Drakhornet bryter 500-spärren

Draken bryter genom glastaket i Harry Potter 7

Då har det hänt! Drakhornet har sålt över 500 exemplar. Något jag personligen är väldigt tacksam och lycklig över. Det är ungefär samma känsla som när draken bryter genom glastaket i senaste Harry Potterfilmen. Men vad är det som är så speciellt med 500 ex? Varför är det så viktigt?

För det första har det att göra med ett internetrykte. Det sägs nämligen att en vanlig debutant på ett helt vanligt förlag säljer i medel runt 500 ex. Det är svårt att få fram korrekt statistik då många förlag inte ger ut sina försäljningssiffror, men det är vad jag hört. Nu när jag gjorde research inför den här artikeln så hittade jag istället siffran 800, men det spelar egentligen inte så stor roll. Det viktiga är känslan av att ha lyckats.

När jag planerade utgivningen av Drakhornet var nämligen 500 sålda ex det mål jag satte upp. Det var den gräns som jag ville passera för att kunna titta på hela projektet och säga: ”Wow! Vad coolt! Det gick ju faktiskt att göra själv!” Nu är gränsen sprängd och boken gjorde det på fem månader. Säljer den mer härefter (och jag är övertygad om att detta bara är början) så är det ren bonus. 🙂

För det andra så har boken nu betalat sig själv. Jag behövde ungefär 500 ex för att få tillbaka satsade pengar. Nu är varje såld bok vinst som går till framtida investeringar. Jag planerar ju att ge ut uppföljaren i november, och då kommer det finnas gott om räkningar att betala.

Framförallt känner jag mig väldigt tacksam. Det är så många människor som har hjälpt till på vägen, som gett mig tips och idéer, som öppnat dörrar. Det finns människor som … om det inte hade varit för dem, hade det inte blivit någon fantasyserie överhuvudtaget.

Så till er alla … vänner, stöttepelare och bollplank. Ni med hjälp, stöd och glada tillrop. Ett oändligt stort tack! Det hade aldrig gått utan er.

13 reaktioner på ”Drakhornet bryter 500-spärren

  1. Tack så mycket allesammans. Det känns verkligen otroligt roligt.
    Och jag lovar att fira. 😉

    @Frida: Jag har ingen upplaga. Det är det som är det fina i kråksången. Allt trycks Print on Demand. Så upplagan kan aldrig ta slut. Det är bara att beställa på! 🙂

  2. Åh vad kul. Grattis och bra jobbat. När man är sitt eget förlag kan man ju ta åt sig av äran på ett annat sätt då boken säljer.

    Har du outat hur stor upplagan är? (Vissa anser ju det vara en förlagshemlighet).

  3. Grattis! En härlig känsla varje gång man når ett mål (eller delmål). Se till att fira. Och sen är det helt klart så att sålda böcker säljer böcker, dvs när man nått en viss kritisk massa av folk som läst boken (och förhoppningsvis gillar den) så bidrar det till att fler vill läsa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s