Författaren som festfixare

Mitt förra inlägg handlade om författarrollen, något som vi skulle kunna diskutera hur länge som helst. Som debutant kan det vara svårt att veta vad som egentligen förväntas av en. Att det är författarens roll att skriva, redigera och korrekturläsa är alla med på. Men sedan? Hur delaktig ska författaren vara i marknadsföring och försäljning? Det är självklart att ställa upp på intervjuer och signeringar, men ska en författare även sälja sin bok? Är det författarens jobb att ta betalt för och leverera  böcker? Och hur är det med releasefesten – är det förlaget eller författaren som ska ordna den?

När debutboken släpptes kändes det självklart att ha releasefest. I samarbete med mitt förlag och det lokala biblioteket arrangerade vi en lyckad tillställning. Det var god stämning, mycket folk och givande programpunkter. En reporter från SR International fanns på plats och gjorde ett ganska långt inslag om boken som senare sändes.

Det låg också mycket arbete bakom. Jag hade specialskrivit en sång. Vi anlitade sagoläsare och musiker. Makku hade gjort en stor Adam-figur i papp och improviserade fram bilder på ett blädderblock på plats, något som var mycket uppskattar bland både barn och vuxna. Dessutom ordnade vi en tävling för alla barn som var där. Tävlingen krävde en hel del efterarbete (sammanställa svar, utse vinnare, kontakta pristagare och skicka ut priser och tröstpriser).

Som upplevelse var releasen otroligt roligt att vara med om, men det tog tid. Tid från skrivandet. På sätt och hade det varit lättare att vara en riktig eremit som inte gillade folk och rakt av tacka nej till alla tillställningar. Men nu råkar jag – precis som många andra –gilla både gemenskapen och ensamheten. Då uppstår svårigheterna istället i att hitta en bra balans.

Hur stort arbete är jag villig att lägga ner på att exempelvis ordna en releasefest? Hur viktigt är det för bokens och min egen framtid? Hur många timmar skrivtid är jag villig att offra?

När första boken släpptes var det självklart att fira med en release. När min andra bok släpps om ett par veckor känns det inte lika självklart. Kan man verkligen hålla på och fira varenda bok?

Det är viktigt att då och då stanna upp och fråga sig varför man gör vissa saker. Och för vems skull man gör dem. Jag vet varför jag skriver och för vem jag skriver. Det är det viktigaste.

6 reaktioner på ”Författaren som festfixare

 1. Sölve: Bra liknelse med födelsedagar. Och helt sant att man inte alltid behöver fira på samma sätt. Jag är inne lite på den linjen…

  Oskar: Verkligen inte fy skam. Samtidigt är det ju alltid kul att träffa nytt folk 🙂

  Nene: Håller med att just debuten är värt ett alldeles speciellt firande. När kommer din nästa bok? Är det en fortsättning på Udda verklighet eller något helt fristående?

  Maria: Det viktigaste är nog att kommunicera med förlaget. Jag har kommit med en del förslag som sedan har förverkligats av förlaget. Andra saker gör jag på eget bevåg, men det handlar främst om personliga kontakter som jag kan dra nytta av på olika sätt. Till exempel att ge bort en bok till någon jag tror kan tala gott om den, eller att se till att mitt lokala bibliotek köper in den. Har skrivit en del om marknadsföring här på Debutantbloggen tidigare, men det kan nog hände att det blir fler inlägg.

  Game Girl: Jag håller med om att det är spännande att vara med och se hur allt går till, det är helt klart utvecklande. Jag har också hört att vissa författare får ordna det mesta på egen hand, därför är jag glad att mitt förlag bidrog i planering och genomförande av releasen.

 2. Det finns ju två typer av releasefester: den för familj och vänner och den för att göra press för boken. En privat release kan ju se ut hur som helst: en god middag med ett par få utvalda där man skålar över att ha avslutat en bok eller en stor fest med alla man känner. Lite klurigare är det ju om man vill ha en fest där man försöker ge boken uppmärksamhet, det är en annan sak. Och vid små förlag kommer man nog få göra det mesta på egen hand. Man upphör aldrig att förundras över alla de olika roller en författare måste ta. Men samtidigt är det ju spännande att utvecklas inom alla dessa olika områden, och vara medveten om alla olika stadier av utgivningen.

 3. Just det här funderar jag också på. Likadant så undrar jag hur mycket mitt jobb är att sälja in boken när den är släppt. Jag har förstått att det gäller att marknadsföra sig och att göra sig ett namn. Hur mycket är ok att jag gör när det är dags för marknadsföring av boken? , finns det någon oskriven lag?? Jag får någ fråga förlaget. Hur mycket i marknadsföring har du gjort själv? Vad förväntar sig förlaget av mig? Jag är beredd på att göra en hel del. Jag vill ju självklart att min bok ska sälja. Du får gärna komma med tips. / Maria

 4. Jag har funderat på samma sak. Klart jag vill fira det på något vis, men jag vet inte om jag orkar med en lika stor apparat som debutfirandet var. Men ärligt firade jag inte bara bokens släpp då utan också att jag debuterat – det var värt en stor fest!

  Å andra sidan ligger jag så långt efter min planering att jag hinner ångra mig flera gånger.

 5. Min andra bok kommer ju i november. Jag har inte planerat in någon releasefest den här gången. Vet helt enkelt inte om jag orkar / hinner. Om det ändå blir av så blir det nog snarare en mysig kvällsmiddag i goda vänners lag.

  Det är inte fy skam det heller! 🙂

 6. Klart man ska fira varje bok. Men jag ska erkänna att jag inte hade någon riktig releasefest för min andra bok. Det hanns liksom inte med. Faktiskt inte heller för min tredje bok. Men jag ska ha det för min fjärde bok, det är jag rätt säker på eftersom det både säljer böcker och är kul.

  Kanske ska man jämföra bokutgivningar med födelsedagar. Det är klart att man alltid vill fira dem, även om man kanske är mer stolt över att ha skrivit en bok än att ha blivit ett år äldre.

  Men man kanske inte firar lika mycket och på samma sätt varje födelsedag. Ibland kan en releasefest stanna vid en middag med familjen och några vänner, andra gånger bjuder man in även folk man inte känner för en hejdundrande fest.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s