Nästa bok heter Skogens hjärta

Nu har jag pratat i över en månad om ”Drakhornets uppföljare”. Börjar tröttna på den formuleringen, så härmed avslöjar jag titeln på nästa del i Nornornas vävnad. Del två kommer att heta: Skogens hjärta.

Jag har tidigare skrivit om namnkonventioner inom fantasy. Skogens hjärta är, precis som Drakhornet, en titel som syftar direkt på ett viktigt ”magiskt” objekt i historien. Detta är något ganska vanligt inom fantasy och det har både sin styrka och svaghet. Styrkan är så klart den stora igenkänningsfaktorn. Vana fantasyläsare ser snabbt att detta är en fantasy. Å andra sidan får det inte bli alltför standardiserade titlar. Då tappar man nerven och spänningen.

Min förhoppning är att Skogens hjärta är lite lagom poetiskt, men att den samtidigt luktar fantasy. Och titeln passar väldigt bra med historien. Har faktiskt svårt att tänka mig ett annat namn i förhållande till berättelsen.

I Skogens hjärta gör Hanna slag i saken och försöker lämna Barkhammar. Men det går inte alls som hon tänkt sig och hennes utbrytarförsök slutar i katastrof och förnedring. Hon tvingas bestämma sig för hur långt hon egentligen är beredd att gå för att vinna sin frihet.

Erik har å sin sida inte en lugn stund. Najaden Afon, som gjorde livet surt för honom i första boken, har inte försvunnit utan lurar fortfarande i vattnen nära byn. Dessutom finns där något nytt i skogen, något som antyder återkomsten av uråldriga makter, något som till och med verkar skrämma Afon. När då älvorna lägger sig i spelet går allt snabbt överbord, och snart är Hanna och Erik indragna i ett äventyr som kommer att avgöra allas deras öde.

Nu ska jag bara pilla lite med slutkapitlen och få ut texten till betaläsarna. Illustratör är kontaktad och Morten Ravnbo kommer även denna gång att stå för den grafiska formgivningen, vilket känns väldigt tryggt. Förhoppningsvis kan jag släppa boken som planerat i november.

Tjohoo!  🙂

10 reaktioner på ”Nästa bok heter Skogens hjärta

 1. Du har rätt. Det är viktigt med igenkänningsfaktorn. Det får bara inte bli för mycket av den så att det känns ”gjort” redan. Men det är en balansakt som jag tror är fullt möjlig att genomföra.

 2. Jag tycker att det är en bra titel 🙂 Man ska inte skämmas för att vara tydlig med att det är fantasy, tror du att exempelvis deckarförfattare resonerar så? Det tror inte jag. Det gör nog ingen genreförfattare. Att titeln liknar ”Stormens hjärta” av Tad Williams gör absolut ingenting, det ökar ju bara igenkänningsfaktorn, man verkligen förstår att det är fantasy.

 3. @Nene Ormes: Kul att du gillar den! Jag håller också tummarna. Och tårna. Det kan behövas. 😉

  @emma: Nåja, smaken är som baken. Och om du nu inte kan älska den, så är jag i alla fall glad att du gillar något med den… 😉 För jag finner det intressant att titeln verkar ha gett dig en känsla av riktning och atmosfären av en plats. Då lyckas ju ändå namnet med det jag hoppades, att skapa en viss känsla och nyfikenhet.

 4. Titel håller sig väl starkt till konventionerna för att jag ska älska det, men jag gillar verkligen att du har valt en plats som titel, det ger mig en känsla av riktning i boken innan jag har läst ett enda ord.
  Och kudos för produktiviteten. 🙂

 5. @Helena Milton: Det glädjer mig att få vara en ambassadör för fantasyn, denna missförstådda och bespottade genre. 😉 (Äsch. Det finns gott om skräp inom fantasyn, lika mycket som inom alla andra genrer faktiskt.)

  Men det finns också bra fantasy. Litteratur som vänder och vrider på vår verklighet och bearbetar de stora frågorna utifrån hela andra perspektiv. Min ambition är att tillhöra den delen, men bara ni som läsare kan avgöra om jag lyckats.

  @Frida Skybäck: Kul att du gillar titeln! 🙂 Och jag tycker ”verkligen” att du gör helt rätt i att köpa dem som julklapp. * host host* Julkklappstips! *host host* 😉

  Jag tror att det lilla förlaget är så grymt effektivt för att det är en enda person som håller ihop det hela och oftast koncentrerar man sig bara på ett projekt i taget. Då kan det gå ruskigt fort. Det är också det lilla förlagets akilleshäl, därför om personen i fråga plötsligt blir överväldigad av annat jobb (läs: verkligheten) så står allt still.

  @Sofia: Verkligen jättekul att få väcka lite nyfikenhet. Sedan är ju ofta genrer en smaksak, vilket är helt subjektivt för olika individer. Men det är aldrig fel att testa lite olika saker, vem vet, kanske finner man en skatt vars existens man inte ens anade?

 6. Jag håller med ovanstående, jag har aldrig läst fantasy men dina inlägg väcker nyfikenheten för något som för mig tidigare var helt ointressant 🙂

  Det är också spännande att följa din process!

 7. Vilken bra titel!

  Jag gillar den verkligen. Och din utgivningsprocess verkar vara väldig effektiv. November redan. Gud vad skönt att slippa sitta och vänta i evigheter som många måste göra! Jag hade tänkt köpa ”Drakhornet” till min lillasyrra som är ett fantasyfan i julklapp (det är lugnt, hon läser inte den här bloggen), nu kanske hon även kan få ”Skogens hjärta” också.

 8. Är egentligen inte alls någon fantast av fantasy men efter att ha läst dina inlägg blir jag alltmer nyfiken, åtminstone på dina böcker 🙂 P.S. Tack för webadressen till Steve Jobs tal, lyssnade och håller med dig. Det var verkligen bra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s