En fantastisk dag

Fem dagar efter att min bok släpptes fick jag helt fantastiska nyheter. Tack vare ett stort intresse från boklådor och bokklubbar trycks min bok i en andra upplaga.

Det känns verkligen roligt att det går framåt och jag är naturligtvis jätteglad. Dock har jag ju aldrig upplevt det här förut så jag vet inte hur pass vanligt det t är att det kommer en andra upplaga. Jag vill också tillägga att det inte rör sig om något jättestort antal böcker.

Själv har jag flera gånger frågat andra författare i hur många ex. deras böcker tryckts bara för att få ett mumlande till svar. Tydligen anses det lika ofint att fråga någon om antal tryckta böcker som att fråga hur mycket någon väger och antalet böcker ses lite som en affärshemlighet.

Samma dag skrev jag dessutom kontrakt på bok nummer två. Jag har alltid undrat hur det skulle kännas att skriva en bok då man redan har kontrakt och det ska bli spännande att se om processen blir annorlunda.

7 reaktioner på ”En fantastisk dag

 1. Hej Sölve!

  Ja när man som helt okänd debutant kommer ut på ett litet förlag så kan man inte räkna med några stora förstaupplagor ;-). Och på ett sätt är det väl bra, bättre att möta efterfrågan än att sitta med för många böcker som inte säljer. Fast man blir ju nyfiken på hur många böcker som trycks upp när det gäller ”kända debutanter” som t.ex. Thomas Bodströms första deckare.

  Tack för alla gratulationer! Ja, det känns helt otroligt. Kanske finns det en liten chans att jag kan försörja mig på det här inom ett par år. Man kan ju alltid hoppas. Mitt mål det här året är dock att dra in tillräckligt med kosing för att kunna köpa mig en egen skrivdator så att jag slipper låna makens ”musikdator” hela tiden.

 2. Det är verkligen fantastiska nyheter tycker jag! Oavsett hur många ex varje upplaga innehåller så är det ju ett tecken på att din roman är populär och säljer bra. Grattis 🙂

 3. Att trycka en ny upplaga kan antingen bero på en fantastisk försäljning, eller en underskattad förstaupplaga. 🙂

  Skämt åsido, jättegrattis! Att det trycks fler böcker kan inte vara något annat än en framgång.

  Att det är så mycket hysch-hysch kring upplagor handlar nog delvis om att en tryckt upplaga inte är samma sak som en såld. Med den returrätt som bokhandeln har händer det att förlagen efter 6-12 månader plötsligt får tillbaks hundratals och ibland tusentals osålda böcker och det visar sig att boken inte alls sålt så bra som man trott.

  Om det däremot kommer tilläggsbeställningar som genererar nytryck brukar man tolka det som att den första upplagan faktiskt sålts.

  I förlagsbranschen känns det också som att man bara berättar om upplagor ifall en bok sålt väldigt, väldigt bra. Annars blir det ”ett par tusen”. Affärshemligheter javisst, men ibland kan man sakna en mer transparent redovisning och svart på vitt om att vissa böcker faktiskt inte ens sålts i 1000 ex trots utgivning på ett stort förlag.

  Eller svart på vitt om en bok sålts i 21.000 eller 29.000 exemplar, vilket också kan vara rätt flytande svar på.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s