E-böcker och PoD, för miljöns skull?

Den digitala e-boksrevolutionen har ännu inte riktigt nått Sverige. Fortfarande är det fysiska pappersböcker som gäller för de flesta. Men förändringen kommer, även om den går lite långsammare än vad man kanske skulle kunna tro. Sverige är ju ändå känt för att snabbt ta till sig nya tekniska lösningar. Det är i alla fall en självbild vi har. Ändå ligger vi flera år efter t.ex. USA där e-boken numera har gått om pocketböckerna i försäljningsstatistiken.

Det finns de som är rädda för e-bokens intåg. De som är rädda för att vi ska förlora den nära kontakten med våra älskade, cellulosadoftande glädjespridare. Men jag tror inte att det finns någon orsak att frukta. Vi kommer alltid att ha kvar pappersböcker. Det kommer alltid att finnas stora, fina inbundna, lyxiga böcker att ha i bokhyllan. Men pocketboken är på väg ut. Och egentligen gör det ingenting.

Vad är det pocketboken till för? Jo, den är designad för att vara billig att producera i stora upplagor. Det är en pocket man tar med sig till stranden, för det gör inte så mycket om det kommer sand mellan bladen. Eller ner i badkaret. För det gör inget om bladen blir lite vågiga. Eller med på flygplansresan, för det gör inget om den blir lite tilltufsad.

Pocketboken är till för att vara billig, lättillgänglig och lätt att slänga. (Nu har jag personligen ett problem med att slänga böcker över huvudtaget, men det är ändå lite lättare att slänga just pockets.)

Det finns inget som en pocket gör, som inte en e-bok gör lika bra eller bättre. En e-bok är ofta billig (och de förlag som fortfarande har höga priser på sina e-böcker har inta förstått hur marknaden kommer att se ut om några år.) Den är extremt lättillgänglig då det oftast bara är att ladda ner direkt från nätet, och vill man slänga den är det bara en fil att radera. Men faktum är att man inte ens behöver slänga den, då den till skillnad från en pocket inte tar upp fysiskt utrymme i din bokhylla.

Men det finns ytterligare en aspekt att ta med i beräkningen: miljön. Jag vet inte hur det ser ut i Sverige, men jag har förstått att det finns miljömässiga problem med den affärsmodell som finns kring pocketböcker i USA. Förlaget har nämligen en återlämningspolicy där butikerna kan lämna tillbaka osålda böcker upp till ett år efter leverans. Detta gör att väldiga mängder böcker skickas ut i butikerna, som sedan kommer tillbaka och förstörs. Man beräknar att varannan pocketbok som trycks upp aldrig säljs, utan går direkt ner i kvarnarna.

Detta är ett slöseri av oerhörda mått. Men förhoppningsvis är det ett slöseri som den nya digitala revolutionen kommer att sätta stopp för. Att skapa en e-bok kostar en hel del pengar. De som ska betalas är: författare, redaktör, administratör, illustratör, formgivare, etc. Däremot har man inga tryckkostnader, och när väl e-boken är klar så kostar det inget att duplicera den.

Sedan har vi ju så klart problemet med läsplattornas miljöpåverkan. Ärligt talat vet jag inte hur mycket det kostar att tillverka t.ex. en iPad, och hur står miljöpåverkan det har. Det har ju gått några skräckdokumentärer på TV, där de visat hur arbetare i Kina slitit under svåra arbetsförhållanden. Frågan är om detta är typiskt för hela industrin, eller om det är de abnorma undantagen som visas upp. Förhoppningsvis tar de stora företagen ansvar för sin elektroniktillverkning och håller kontroll på sina underleverantörer och arbetarnas villkor.

Själv har jag inte släppt Drakhornet ännu som e-bok, men det kommer. Däremot trycker jag både Drakhornet och Skogens hjärta som Print on Demand. Det innebär att böckerna inte ens existerar innan de beställs. Nu vet jag inte exakt hur stor miljöpåverkan trycket av en Print on Demand-bok har, men jag har svårt att föreställa mig att det skulle vara värre än att trycka upp två böcker för varje såld.

Jag tror och hoppas, att framtiden ser ljus ut, även ur ett miljöperspektiv. Förhoppningsvis får vi se hur tekniken tar ytterligare språng framåt, mot smartare lösningar och ännu mindre miljöpåverkan.

Ps. Idag svarar jag förresten på fem författarfrågor på bloggen spektakulärt. Ds.

11 reaktioner på ”E-böcker och PoD, för miljöns skull?

 1. Pingback: Att tänka e-bok | Debutantbloggen

 2. Att förutsäga framtiden är en svår sak. Trender kommer och trender bryts. Få, för att inte säga ingen, av oss kunde för 3 år sedan ana hur mobilanvändandet nu i breda lager har förändrats med den vida spridningen av smart phones. Lika svårt är det att veta vad som puppar upp inom ett par år och påverkar våra läsvanor.

  Den trend jag uppfattar nu är ändå att pocketboken ökar. Jag har inte statistik, men varuhusens utbud av pocketböcker har växt undan för undan och antalet exponerade hyllmeter syns öka.

  Att sedan sätta in detta i ett miljöperspektiv är en vansklig sak. Olika slutresultat kommer beroende på perspektiv och säkerligen på avsändarens ekonomiska intressen.

  Den hemska amerikanska mastodontjeepen Hummer som surplar i sig flera liter drivmedel per mil kan ses som miljövänlig jämfört med Toyota Prius med hänsyn till den totala livslängden från tillverkning till återvinning. Det är miljöpåverkan av stora mått att tillverka och ta tillvara på tungmetallfyllda batterier. Enklare då för naturen att bryta ner järn och plåt. Vandringssägen?, tja kanske det, men det är komplicerat.

  På samma sätt är det inte självklart att läsplattor och liknande elektronikutrustning, med en praktisk användningstid av ett par tre år, är mindre miljöpåverkande än summan av de pappersböcker som man läser samma period.

  Det är således svårt att värdera papperstrycksakens miljöpåverkan. I Sverige tar vi med nöd ut den årliga tillväxten ur våra skogar genom avverkning. Från tryckeribranschen, där jag själv har min utkomst, kan man därför höra att bok- och tidningstryck på papper är rena landskaps- och miljövården, så att inte Sverige helt växer igen.

  Personligen föredrar jag än så länge pocketboken, med dess oömma och lättillgängliga egenskap, och att man inte behöver oroas för vare sig brister i funktionalitet vid hård påverkan eller det ekonomiska värdet om den skulle glömmas kvar eller bli stulen.

 3. Även om jag kan se en del fördelar med e-böcker så är jag inte jätteentusiastisk ändå. Är lite delad helt enkelt.

  Det börjar bli lite jobbigt för ögonen att allting är datoriserat. Inge vidare kul att vara tvungen att sluta läsa för att batteriet så småningom tagit slut osv.

  • Det där är ett argument som dyker upp ofta, men det känns mest som ett sätt att smutskasta e-boken. Har man en läsplatta drar de i stort sett ingen ström alls och klarar flera tusen sidvisningar innan de behöver laddas. I stort sett alla tåg har vägguttag nuförtiden, så om man har otur att läsplattan/surfplattan blir urladdad precis när man ska ut och resa så kan man ladda den där.

   Och inte ens jag, som har problem med ögonen, tycker att det är några problem med den teknik som läsplattor/surfplattor bygger på. De gamla tjocka bildskärmarna/tv-apparaterna ställde till med problem, men det är ju någonting helt annat.

   • Jag tror inte det är medvetet smutskasteri. Snarare rädslor och oroliga spöken, och visst är det naturligt att vara rädd för det nya. Att någonting riktigt gott skall försvinna för alltid med allt det utlovade goda.

    Förhoppningen är ju att det ska bli superbra. Möjligheten att ha med sig ett helt bibliotek på resor, att kunna köpa och låna böcker som man omedelbart kan börja läsa utan den tröttsamma resan till och från biblioteket, ännu billigare böcker osv.

    Men med allt det kommer ju kanske annat som kan anses som mindre bra. De vackra hembiblioteken gör sorti, ännu en till sak som behöver laddas, den oromantiska doften av stål, plast och glas är allt som finns att svagt förnimma i ett hem, bokläsaren hänger sig/meddelar ”kan ej läsa fil, den kan vara korrupt” i ögonblick då man som helst vill läsa, bokhandeln får sin dödsstöt osv.

    Sedan finns det ju ett helt gäng till, såväl rädslor som förhoppningar, anknutna till författarskap, som jag, som aspirerande författare naturligt får in i skallen. Hur blir det med ersättningen till författare? Kommer piratkopieringen då bli ett stort problem? Och hur känns det egentligen att ha sin egen bok i hand då, blott en ensam fil bland alla andra? Innebär detta att det blir mycket lättare att nå ut? Att sälja sina böcker över hela världen, så länge översättningar gjort. Att böcker aldrig kommer vara ”ur tryck” på samma sätt igen eftersom att de finns att tillgå i åtminstone ett format?

    Personligen är jag både exalterad och motigt angripen. Var tyngdpunkten landar är ju för tidigt att säga.

 4. Jag håller med dig fullständigt, men man vågar knappt säga det offentligt pga allt mothugg man får. Vi svenskar har haft väldigt svårt att ta till oss e-böcker, men precis som du tror jag att det bara är en tidsfråga. Pocketböcker är ett format som känns som rena stenåldern. Den marginella fördelen med dem (stryktåligheten) känns bara komisk i sammanhanget, det är inget argument för att fortsätta tillverka pocketböcker.
  Kul att ”Drakhornet” och ”Skogens hjärta” också kommer som e-böcker!

  • Jag älskar också e-böcker, för dess lätttillgänglighet och smidighet. Menar ska ta reda på det där med energikonsumtion, och återkommer, för det är viktigt. Men pocket behövs och kommer att finnas kvar länge, liksom kontanter.

   På flyget får man inte läsa e- böcker heller. Fast det är tramsigt.

 5. @Martha: Du har helt rätt i att man inte kan ha med läsplattan i badet. Det kan få otrevliga konsekvenser. Men jag var i Jordanien på semester i våras, och då såg jag flera som låg där i sina solstolar och läste på sina iPads och vad det nu var. Så stranden går bra. Men man får väl ha med en skyddande väska så man inte får sand i den.

  Intressant det där med energiåtgången. Men det måste bero på vilken sorts läsplatta det är. Om det t.ex. är en iPad med bakgrundsbelysning så har nog naturskyddsföreningen helt rätt. Om det däremot är en passiv platta med e-ink, som bara drar ström när man byter sida, så är jag skeptisk. De är extremt strömsnåla.

  Det jag grubblar över är kemikalierna. Hur mycket kemikalier och metaller släpps ut vid tillverkningen av en läsplatta jämfört med tillverkningen av … vad ska vi säga 100 pockets?

  @Andrea: Ja, e-böckerna utvecklas ständigt. Jag hörde om ett nytt format man jobbar med, som ska kunna signeras av författare. Alltså att man tar fram en stylus, skriver över den virtuella sidan, och det fastnar.

  Så nog kan det komma teknik som möjliggör att man kan skicka vidare sin e-bok. Bara den samtidigt raderas från ens egen läsplatta, så det inte främjar piratkopiering. Men vi får se vad som händer. Jag skulle själv inte vilja se att andrahandsmarknaden försvann helt.

  Annars är e-böcker förhållandevis billiga i USA. En helt ny bok brukar ligga på 11 dollar, vilket blir ungefär 80kr. En lite äldre bok kan ligga på 6 dollar, ungefär 40 kr. De billiga brukar ligga på 1 dollar, typ 7 kr.

 6. Det där med badet och stranden slog mig också.

  Fast en hälsning – det kanske kan vara något som kommer i framtiden, när du läst din e-bok kan du skriva ett litet meddelande i den och skicka vidare. 🙂

 7. Fast e-boken kan du inte ha med i badet, inte lämna liggande på stranden när du tar ett dopp och inte skriva en hälsning i och ge bort när du läst färdigt. Dessutom läste jag hos naturskydsförningen tror jag att bara energikonsumtionen för att läsa en e-bok är större än energiåtgången per producerad pocket.

  • MInns du vilken typ av eboksläsare som Naturskyddsföreningen syftade på? Om man läser en ebok på en iPad, så misstänker jag att energiåtgången är högre än om man läser den på en eboksläsare, som i stort sett bara gör åt energi när man byter sida..

   Men det här med stranden har du rätt i.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s