Ska jag söka litteraturstöd hos kulturrådet?

För ungefär två år sedan började jag surfa runt på nätet i syfte att lära mig hur man startar eget förlag. Ett tips som omedelbart dök upp i en massa forum var att man skulle söka litteraturstöd hos kulturrådet. ”Då har du chansen att tjäna massa pengar!” var typ kontentan. Jag hade lite svårt för den attityden, där man ser en bok som en väg till lite snabba cash, så jag lät det hela ligga på is. Jag ville ju att min bok skulle sälja av sig självt, vilken den också gjort.

Men för ett tag sedan träffade jag några som pratade om litteraturstödet i mycket positivare ordalag. De menade att det var ett sätt för små förlag att jämna ut förutsättningarna. Det kunde ge resurser till fler utgivningar och en knuff i rätt riktning gentemot biblioteken.

Litteraturstödet söks hos kulturrådet. På deras hemsida finns en utförlig förklaring om proceduren och hur man ansöker. Kort går det ut på att skicka in en ansökan samt ett exemplar av boken. Om de finner den vara av tillräckligt god kvalitet kan man få bidrag beviljat. Bidraget består av en klumpsumma med pengar. Det består också av distribution till 291 bibliotek, men de köper boken till halva F-priset.

Man kan titta i deras tabeller för att se hur mycket pengar man får. Drakhornet är på 352 sidor, så i mitt fall skulle det bli 42 413 kr. Sedan skulle jag förlora några tusenlappar då de köper 291 kopior till halva F-priset, men det skulle ändå bli ett stort plus i kassan.

Så vad är fördelarna? Pengar så klart! Med så mycket pengar skulle jag kunna betala utgivningen av två böcker till. Sedan skulle 291 bibliotek också få var sin kopia, vilket inte är helt fel. Men å andra sidan kan just det visa sig vara ett dubbeleggat svärd.

Vad är nackdelarna? Jag har redan sålt Drakhornet till över 200 bibliotek via BTJ. Om de nu får en extra kopia via kulturrådet så kanske de tänker ”Äsch! Då hade vi ju inte behövt köpa den!” Så när uppföljaren till Drakhornet kommer så vill inget bibliotek köpa den, då de tänker ”Varför spendera pengar på den här, den kommer säkert ändå från kulturrådet om några månader.”

Dessutom är jag inte säker på att 42 414 kr är ett fast belopp. Jag blev inte riktigt klok på det. Men det känns snarare som ett maxbelopp. Innebär det att man kan få betydligt lägre stöd?

Hur ska jag göra? Ska jag söka eller inte? Är det någon där ute som har erfarenhet eller kunskap om detta?

Tacksam för lite tips och tankar.

7 reaktioner på ”Ska jag söka litteraturstöd hos kulturrådet?

 1. Tack allesammans för era tips, tankar och idéer. Jag ska nog söka bidraget ändå. Det känns som att fördelarna överväger nackdelarna.

  Sedan får vi se vad som sker… 🙂

  Tack!

 2. Kulturstödet brukar betyda ett exemplar per kommun.
  Oftast tar inte biblioteken reda på vilka titlar som har fått stöd så det borde inte vara någon risk att söka.

 3. Jag tror också att det är värt ett försök. Som sagt, pengarna man eventuellt får kan man ju använda för marknadsföring som man annars kanske inte kunnat och det är en angenäm tanke 🙂

 4. Jag har precis skickat in en ansökan men räknar inte med att få något stöd. Man skickar, som du sa, in en bok samtidigt med ansökan, därefter ytterligare böcker till samtliga i arbetsgruppen. I mitt fall var det nio böcker till. Kanske något att ta med i beräkningarna, portot kostar en del, precis som varje gratisex inte är gratis för förlaget. Men min inställning är trots allt att det är värt ett försök.

 5. Det är ett fåtal böcker som de kan känna sig säkra på får stöd. Och som sagt, om 291 kommuner får var sitt ex har storstäderna stora bibliotekssystem med många filialer som ska dela på det.

  Dock har många stora städer så ont om pengar att de bara köper ett ex av sånt som inte är kioskvältare. Sen får det skickas mellan biblioteksenheterna när en låntagare beställer det.

  Jag kan rapportera efter en slagning på nätet att din bok Drakhornet köpts av bara två filialer, men att den är under inköp hos fem till. Lustigt nog inte av PunktMedis som är specialiserade på fantasy.

 6. @Göran Fagerström Tack för dina tankar. Kanske ska jag söka det ändå. Om jag nu skulle få bidraget så är, som du skriver, 42 laxar inte att förakta. Det finns grejer med marknadsföring jag skulle kunna göra då, som jag helt enkelt inte har råd med nu…

  Jag fick en kommentar via facebook av en kompis som är bibliotekarie. Hen menade att böcker som de vet att de får in som KUR-böcker (biblioteksbenämning på kulturrådsstöda titlar) kommer de inte att köpa in.

  Det enda möjliga undantaget är just barn- och ungdomsböcker som det är strykande åtgång på. Så just Drakhornet skulle kanske klara sig ändå.

  Dock var hen skeptisk till huruvida Drakhornet skulle få något stöd. Även hen hade synen av det hela som lite av ett lotteri.

  Men jag ska alltså ha ganska lite att förlora, men en hel del att vinna.

  Hmmmm…. får se hur jag gör.

 7. Att bibliotek kan tänka så förekommer men många bibliotek har inte råd att köpa mycket över huvud taget. Av dina 200 ex av förra boken gick kanske ett antal till Stockholms stads olika filialer men kanske inget till Storumans bibliotek.

  De flesta mindre förlag upplever litteraturstödet som ett stort lotteri. Bifallsprocenten har minskat. Jag har haft böcker som jag varit förvånad över att de fått avslag. Det är snarare de större förlagen som kan kalkylera med några vinstlotter som en del av totalbudgeten. Men man ska alltid söka, de 42 laxarna är inte att förakta plus den andra beloppet.

  Hälsningar

  Göran Fagerström
  Bokverket

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s