Blev det något litteraturstöd för Drakhornet?

För två månader sedan funderade jag kring huruvida det var en bra idé att söka litteraturstöd hos kulturrådet. Till slut kom jag fram till att jag ändå ville försöka. Det var en ganska liten insats (totalt åtta böcker och porto) och hade potential till en ganska stor utdelning (ungefär 40000kr + distribution av böcker till 291 bibliotek runt om i Sverige.)

Nu har jag fått svar från kulturrådet. Det kom som ett mail med en enorm pdf bifogad. Inuti pdfen var mötesprotokoll samt listor över totalt antal sökande, samt över vilka som fått stöd. Så det var med en viss spänning som jag skrollade ner, sida efter sida i jakt på mitt eget namn och Drakhornets titel.

Först kunde jag inte hitta namnet någonstans. Men så plötsligt uppenbarar det sig på tredje sidan, bland de sökande. Sedan gick jag till listorna över de som fått stöd, och kunde notera att Drakhornet inte fanns med.

Frågan är om jag borde känna något. För det gör jag egentligen inte. Ärligt talat hade jag inte riktigt väntat mig att få något litteraturstöd. Det hade varit mer av en oväntad bonus. Visst är det lite tråkigt, för det hade varit kul, och jag hade kunnat göra väldigt mycket intressanta saker för pengarna. Men sånt är livet. Ibland vinner man, ibland förlorar man.

En annan frågan är hur jag ska agera i framtiden. Antagligen kommer jag inte att skicka in några fler böcker i samma serie. Chansen att de skulle ge stöd till bok 2, när de inte gjort det till nr 1, måste väl ses som minimal. Kanske att jag ger det en ny chans om jag släpper en helt ny bok, som inte utspelar sig i samma värld som Drakhornet. För vem vet, det kanske går nästa gång.

2 reaktioner på ”Blev det något litteraturstöd för Drakhornet?

  1. ”Hade du skrivit en diktsamling om disksvampar i vilken du bara använder vokaler på var tredje rad hade det kanske gått bättre 😉

    Hahaha! Det är inte säkert, men tanken är kul. 😉

    Fantasyböcker har fått stöd tidigare, det har jag sett, så jag betvivlar starkt att det har att göra med någon slags genrediskriminering. Snarare måste en majoritet av bedömningsgruppen ha ansett att boken helt enkelt inte var bra nog. Eller också var konkurrensen stenhård. Svårt att veta egentligen.

    Men jag kan inte säga att jag hänger läpp för det. Smaken är ju som … Och jag har fått så fantastiskt mycket skön feedback av mina läsare. Pratade med en igår som jämförde känslan från Drakhornet med Robert Jordans Wheel of Time, en jämförelse som jag inte är värdig på något som helst sätt. Men roligt var det. 🙂

  2. Vad tråkigt ändå. Hade ju varit spännande att få en motivering till beslutet. Hoppas att du inte låter dig påverkas, många goda och framgångsrika författare har t.ex. aldrig tilldelats medlemskap i författarförbundet. Kanske är din bok för mycket ”populärkultur”? Hade du skrivit en diktsamling om disksvampar i vilken du bara använder vokaler på var tredje rad hade det kanske gått bättre ;-). Vet du om någon annan i din genre tilldelats stödet?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s