bra ändå till slut. Åtskilliga mejl och många manusversioner senare blev det faktiskt en bok av det hela. (Trots att jag hade slarvat med bokstäverna.) Nedan följer mitt första mejl till förlaget, precis som det såg ut när det begav sig.

Jag tillägnar dagens inlägg alla er som ska skriva ert första eller sjuttiofjärde följebrev. Lycka till!

Från: Annelie Drewsen
Skickat: den 17 december 2008 10:11
Till: Vivlio förlag
Ämne: Bokidé

Hej Alexandra!

Jag heter Annelie Drewsen och har följt Vivlios utgivning med intresse sedan starten. Eftersom jag själv lever i en tvåspråkig familj (min man kommer från Mexiko) och dessutom pluggar svenska som andraspråk och spanska på universitetet ligger tvåspråkiga böcker mig vamrt om hjärtat. Ett tag hade jag själv tankar på att ge ut tvåspråkiga böcker på egen hand, men när ni startade blev jag glatt överraskad av att det var fler som hade sett samma behov.

Jag har under en tid känt att det finns ett behov av en viss typ av tvåspråkiga böcker som riktar sig till förskolor och familjer med barn i förskoleålderna. Böcker där de vardagliga situationerna beskrivs, där de vardagliga tingen benämns på båda språken och där barnet känner igen sig i miljön och omgivningen.

Jag har skissat på ett manus som beskriver en promenad med få ord. De till synes enkla uttrycken som beskriver handlingar, riktning, väder m.m., kan vara svåra att översätta till andra språk. Tillsammans med illustrationer är de tänkta att beskriva promenaden ur ett litet barns perspektiv. Jag tänker mig en seria liknande böcker med olika vardagliga teman. Jag bifogar dokumentet till detta mejl. Om ni vill kan jag även skicka in en papperskopia.

Jag ser fram emot att höra vad ni tycker om min idé!

Vänliga hälsningar

Annelie Drewsen

6 reaktioner på ”Det perfekta följebrevet

 1. Pingback: Följebrevet som ledde till utgivning « Debutantbloggen

 2. Jag tycker att det ser ut som ett bra följebrev. Mitt följebrev till förlaget var ant en katastrof, bara ca: 10 rader allt som allt om manuset och mig själv. Trots ant ett för kort följebrev så hade jag turen på min sida ändå.
  Jag lär mig hela tiden…

 3. Jätteintressant! Tycker det ÄR ett perfekt följebrev 🙂 Du lyckas verkligen sälja in din idé, jag kan förstå att de nappade. Det skulle jag också ha gjort! Det märks så tydligt att du har tänkt till och sett ett behov av en viss typ av bok.

  Det enda negativa är att jag inte hittar något här jag kan sno till mitt eget följebrev! 😉 Gaah!

 4. Hur man formulerar sitt första brev/mejl beror ju på vad det är man försöker sälja in – en idé eller ett manus. I mitt fall var det något slags mellanting, det fanns ett manus men egentligen var det idén jag ville få respons på.

  Om man väljer att presentera sig själv först eller sist är väl också en smaksak. Jag har gjort på båda sätten, men har en känsla av att jag tenderar att inleda mejl med en kortare presentation av mig själv, medan mer traditionella följebrev på papper får en annan form. Vore intressant att höra hur andra gör.

  Kul med fler tvåspråkiga här på bloggen 🙂

 5. Så olikt mitt följebrev, mitt har jag gjort som en baksida på en bok och allra sist ”kort om mig”. Undrar hur det perfekta brevet ser ut egentligen? Med tanke på att ditt gick vägen kanske det borde statuera som exempel 😀

  Ps. Lever oxå i en tvåspråkig relation, det är bra det! Samma språk som du också förövrigt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s