Andra-boken-ångesten

Många gånger har jag hört talas om den välkända ”andra-boken-ångesten”. Själv har den dock aldrig bekymrat mig och jag har snarare undrat hur man, efter att äntligen ha blivit utgiven, har mage att klaga på någonting alls. Fram tills nu det vill säga, för nu sitter jag här med kontrakt, deadline och bokidé och känner mig just så liten och osäker som jag hört andra vittna om.

Varför är det då så svårt med bok nummer två? Jag kan ju bara svara på hur jag känner det och jag vet att en av anledningarna till att jag kunde skriva ”Charlotte Hassel” ganska ohämmat var att jag inte räknade med att bli utgiven. Färre spärrar med andra ord. Men vilka är då spärrarna som plötsligt har poppat upp?

För det första finns där något slags allmän rädsla att det aldrig kommer bli en andra bok, att jag helt enkelt inte kommer lyckas färdigställa ett manus. För det andra är jag grymt rädd att skriva ett andra manus som gör min förläggare besviken, hon som faktiskt trott på mig tillräckligt mycket för att ge mig ett bokkontrakt. Och för det tredje är jag rädd att göra mig själv besviken, att inte min skrivteknik och mitt språk har utvecklats och att jag i min andra bok inte lyckas förbättra de saker som jag fått kritik för.

Så, där har ni dem, mina allra största rädslor. 

10 reaktioner på ”Andra-boken-ångesten

 1. Hej Hege!

  Jag har haft samma upplevelse. Ju fler manus man skriver desto ”enklare” blir det, åtminstone i planerings- och struktureringsstadiet. Dessutom vet man ju någonstans att man kan slutföra en ett manus.

  Bra jobbat Undrentide! Det var verkligen starkt gjort.

 2. Jag såg till att mina andra bok att vara i princip färdigskriven när min första kom ut (det tog nämligen ett år från det att den var antagen på förlaget). Och nu när min andra bok kom ut så har jag den tredje klar (och halva fyran). Slipper en hel del ångest och ”fansen” slipper vänta åratal på nästa.

 3. Jag började nyss på min andra bok, utan kontrakt, samtidigt som jag försöker hitta förlag till den första. Just nu tycker jag det är enklare, jag vet hur jag ska strukturera bättre och bygga upp historien på ett mer spännande sätt. Fast så har jag förstås inte deadline eller förväntningar på mig. Får se hur det blir om jag får kontrakt till första, då kanske de där sakerna kommer också!

 4. Ja, det här med deadline är ju ett dilemma. Personligen funkar det ganska bra för mig, jag gillar deadlines och sätter gärna hårda sådana åt mig själv. Men ibland måste man även få rucka på dem. Och nu har jag ju en helt annan arbetssituation än tidigare då jag tar hand om en bebis så det är så otroligt svårt att bedöma hur mycket tid jag kommer behöva.

  Åh vad jag blir avundsjuk på Annika och Oskar som redan hade börjat på/skrivit 2:an. Jag önskar att det vore likadant för mig. Visserligen läser min förläggare även mina tidigare manus, men de funkar inte riktigt som ”uppföljare” till CH.

 5. @Annika Bengtsson Det är precis så jag också gjort.

  En del har frågat mig hur jag lyckas släppa två böcker så tätt inpå varandra. Svaret är enkelt, Drakhornet och Skogens hjärta var en gång i tiden samma bok.

  Men för ett år sedan slet jag isär dem. Jag tog bokens sex trådar och la dem tre och tre istället. Plötsligt var storleken mycket mer hanterlig, och historien blev ärligt talat mycket bättre.

 6. Jag hade mycket av min andra bok gratis i och med att den ingick som en del i en tidig version av min första. Det var bara att plocka ut den och skriva om den, väldigt behändigt och bekvämt.
  När du väl kommit in i berättelsen släpper nog tankarna på att du måste göra ett bättre arbete än sist och då gör du automatiskt det. Ett ännu bättre jobb, alltså.

 7. Jag tror att tidsramen som sådan kan kännas hämmande.

  Första boken har man ofta haft åratal att putsa på. Sedan måste man klämma ur sig en till bok på kanske ett år, och den ska vara minst lika bra, om inte bättre! Inte konstigt att man får panik och att väldigt många deadlines sprängs.

 8. Hej!

  Johan, det kan du nog ha rätt i. Det finns säkert många som känner att de har ”en historia” att berätta. Jag har i stället alltid känt att jag har ett behov av att skriva många böcker och mitt dilemma är snarare att sålla bland bokidéerna.

  Lovable, tack för pepp. Ja, du har ju rätt. Har man klarat det en gång så kan man ju göra det igen!

 9. Jag skrev min andra bok på samma sätt som den första. Har du väl en gång klarat utmaningen, vet du att du klarar det igen. Det är det bästa med den andra boken. Det där andra, om att man inte vill göra någon besviken, etc, är det nog bättre om man försöker glömma så mycket som det bara går. Lycka till!

 10. Jag tror att den stora anledningen till att många författare får problem med sina andra böcker är att de har använt så pass mycket ur sina egna liv i den första boken att det helt enkelt inte finns något kvar att ”ösa ur” inför den andra boken. Jag tror att det är mycket enklare när man skriver böcker som inte är så vardagsnära, eftersom man då inte har ”låst sig” och tömt ur all inspiration som man kan hämta ur sitt eget liv. Jag tror inte att den andra boken kommer att bli något problem för dig, och att ha en deadline inför den andra boken tror jag nästan kan vara lite bra (tror att det minskar risken för att det inte blir någon andra bok alls…)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s