Hur skriver man en sexscen?

I ett tidigare inlägg berättade jag att min mamma, som läste mitt manus innan det antogs, kommenterade de underutvecklade sexscenerna. Kanske var det just tanken på att mamma skulle läsa manuset som gjorde att jag inte vågade skriva mer ingående sexscener, men då hon var färdig med att läsa försvann den spärren. Dessutom tänkte jag att det här manuset, precis som alla andra manus jag skrivit, inte skulle bli utgivet och därför kunde jag skriva hur pinsamma sexscener som helst eftersom ingen annan skulle ta del av dem.

Jag tror att det just är tanken på att andra ska läsa som gör det så otroligt svårt att skriva bra sexscener. Dessutom finns det naturligtvis många olika ”stilar” att välja mellan och här följer några exempel:

Man kan undvika ämnet helt: ”De försvann in i ladan och en kvart senare ebbade deras röster ut i ett gemensamt stön”.

Man kan vara vetenskaplig: ”De kände ett djuriskt behov av att fortplanta sig”.

Man kan vara poetisk: ”Hans nektar fyllde hennes blomma”.

Man kan överdramatisera: ”Det var som om en symfoniorkester spelade i hennes kropp och han var dirigenten som styrde henne med fast taktpinne”.

Personligen tycker jag bäst om sexscener som faktiskt gestaltar vad som händer och hur det känns på ett relativt realistiskt sätt, men jag tror även att denna ”stil” är den svåraste att bemästra. I förra veckan frågade en journalist mig hur jag gjorde för att mina kärleksscener inte skulle bli ”sliskiga” och ärligt talat vet jag inte. Jag har gjort mitt bästa att få dem både spännande och realistiska, men hur de uppfattas av andra är det svårt för mig att avgöra. Och självklart är jag nervös för vad de som läser boken kommer tycka, för man vill ju varken bli kallad för en pryd fegis eller en snusktant.

Hur tycker ni att en sexscen ska vara och vilka bra respektive dåliga sexscener har ni läst?

21 reaktioner på ”Hur skriver man en sexscen?

 1. Pingback: Sexscener | Perny.se

 2. Hej Johan.

  Jag håller också på ett stort mått realism fast jag tycker även att balanserade liknelser håller i en sexscen. Det behövs ett målande språk för att det inte ska bli för rått enligt mig.

 3. Kan inte nämna några exempel på bra eller dåliga sexskildringar som jag läst, men jag är ganska säker på att ju mer realistisk man är desto bättre blir det. Av dina exempel är det bara det första (”undvika det”) som skulle fungera. Använder man sig av liknelser eller försöker vara poetisk är risken stor att läsarna hakar upp sig på det och missar vad man faktiskt försöker berätta.

  (Och det värsta av allt är att illusionen att man befinner sig ”inuti” boken helt förstörs om författaren använder liknelser…)

 4. Hej Andrea!

  Det har du ju rätt i. Jag tänkte bara utifrån den svenska litteratur som jag ofta läser, men räkna man in chic lit och romance finns det ju väldigt mycket sex ur ett kvinnligt perspektiv ;-).

 5. Fast jag vet inte om jag håller med om att sex i litteratur ofta har ett manligt perspektiv. Ta all chic lit, till exempel! Eller vampyrromantik med kvinnliga huvudrollsinnehavare. Romance har jag inte läst så mycket men jag misstänker att det är gott om kvinnliga perspektiv där också.

  Sedan kan man väl misstänka att det är med vuxenböcker som med barnböcker, rent generellt finns det fler manliga än kvinnliga huvudpersoner, och då blir det ju fler manliga POV i sexscenerna också, rent procentuellt sett.

 6. Ville bara tillägga att ofta känns det som sex i litteraturen är ur ett manligt perspektiv. Beror det på att det finns fler manliga författare och/eller huvudkaraktärer eller att kvinnor oftare fegar ur när det gäller att skriva sexscener?

 7. Oskar: Ja, den var rolig ;-).

  Du har säkert rätt i att det inte går att generalisera så, men om man tittar på hur sex skildras i litteratur och film som är riktade till män respektive kvinnor finns där ju tydliga skillnader. Behöver ju förstås dock inte betyda att det är just det som går hem hos alla.

 8. @Frida Tror du att kvinnor över lag vill ha det lite mjukare och mer metaforiskt? Intressant. Jag är själv inte säker på det. Jag tror nog att skillnaderna mellan könen är mindre än skillnaderna inom könen.

  I min Metro 2033-novell ”Vägen till stjärnorna” har huvudkaraktärerna sex vid två tillfällen. Men beskrivningarna är bara någon eller några meningar långa och snarare med fokus på underliggande drivkrafter och vad det innebär för deras relation.

 9. Hej på det viset,

  Jag gillar inte heller när det blir Danielle Steel-sex ;-). Dock funkar ju olika stilar olika bra beroende på genre. Jag säger att jag har lite drama och poesi i mina sexscener men egentligen är det ju mer omskrivningar (och kanske även försköning) som jag menar. Det är svårt det där med att beskriva riktigt stora känslor.

 10. Hej alla!

  Vad roligt det är när det kommer igång en diskussion!

  Oskar: Jag tycker också om när det är ganska enkelt även om jag per automatik kryddar med lite poesi och drama. Kanske handlar det om manligt och kvinnligt, jag inbillar mig att tjejer tycker om när man mjukar upp det hela med metaforer osv.?

  Monica: absolut. En sexscen måste ju ha ett syfte, annars blir det bara fånigt.

  Sofia: jag är likadan. Löjligt pryd när jag läser. Ska jag vara ärlig tycker jag faktiskt att det är pinsamt att läsa mina egna sexscener också.

  Sara BE: nej de känner jag inte till. Ska genast gå in och kolla! En av de sämsta sexskildringar jag läst finns i en av Theodor Kallifatides deckare. Kanske är det för att det är ur ett manligt perspektiv men allting är så otroligt köttigt och grötigt hela tiden.

  Anna: gud vad spännande! Jag har faktiskt aldrig tänkt på det viset.

  Andrea: Jag vill också att det ska vara realistiskt men jag gillar även när man skildrar de ”stora känslorna”. Balansen mellan passion och humor kan vara svår ;-). Undra hur vanligt det är att ”misslyckade” sexscener skildras. Ofta är ju akterna man beskriver de som är riktigt lyckade.

  I ”Charlotte Hassel” som är en kärleksroman finns det tre stora sexscener. En handlar bara om lust och tillfredsställelse och de två andra om kärlek och längtan. Jag har ju delvis ett politiskt motiv med dem eftersom jag vill skildra kvinnlig sexualitet och visa att kvinnor också vill ha sex (och att det även var så på 1700-talet).

  Katarina: Jag känner också ofta så. Samtidigt tycker jag att det är tråkigt när en författare fegar ur där det hade känts ”rätt” med en sexscen. I en kärleksroman kan det ju kännas konstigt om de älskande paret aldrig har sex eftersom man då missar en viktig del av deras relation.

 11. Poesi och drama går fetbort. Detaljer också för det mesta. De känns oftast ditplanterade utan att de har någon egentlig betydelse för berättelsen. Beskrivningar av ”långa slanka ben”, ”fasta skinkor” och ”toppiga bröst” skickar berättelsen ner i B- för att inte säga D-klass.
  De jag kommer på så här i brådrasket som faktiskt klarar av att skriva sexscener så att de känns som en naturlig del av storyn är ungdomsboksförfattarna Jenny Jägerfeld och Sara Ohlsson. Men då skildrar de också sexet realistiskt med t ex den osäkerhet och klumpighet som finns där.

 12. Som flera av de andra svarat föredrar jag att inte gå in i detalj, jag tycker inte att sexscener är ett absolut måste, så jag brukar koncentrera mig på det som föregår dem och följer efter. Kanske är det som du säger tanken på att folk faktiskt kommer att läsa det som hejdar mig 😉 men också att ”some things are better left to the imagination”…

 13. Jag håller just nu på att jobba med en sexscen som kommer av sig. Jag vill att det ska vara en himla massa spänning mellan de inblandade och det är minst lika svårt!
  Annars föredrar jag att vara realistisk men kortfattad. Ja, de har sex, ja, det kändes si och så, sen exakt hur smekningarna gick till tycker jag faktiskt är rätt ointressant.

 14. Jag låter den första kärlekscenen i mitt senaste manus vara tämligen försiktig. Han är erfaren, en rockstjärna som haft både flickvänner och groupies. Däremot känner han något helt nytt när han möter Mia och hon har inte haft någon kille på länge. Det känns som att jag som författare måste låta dem få ha något privat också, som att det hade blivit fel att gå in och skriva om detaljer i det skedet. När man sedan lär känna dem bättre (och de har lärt känna varandra bättre) så blir det närmare beskrivning. Dock är inte sex något huvudtema i berättelsen, kärlek som förtroende och vänskap utan villkor är betydligt viktigare ämnen. Som jag ser det är nog hur man skriver beroende av både avsikten med manuset och vilket behov man har som författare av att visa sina karaktärer den respekt de just då behöver.

 15. Har du sett Guardians Bad Sex Award som delas ut varje år? Brukar vara rolig (och pinsam) läsning. Ett citat från förra årets ”vinnarroman”: ”He unbuttoned the front of her shirt and pulled it to the side so that her breast was uncovered, her nipple poking out, upturned like the nose of the loveliest nocturnal animal, sniffing in the night.” Hahaha!

  http://www.guardian.co.uk/books/badsexaward

 16. Intressant fråga. Jag inser nu att jag mer eller mindre brukar hoppa över dem! Kanske är det som du säger; det är svårt för författare att skriva sexscener med tanke på att det är ett ”känsligt” ämne och därför blir de inte så bra.

  Eftersom jag inte är så förtjust i sexscener så tycker jag nog det är bäst om de inte blir för ingående. Men absolut inga liknelser, hjälp! Nej, det måste vara realistiskt. Jag läste Ninni Schulmans deckare häromdagen och där var det en sexscen som föll mig i smaken. Det var nog bara ett par meningar! Haha, är jag pryd eller vad är grejen 🙂 Fast visst beror det också på vilken typ av bok man läser. Ibland kan jag tycka att sexscenerna känns lite pliktskyldigt skrivna, som om de inte riktigt hör hemma i boken i övrigt.

 17. Kul ämne. 🙂

  Jag har själv väldigt svårt för när det blir för dramatiskt eller poetiskt. Eller när man använder små konstiga allegorier. Det brukar snarare föranleda skrattattacker. Bättre att skriva rakt upp och ner vad som faktiskt sker.

  Sedan tycker jag att det egentligen är mer spännande med vad som händer inuti karaktärerna. Vad betyder det för personerna. Hur förändrar sexakten deras relation? Tolkar de det måhända olika? Vad är det som väcks eller trycks ner? Vilka bakomliggande faktorer påverkar och vad förändras inför framtiden? Det är enligt min mening intressantare än själva akten i sig.

  • Håller med Oskar. Vad som händer inuti karaktärerna är det som är det intressanta. Inget gör oss så nakna, också inombords, som att ha sex. Därför tycker jag att sexscener har en viktig plats i många berättelser, men scenen ska inte vara där bara för att ”krydda” lite.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s