Söta pojkar är bara på låtsas

Dagens gästbloggare är Moa Eriksson Sandberg. Hon debuterar denna vecka med Söta pojkar är bara på låtsas på Raben & Sjögren. Boken handlar om en ung kvinnas sexuella debut och är baserad på egna erfarenheter.

Någon månad efter att jag skrivit på kontraktet ringde en kille till förlaget. Han hade hört rykten om att han var med i boken – och nu var han orolig för vad som stod och om jag hade med hans riktiga namn. Min förläggare tyckte mest det var komiskt, men själv blev jag lite nervös.

Min debutroman Söta pojkar är bara på låtsas bygger på händelser ur min dagbok från första läsåret i gymnasiet 1997-1998. Medan jag läste dagboken slogs jag av vilken omtumlande tid det var. När jag var sexton ville jag att allt skulle vara som på film. Jag dagdrömde om att bli världsberömd skådespelerska, skriva för musiktidningar som POP och att bo i Paris och Berlin. Jag ville sluka hela världen. Men mest av allt fantiserade jag om att få hångla med söta poppojkar – sådana som lyssnade på Belle & Sebastian, hade glasögon med svarta bågar, Clarks-skor och Sweet Georgia Brown i håret. Men stora drömmar krockar lätt med verkligheten. Många nätter grät jag mig själv till sömns och kände mig helt värdelös – andra dagar hade jag närmast hybris och trodde att jag kunde få precis vem jag ville. Vardagen var en ständig bergodalbana.

Flera som har läst manuset har blivit chockade över det explicita innehållet. Egentligen tror jag inte det beror på sexscenerna i sig utan på att det är en ung tjej i huvudrollen som inte alltid har sex för att hon är himlastormande kär – utan bara för att hon är nyfiken och hög på livet. En vän som läste manuset sa om huvudpersonen: ”hon beter sig som killar brukar göra”. Det kanske inte var helt och hållet en komplimang, men jag tog det som det. Ella sitter inte och väntar på drömprinsen, hon hånglar upp honom istället.

Kanske är det också chockerande att det är så ärligt beskrivet. Många sexskildringar som riktar sig till ungdomar är ofta antingen romantiserande eller avskräckande i form av övergrepp. Som om allt sex som inte är romantiskt automatiskt är fel. Och så är det förstås inte! Tillfälligt sex kan vara hur roligt och härligt som helst och jag tror inte att man ger bort någon endaste liten del av sig själv – sex är en handling, inte organhandel.

Fast som tjej i ett ojämlikt samhälle är det förstås svårt att vara sexuellt utlevande på samma villkor som killar och ibland gör det ont. Jag har försökt skriva så öppenhjärtigt som möjligt om det här, och om jag lyckas få någon att känna att ”så här kan man också få känna/göra/vara som tjej” blir jag glad.

Angående det där med att skriva självbiografiskt ja … när orden kommer på papper blir det förstås något annat. I verkliga livet händer det ju grejer hela tiden men om man skulle skriva om allt skulle det bli rörigt och ointressant. Därför har jag lagt ihop personer och händelser, exempelvis har två liknande fester förvandlats till en fest för att det inte ska bli tjatigt. Men känslorna är helt och hållet mina.

Vad som hände med killen som ringde förlaget? Jag mailade honom på Facebook och försäkrade honom om att det inte stod något hemskt. Jag tyckte ju bara att han var söt.

Moa Eriksson Sandberg

Det här inlägget postades i Debut, Gäster och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Söta pojkar är bara på låtsas

 1. Ping: BOKTIPS – Den första flickan skogen möter | Debutantbloggen

 2. emma skriver:

  ”Sex är en handling, inte organhandel.”
  Grymt bra sagt.

 3. Frida Skybäck skriver:

  Åh vad spännande boken låter! Jag ser verkligen fram emot att läsa den. Vad ser du för målgrupp, är den riktad till tonåringar eller vuxna?

  MVH Frida

  • Moa Eriksson Sandberg skriver:

   Vad kul att du tycker det! Förlaget marknadsför den som en bok för unga vuxna, det vill säga 14 +. Men jag tror att även äldre vuxna kan känna igen sig i den. 🙂

   Vänliga hälsningar, Moa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s