Omslaget på min debutbok

Ett viktigt steg i utgivningen av en bok är formgivningen av bokens omslag. För mig som debutant var detta en väldigt spännande process att få vara med om. Då jag fick se förslag på omslag med bokens titel och mitt namn på kändes det faktum att jag skulle bli utgiven för första gången verkligt.

Jag vet inte hur det ser ut på andra förlag men jag fick vara delaktig i omslagsprocessen från början till slut.

Det första vi gjorde var att välja en formgivare och efter att vi diskuterat olika alternativ frågade min förläggare en formgivare om den hade möjlighet att göra mitt omslag. Den tackade ja och vi började att bolla idéer. Jag ville gärna ha ett kvinnoansikte på omslaget och det blev utgångspunkten för de olika förslagen.

Då formgivaren skapat två potentiella omslag fick vi se dem och ge feedback. Båda var otroligt fina och efter att vi diskuterat hur de kunde utvecklas bestämde vi oss för att gå vidare med det ena. Jag deltog aktivt i den här processen och vi var överens om det mesta. Hade vi inte varit överens hade jag dock överlåtit de stora besluten åt min förläggare eftersom jag inte har någon erfarenhet av bokförsäljning och marknadsföring.

När framsidan var klar formgav formgivaren även resten av omslaget och infogade baksidetexten som jag skrivit och en bild på mig och små detaljer som färgen på pärlhalsbandet och bokens titel justerades.

Här ovan ser ni resultatet. Vad tycker ni? Blir ni sugna på att läsa den?

14 reaktioner på ”Omslaget på min debutbok

 1. Om det nu är 1700-tal så går mina tankar till porträtt gjorda av Roslin. Pudrade ansikten, vita peruker och fantastiska stoffer, siden, sammet och spets.

  Ditt omslag för snarare tankarna till brittisk historisk film, tycker jag, och då är det ju sytrarna Brontë, Austen, Thacekery och allt vad de heter som väl snarare är 1800-tal…

  Men det kanske inte gör så mycket, omslaget är fint i sig, tycker jag. Det enda som förbryllar mig lite är att ditt namn och romanens namn i stort sett kan förväxlas. Man vet inte vem/vad som heter vad. Jag tror att man för okända författare ofta sätter titeln i större bokstäver, författarnamnet i mindre. Alltså, om man följer ”regelboken”. Möjligen hade det varit att föredra, tycker jag nog också.

 2. Jag kan säga såhär (och det här är bättre än ”vilket jättesnyggt omslag!”): Den som är intresserad av historiska/romantiska romaner skulle direkt få upp ögonen för ditt omslag! Med andra ord lär det inte vara några problem att fånga din målgrupp, och det är ju det allra viktigaste 🙂

 3. Hej alla!

  Åh vad ni är snälla. Känns skönt att höra att det är fler än jag som gillar det.

  Jag håller med om att stilen på klänningen och halsbandet kan föra tankarna till 1920-talet, men spets och pärlor användes ju även på 1700-talet så det kan likaväl representera den epoken ;-).

 4. Fint omslag, men jag hade fått för mig att din bok utspelar sig på 1700-talet? Eller har jag fått det om bakfoten? Utifrån omslaget hade jag gissat på första halvan eller mitten av 1900-talet.

  Jag har en bok hemma som heter ”Midnight Never Come” och utspelar sig i det elisabethanska England. På omslaget anas ett kraftigt sminkat kvinnoansikte halvt dolt bakom någon slags genomskinlig Harlekin-krage som känns helfel för 1500-talet, sånt stör mig.

 5. Håller med om att det är ett jättefint omslag. För mig talar det om att det är en bok som utspelar sig längre tillbaka i tiden och inte idag. Tycker om kontrasten mellan det röda håret och rosa läpparna.

  Självklart blir jag också nyfiken på att läsa den 🙂

  Ann-K

  tidattskriva.blogspot.com

 6. Jag tycker omslaget är riktigt vackert. Och läpparna är rosa (obs! :), vilket jag tycker gör att kvinnan på bilden ser mjukare ut, mer som en flicka. Röda läppar signalerar nästan vampyr i dessa dagar… 🙂 och så klart gillar jag rött hår, yes!

 7. Hej Oskar!

  Absolut! Det är nog det vi var ute efter, även om det kan vara svårt att sätta ord på exakt vad man vill förmedla. Dock är det viktigt att det är ”sofistikerad sensualitet”. Boken behandlar ämnen som kvinnlig sexualitet, otrohet och konvenansäktenskap. Huvudkaraktären Charlotte Hassel är en stark och egensinnig hjältinna som återvänder till sin hemstad under fingerat namn. Alltså är ”dold identitet” ett annat tema som jag också tycker att framsidan återspeglar ;-).

  Jag kommer ge en mer detaljerad beskrivning av boken framöver samt skriva ett inlägg om problematiken kring att skriva ”sexscener”.

 8. Spänning och humor … Kanske det. 🙂

  Men för mig så utstrålar den långa halsen, halsbandet, den röda munnen och det flammande håret mest av allt en sak: Sensualitet. Men det kanske bara är för att jag är man. ;-D

 9. Hej alla!

  Vad kul att ni tycker om den!

  Ja, det var jätteroligt att få vara med även om jag inte kan ta åt mig alltför mycket av den positiva feedbacken. Jag ville som sagt att det skulle vara en kvinna på framsidan och att det skulle kunna kopplas till den tidsera då boken utspelar sig, men den fantastiska formgivningen är helt Ninas förtjänst.

  Chick lit? Hmmm. Det beror ju på vad man menar med chick lit. För mig ser det inte alls ut som en typisk chick lit utan som en historisk kärleksroman, men det handlar ju om en kvinna och kärlek är ett huvudtema. Jag antar att det är förvirrande när man inte skriver något som tillhör en specifik genre. Dock vill jag ju att omslaget ska kommunicera att är det är en underhållande historia med både spänning och humor.

  Kram Frida

 10. Vackert! 🙂

  Tror aldrig att jag förut sett ett omslag som fokuserar så på halsens form och kurva. Det är hals och pärlhalsband som ligger i fokus med klänningens och läpparnas röda som en inramning. (I alla fall tror jag det är en klänning, ju mer jag tittar på det, ju osäkrare blir jag. Men rött är det i alla fall 😉 ) Det ger en häftig effekt.

  Snygg touch också på det röda håret som försvinner in i den svarta bakgrunden.

  Och du fick vara med från början till slut? Kul! Jag har förstått att det är ganska ovanligt …

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s