Igår, den 5:e november hade jag den stora glädjen att få gå på minikongress i Uppsala. Jag hade ju en väldigt positiv erfarenhet av Eurocon i somras, och såg fram mot att åter få träffa lite härligt fandom-folk och snacka sf & f. Dessvärre var jag sjuk på fredagen och trodde inte att jag skulle komma iväg. Men när jag vaknade på lördagen mådde jag tack och lov mycket bättre.
Science fiction- och fantasydagen i Uppsala arrangerades av Upsala fandom. De är ett gäng litteraturintresserade människor med speciellt fokus på fantastik. Arrangemanget som hölls i Grand i Uppsala hade två olika delar. Dels fanns det ett större rum där man kunde köpa gott fika, eller gå runt och kolla på diverse utställare. Där fanns bokhandlare, ett studieförbund, en svärdssmed (!), serietecknare och författare. En härlig blandning med andra ord. Jag tycker själv att det roligaste i ett sånt här sammanhang är att gå runt och prata med allt skönt folk.
På övervåningen fanns ett stort rum för de olika seminarierna. Under dagen kunde man bl.a. lyssna på författarsamtal med Erik Granström och Anders Björkelid, eller på serietecknarna Jonas Anderson, Elin Fahstedt och Lisa Medin. En intressant programpunkt var Anna Gustafsson Chen som berättade om kinesiska utopier och dystopier. Slutligen fick jag själv, tillsammans med tre andra författare, Elin Holmerin, Anders Blixt och Mattias Lönnebo, sitta på en panel och tala om våra erfarenheter av att ge ut på eget förlag.
Mitt första seminarium för dagen var ett samtal med fantasyförfattaren Erik Granström. Han släppte nyligen sin andra bok, Slaktare små, men är en av veteranerna i gänget då han har en gedigen bakgrund inom svenskt rollspelsskapande. Hans böcker utspelar sig i mångt och mycket i Trakorien. Som han själv uttryckte det (nu parafraserar jag vilt från minnet och hoppas att jag inte skriver fel) är Trakorien en nation som fått låna sina legender från gamal sumerisk mytologin, sin kultur från renässansens Italien, sitt stadsskick från republikens Rom, och sin hyperkapitalism från dagens Amerika. Det gör att man kan blanda impulser från hela den västerländska kulturhistorien, samtidigt som man kan skriva satir över företeelser i vår nutid.
En sak jag fann intressant var hans metaperspektiv på berättandet. I Trakoriens universum styrs världsordningen av gudarnas underliggande berättelse. Det är som en ritning av världen, ungefär som Platons idévärld, och om man ändrar i denna ritning ändrar man också i verkligheten. T.ex. skulle man kunna stryka ordet ”skor” från ritningen och plötsligt skulle alla sitta i strumplästen, utan att någon kommer ihåg att vi någonsin haft skor på fötterna. För de existerar inte längre.
I historien finns en kvinna som en bit in i historien får veta att hon en gång var en man. För gudarna ändrade i sin plan, och istället blev han en kvinna, utan att minnas något annat. Saken är den att karaktären i tidiga versioner av manus var en man, innan Erik ändrade kön på henne. På så sätt intar berättarna/gudarna i bokens historia och författaren samma position. I böckerna finns även en antagonist som vägrar vara en del av berättelsen. En person som gör uppror mot allt som berättarna gör. Så i princip försöker han egentligen göra uppror mot författaren själv, men det ironiska i sammanhanget är så klart att han just därför blir en av huvudpersonerna i dramat.
Nästa punkt var en underbar intervju med översättaren Ylva Spångberg. Hon blev tidigt aktiv inom Stockholms Tolkiensällskap och har under sin mycket omfattande gärning översatt bl.a. David Eddings, Stephen Donaldson, Robert Jordan och Joe Abercrombie. Det var mycket intressant att lyssna till hennes berättelse om livet som översättare, med alla glädjeämnen och klurigheter.
Lite senare var det dags för författarsamtal med Anders Björkelid. Jag har precis börjat läsa lite i hans första bok, Ondvinter, och upptäckte att han börjar boken i ett mycket intressant berättarperspektiv. Han använder sig av första person plural (vi). Det är inte ofta man är med om det. 🙂
Anders berättade bl.a. om den värld han skapat. Hur han hämtat inspiration till miljöerna från sin uppväxt i Dalarna, och hur karaktärerna under sin res norrut hamnar i något som mest av allt liknar Norrland, där hans fru kommer från. Han berättade även om hur han gillar att leka med arketyperna på en metanivå. I hans historia finns, som så ofta inom fantasy, karaktärer som är kallade till stordåd av något slags öde. Men vad händer om karaktärerna säger blankt nej, och vägrar vara med mer.
Slutligen fick jag själv den stora glädjen att sitta med i ett panelsamtal. Vi diskuterade våra olika erfarenheter av att starta eget förlag, gav tips och tankar kring grafisk formgivning, korrekturläsning, och alternativ när det kom till tryckning och distribution. Men det viktigaste, i alla fall för mig, var nog där samtalet landade på slutet, varför vi gör det här. För det är väldigt mycket arbete. Vad är det då som driver oss?
Vi hade alla olika svar. Men om jag skulle försöka mig på en sammanfattning så skulle jag nog säga att vissa saker helt enkelt måste ut. Ibland finns det tankar, känslor och hela världar som måste ut på papper för att sluta slamra omkring i själen. Och sedan är skrivandet ett konstnärligt skapande, som i alla sina olika aspekter av research, strukturerande och själva skrivandet är en belöning i sig. Slutligen betyder återkopplingen från läsarna, väldigt mycket. När någon kommer fram och säger ”Jag älskade din bok”. Det finns knappt något bättre.
Sedan var dagen slut, och vissa drog mot puben, och andra drog hem till nattning och välling. Jag vill rikta ett stort tack till Upsala fandom och hela arrangemanget. Det var en jättekul dag.
Pingback: » Post Topic » Skogens hjärta får blurb av Erik Granström
Pingback: Tre gånger skall du vandra | Tystnad
@Anders Blixt: Jo, jag förstår att det måste vara annorlunda att vara ”besökare” på en sån här tillställning för en gångs skull. 😉 Och jag tror att vi alla lärde oss en hel del av varandra. Tack för din medverkan, och vi lär höras framöver.
@Åka: Tack själv. Det var kul att träffas. 🙂
@Anna Gable: Hej. Jättekul att träffa dig också. En författardag tror jag är en utmärkt idé. Men det kommer nog tyvärr inte ske i år med nuvarande skribentgäng. Det är helt enkelt för lite tid kvar av 2011. Men vem vet om nästa års gäng kanske är sugna på något sådant. Det är helt upp till dem.
Jag menade alltså inte att debutantbloggen skulle arrangera ett författarconvent, utan att det går att hitta intresserade till ett sådant bland skrivande och läsande av bloggen 🙂
Tack för en trevlig artikel och för vårt trevliga samtal där på plats. Dagen, som skulle vara enbart SF, visade sig ju vara så mycket mer – på ett positivt sätt. Det är så skoj att prata om böcker och skrivande att det bara får tiden att springa sin väg. Helt klart skriker folk efter att få prata författande, oavsett genre. Kanske är den här bloggen en bra bas för att ordna någon slags författardag, där alla från de som drömmer om att skriva till de som är etablerade kunde mötas och prata om att just skriva? Även om jag inte tillhör den fasta skaran skribenter skulle jag gärna vara med och dra i en sån sak.
Pingback: SF-dagen i Uppsala « Drömsmedjan
Tack för rapporten, inte minst för bilderna! Kul att se.
Tack för ditt korta reportage. Det här var första jag deltog i ett evenemang som författare (istf besökare) och det var kul att få diskutera mina erfarenheter av självpublicering med ”kollegor”. Där lärde jag mig en del nytt, till exempel om Bibliotekstjänst
Ja tack samma! Det var jättekul att träffa dig också. Och vi lär väl se mer av varandra i framtiden. Roligt att Uppsala har en så aktiv fandomgrupp.
Nästa år det ju dags för en ny Swecon, och även den kommer vara i Uppsala.
http://kontrast2012.se/
Jag håller med om en trevlig dag. Fortfarande grämer jag mig för att jag missade Eurocon, men då var jag utomlands. Dagen gav verkligen mersmak.