Sov dig produktiv

Aengeln Englund, arbetar som CTO på Fortnox International, och debuterade i våras med fantasyboken “Gainea”. Den är en slags filosofisk äventyrsroman som behandlar en hel världs födelse och död. I dagens inlägg skriver Aengeln om drömmar som inspiration.

Det finns få saker som är så fascinerande som drömmar. De är ett mysterium, och har sedan urminnes tider gett upphov till studier och spekulationer. Själv hittar jag – i alla fall i perioder – enorma mängder inspiration i mina egna drömmar. Därför är det inte så konstigt att Gainea tog sin början i en dröm, och att drömmar är ett viktigt tema i boken.

Tyvärr är det ytterst sällan som drömmar ger en berättelse med en tydlig början och ett slut, och de gånger som de gör det så är det sällan långa historier. Visserligen kan man kanske tycka ett en bra berättelse ska ha potential att vara något större än vad man får ner på papper, vilket i sin tur kan ge läsaren egna möjligheter att drömma vidare, men rent dramaturgiskt är det en fördel med avgränsningar. Därför är säkerligen inte allt man drömmer användbart, men om man ska hitta godbitarna så gäller det att börja leta.

En anteckningsbok på nattygsbordet kan göra underverk, om man tar för vana att skriva i den varje morgon. Det är en vanesak att sätta ord till bilderna som skymtar i natten, men det är lätt att öva sig. De där två raderna som man lyckas skriva ner den första natten, kan lätt växa till flera sidor efter bara ett par veckor. Hjärnan är ett förunderligt redskap och bara genom att skriva så lockar man fram detaljer som man inte ens minns från första början. Det blir kanske inte en hel berättelse, men fragment. Pusselbitar.

För min del lyckades jag hitta flera markanta scener till Gainea i drömmar, och det finns mycket mer material till de kommande delarna. Men den dröm som jag minns tydligast är den som blev bokens upplösning. Jag vaknade på småtimmarna med en tydlig bild framför mig – den bild som blev Gaineas omslag – och det var rent adrenalin som väckte mig. Jag brydde mig inte om att använda min anteckningsbok, utan jag slog bara på datorn och skrev. Det kändes fantastiskt, och om det är någon del av skrivprocessen som jag minns så är det den delen, och den finns fortfarande kvar varenda gång jag håller upp boken framför mig.

Så nästa natt som du känner att du är för trött för att orka skriva vidare på din bok, var inte arg på dig själv. Kämpa inte i onödan med att hålla dig vaken och med att försöka elda på inspirationen med kaffe. Den viktigaste delen av din berättelse kanske väntar på dig någon annanstans. Den kanske finns i din nästa dröm.

2 reaktioner på ”Sov dig produktiv

  1. Intressant idé.

    Jag brukar skriva ner mina idéer i en bok (de som slår mig under alla dygnets vakna timmar), men drömmar brukar inte inkluderas. Ska fundera på det hela. Din bok verkar spännande förövrigt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s