En roman bland svenskmuslimska ungdomar

Dagens gästbloggare är Hamdija Begovic som är aktuell på Notis förlag med romanen Barira. Den berättar en historia från den muslimskpräglade delen av Örebro. Barira, en ung tjej är ofrivilligt omgiven av en stor skara beundrare. Men det är moskén som är navet i dessa personers liv, det är där de möts och skiljs åt. 

Hamdija Begovic

Det var en gång en ung bosnisk-svensk muslim, Hamdija Begovic, som förläste sig på Vladimir Nabokov. Hur det sen gick med den saken går nog egentligen med hjälp av lite slutledningsförmåga att lista ut, men låt oss ändå av formalitetsskäl gå igenom vad som hände.

En förkärlek för ordlekar och -vitsar fanns helt plötsligt där hos Hamdija, som om den alltid gjort det. Man kunde i hans pojkrum hitta omkringslängda anteckningspapper, och var man så fräck att man tog sig friheten att läsa det som med något skakig handstil fanns nedkluddat på dessa, så upptäckte man inget mindre än patetiska utgjutelser (ironiskt menade, kanske). Vad försiggick egentligen? Var det månne fråga om en upptakt, ett förspel, ett preludium? Så var det, ja. Snart påbörjades nämligen romanen. Barira skulle den heta. Och den skulle handla om hur nabokovskt det är att vara ung bosnisk-svensk muslim.

Varför en roman om det muslimska samhället i dagens Sverige? Varför en bok om hur muslimsk subkultur bland unga ser ut i dagens Sverige? För att Hamdija, som i sin ungdom ville läsa en sådan bok, en dag upptäckte att den överhuvudtaget inte fanns där ute, åtminstone inte en i hans smak. Och då kunde han visserligen acceptera situationen och vänta på den dag då någon kompetent författare får för sig att skriva ner denna berättelse om svensk islam, men efter att han först tagit en titt på en slumpmässigt vald bokkatalog och därefter sitt armbandsur kom han fram till att en sådan väntan riskerade bli alltför lång. Så han skrev den själv.

Hamdija Begovic är otålig av sig.

En reaktion på ”En roman bland svenskmuslimska ungdomar

  1. Pingback: Gästbloggare hos Debutantbloggen | NOTIS FÖRLAG

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s