Vem behöver Yoda?

Varje gång jag hör om någon som har en författare som mentor blir jag avundsjuk. Varför har inte jag någon inom bokbranschen som rådgivare?, tänker jag buttert. Men sanningen att säga har jag ju aldrig frågat någon om de vill bli min mentor och ärligt talat vet jag inte ens om det hade varit en bra lösning för mig.

Min skrivprocess är mycket privat, jag vill absolut inte visa en endaste mening för någon innan jag känner att ett manus är någorlunda färdigt och när jag väl är där har jag redan personer jag litar på som läser.

Men kanske finns det andra uppgifter för en mentor? Att peppa och ge stöd, att komma med generella tips och bidra med kontakter? En sådan mentor hade jag gärna haft och när jag tänker efter har jag kanske redan det.

Under min väg mot utgivningen har nämligen ett flertal vänliga själar engagerat sig i min skrivdröm utan att jag bett om det. Författaren Katerina Janouch har uppmärksammat mig på sin blogg, Anders Jacobsson har skrivit en uppmuntrande kommentar på Fridas författardrömmar, Camilla Läckberg och Malin Persson Giolito har peppat och kommit med tips och Simona Ahrnstedt och Pernilla Alm har delat med sig av sina debutantvåndor. Många av dessa har även fått utstå mer eller mindre besvärliga frågor från mig som de snällt svarat på 😉 och deras input har betytt otroligt mycket.

En klassisk läromästare-lärjunge-relation kanske inte nödvändigtvis är att sträva efter? Idag är det ju relativt lätt att komma i kontakt med människor man beundrar via sociala nätverk så varför inte våga fråga? Släng iväg ett mail, en tweet eller en bloggkommentar. Det värsta som kan hända är trots allt bara att de inte har tid att svara.

 

5 reaktioner på ”Vem behöver Yoda?

  1. Sofia, i en perfekt värld hade det varit fantastiskt. Tänk om man bara hade skrivandet att koncentrera sig på och kunde sitta på caféer och dricka te dagarna i ända för att få inspiration. Då hade det kanske inte varit så dumt med en mentor som hade lika mycket fritid att bolla idéer med. Ja, många är verkligen generösa med pepp och stöd och tänk vad det betyder mycket!

    Oskar, våga fråga. Gör en lista på potentiella mentorer och skriv ”beundrarmail” i vilka du även ställer frågor om författarskapet. Någon kanske svarar och då har du början till en sådan relation.

    Kim, tack! Ja många författare är generösa med stöd. Så härligt!

    Annelie, jo visserligen ;-). En Yoda med alla de rätta svaren hade kanske inte varit så dumt ändå. Men var ska man förvara honom?

  2. Vem vill inte ha en Yoda i sitt liv? Han kan onekligen konsten att uttrycka sig kort och koncist, och har hittat sitt eget språk – exakt det en författare måste vara bra på 🙂

  3. Jag drömmer ibland om att ha en mentor. Eller kanske ännu hellre att vara del av en grupp människor som kan stötta och ge feedback på varandras arbeten. I praktiken känner jag dock att logistiken kring att vara del av en grupp inte går att lösa. Det är för mycket som ska göras på dygnets 24 timmar.. Men att få råd och stöttning via sociala medier är inte att förringa. Jag har fått oerhört mycket info och pepp av för mig helt ”okända” människor på internet. Blir nästan rörd när jag tänker på det.. Alla är verkligen trevliga och hjälpsamma.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s