Skogens hjärta landar hos betaläsarna

Så har Skogens hjärta lämnat min trygga famn och dragit ut till betaläsarna. Det känns väldigt kul att komma in i nästa fas av färdigställandet. Det var en hel del att fixa efter att alfaläsarna var klara med manuset. Jag har säkert redigerat över trettio scener, några små och några stora. Men de stora förändringarna är att jag helt ryckte ut två kapitel på slutet och la till tre nya. Ett i början, ett lite mot slutet och ett precis på slutet.

Jag slet ut två kapitel därför att de inte längre fyllde något syfte. Det var en actionfylld uppgörelse med en av bokens antagonister. Men ärligt talat blev det lite för mycket av den varan och det passade egentligen inte antagonistens karaktär. Istället blev det ett nytt kapitel där antagonisten lågmält hotar våra protagonister och antyder att de nu kommit i konflikt med makter bortom deras fattningsförmåga. Mycket mer effektfullt.

Men de andra två kapitel kom till helt från scratch. Det första skapades då en av mina antagonister behövde ökad motivation för att fatta de beslut han gör senare i boken. Så jag gav honom mer incitament, med råge! 😉 Det sista kapitlet kom till för att boken behövde en jämnare övergång mellan två andra kapitel. Det hände nämligen en hel del, och det berättades i efterhand snarare än visades. Vilket inte är så bra. Så jag skrev till ett kapitel och visade istället.

Nu är boken ute hos betaläsarna och jag hoppas att de får roligt med den. För att hjälpa dem en aning skrev jag en checklista med vad man kan tänka på.

Kära betaläsare, håll ett öga ute efter:

 • Konstiga formuleringar som hejdar läsupplevelsen.
 • Märkliga grammatiska konstruktioner
 • När texten förlorar sitt flyt.
 • Dialoger som inte känns trovärdiga. (Alltså, de känns mer som konstruktioner än som något människor verkligen skulle säga.)
 • När någon karaktär gör eller säger något som inte känns trovärdigt. (Alltså i enlighet med hur den karaktären brukar bete sig.)
 • När saker och ting blir för ostigt, smörigt eller klyschigt. (cheesy, corny etc. OBS! Det är när DU tycker att det blir för ostigt. Bekymra dig inte om vad jag som författare eller andra potentiella läsare eventuellt skulle kunna uppfatta som ostigt. Vad reagerar DU på.)
 • När karaktärerna tänker för mycket så det blir övertydligt.
 • När du inte förstår något. (Ibland är det meningen att du ska förstå. Ibland inte. Det gäller att rätt sak förstås vid rätt tillfälle. Markera i texten!)
 • När du tappar koncentrationen. (För då är det antagligen inte du, utan något i texten.)
 • Eventuella korrekturmissar. (Detta är inte en korrläsning. Men ser du några korrfel så kan du lika gärna markera dem.)
 • Anglicismer. (När det märks att jag har tänkt på engelska och skrivit på svenska. Jag har tyvärr en tendens att göra det ibland.)
 • Och annat som ni kommer att tänka på som är störande.

Men låt inte allt detta blockera er i läsningen. Det handlar inte om att jaga reda på så många fel som möjligt utan att notera dem när de väl uppenbarar sig. Det viktigaste är att ha roligt och njuta av historien.

5 reaktioner på ”Skogens hjärta landar hos betaläsarna

 1. @Aengeln Englund: Hej Aengeln! Kul att höra av dig! Hoppas allt är bra med dig.

  Jo visst är det lite surt att tvingas kasta några tusen ord. Men de fungerade ändå inte längre. Boken blev bättre utan dem. Min erfarenhet är att man aldrig ska vara rädd för att bli brutal mot sin egen text. Om det inte håller måttet, eller leder historien i fel riktning, så ska det bara ut. Det finns inget annat sätt att komma vidare.

  Sedan ska jag erkänna att jag har dåligt samvete. Jag har ännu inte läst igenom Gainea. Men jag hoppas allt går bra för dig.

  @Martha Johansson: Det beror på vem du vill bli betaläsare för. 🙂

  Mina betaläsare är folk jag känner, antingen IRL eller över internet, och som jag har förtroende för. Om du är intresserad så kan du höra av dig via min förlagshemsida, så kanske vi kan fixa något till nästa bok.
  http://fafnerforlag.se/kontakt/
  Men nästa bok lär dröja minst ett år. Så det är en bra bit in i framtiden.

  Annars vet jag att det finns gott om författaraspiranter som längtar efter att få feedback på sina alster. Så om du aviserar på din blogg att du gärna betaläser texter, samt besöker lite författaraspiranters bloggar och kommenterar på dem så är jag säker på att du snart får napp.

  Dessutom finns kapitel1.se och andra hemsidor som är dedikerade nästan enbart till att lägga upp material och få feedback på dem. Jag vet lektörer som har varit aktiva på kapitel1 och som sedan fått betalda lektörsjobb, för att författaraspiranterna där har fått förtroende för dem via deras kommentarer.

 2. Det känns lite hårt det där med att plocka bort kapitel som man redan har skrivit. Jag fick göra samma sak häromdagen, men i mitt fall arkiverade jag det till en senare bok istället.

  Ser absolut fram mot Skogens Hjärta. Jag har sällan tid att läsa böcker numera – jag lyssnar på ljudböcker på väg till och från jobbet istället – men Drakhornet plöjde jag från pärm till pärm under semestern.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s