Ordet är ditt

Jag vet att det är många som skriver för fullt just nu. Är det inte NaNoWriMo så är det andra projekt som lockar. Förra året skrev jag både en magisteruppsats och en så kallad roman (enligt NaNo-kriterier) under november. I år är det helt andra texter som kräver min tid. Diverse skrivjobb för tidningar. Visserligen är det roligt, men samtidigt tar det ganska mycket kraft från allt annat skrivande. Det som ska leda till fler utgivna böcker. Och det som sker här.

Därför tänkte jag idag bjuda in er läsare till min skrivarverkstad. Vad går ni runt och grubblar på för tillfället? Vilka hinder måste ni ta er över för att få plats med skrivandet i era liv? Vilka råd skulle ni behöva och vilka kan ni ge? Vem inspireras ni av?

Om någon har några önskemål om vad ni vill läsa om på Debutantbloggen under årets sista månader får ni gärna klämma fram det nu också, så ska vi göra vårt bästa för att uppfylla eventuella önskemål.

Trevlig skrivarhelg på er!

6 reaktioner på ”Ordet är ditt

 1. Bra svar, Oskar!

  När det gäller skrivövningar finns det ju hur många som helst – korta, långa, fria, styrda. Motsvarigheten till kroki är kanske någon form av fritt skrivande under en kortare tid – ta tag i pennan och skriv det som kommer fram. Eller det du ser. Personligen är jag dålig på att göra skrivövningar, men tror att det är ett bra sätt att bli en bättre skribent och författare. Kanske har någon annan läsare bra tips?

  När det gäller Andres fråga är jag benägen att hålla med Oskar. Jag driver själv firma som skribent/författare. Det är visserligen väldigt roligt att kunna tjäna pengar på att skriva, men samtidigt väldigt tidskrävande och det ger oregelbundna inkomster. Ibland har man inget jobb alls, ibland alldeles för mycket för att hinna med annat i livet. Dessutom är det inte skönlitterärt skrivande som ger pengar, i alla fall inte på kort sikt. På så vis är det nästan bättre att ha ett vanligt jobb som är slut när man går hem för dagen, då är ju kvällar och helger fria att skriva.

  Vad gäller a-kassans regler är jag inte så insatt, men som i vilken annan situation som helst får man nog räkna med att under ganska lång tid sno åt sig tid här och vad åt skrivandet, medan den huvudsakliga sysslan är någon annan.

 2. @Carola: Det låter som att du söker efter lite kreativa skrivövningar. Det vimlar av dem om du söker på nätet. Men det är klart, några bättre än andra, så det kan ta ett tag att hitta övningar som passar en själv.

  Men om jag ska ge tips om en personlig favorit så blir det (återigen) den amerikanska podradion Writing Excuses. Varje vecka samtalar de ungefär 15 minuter om någon aspekt av skrivandets konst, och de avslutar varje avsnitt med att dela ut en skrivövning. Så där har du både pedagogik och skrivövningar

  Kolla in deras hemsida på:
  http://www.writingexcuses.com/

  @Andrea: Jag är inte säker på att eget företag är den bästa vägen att gå om man vill ha tid att skriva. Jag driver själv eget företag, bara som sidoverksamhet för att kunna publicera böcker, men det tar väldigt mycket tid. Mina vänner som är egna företagare, och som har det som primär inkomstkälla, jobbar nästan jämt. Jag förstår att du vill kunna ha barnen på dagis, men varför just egen företagare? Det måste finnas något annat som driver dig?

  Då är det på många sätt smidigare med ett helt vanligt jobb, där man kan skriva på kvällarna när barnen har somnat. Eller att jobba halvtid och få tid att skriva även på dagen.

  Men bara du känner till alla detaljerna i ditt eget liv, och vad som är bäst för din situation.

  • Nej, inte riktigt. Inom bildkonsten kan man också göra tusentals olika övningar som utvecklar teknik och idéer från olika vinklar och med olika djup.
   Kroki är en metod där man nästintill omedvetet utvecklar sitt bildseende genom (oftast) korta sittningar på 30 sek till 3 min och den har inget med tecknarlust eller brist på ideer att göra. Men det finns kanske ingen motsvarighet inom skrivkonsten?

   Jag kan hålla med om att det finns ett visst underhållningsvärde i writing excuses podcast – den får mig att minnas då jag lyssnade på NPRs Car Talk (Bosse Bildoktorns producenter har säkert ‘lånat’ sina ideér härifrån 🙂 )

 3. Jag grubblar just nu på följande dilemma: för att få tid att skriva skulle jag behöva starta företag för att kunna ha barnen på dagis (jag är fn föräldraledig och därefter arbetslös). Men startar jag företag förlorar jag a-kassa även om jag bara tänkt skriva på halvtid, och starta eget-bidrag är väl knappast aktuellt.

 4. Finns det någon motsvarighet till teckningsskiss och kroki i författarvärlden?

  Jag kommer från bild- och konstvärlden och något man ofta refererar till för att behålla sitt fräscha bildseende är att teckna kroki, och så poängterar man skissboken som ska hållas aktiv.
  Finns det några klassiska övningar man kan göra i sitt skrivande som gör att man håller skärpan uppe? Om det finns vill jag gärna att ni tipsar om det.
  Tack på förhand!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s