Att signera i en mataffär.

I lördags hade jag boksignering. Inte i en bokaffär eller på ett bibliotek utan i en mataffär. Faktum är att detta är andra gången jag gjort det. Första gången var när Drakhornet släpptes i våras, så det kändes bara naturligt att göra det igen.

Jag tror att man verkligen ska försöka använda sig av sitt lokala sammanhang. Folk blir nästan alltid mycket mer intresserade om det är en författare som bor i samma samhälle som de själva. Det finns, även i vår globaliserade vardag, fortfarande en känsla för det lokala. En slags ”vi”-känsla.

Det lokala är även väldigt bra för att få ut information. ICA var schysta nog att ge mig plats på deras veckoreklamblad och hade lagt upp det på deras Facebook-sida. Dessutom hade jag förmånen att få in en artikel i den lokala tidningen Knivstabyggden, och fick med en notis om det på framsidan. Slutligen åkte jag ner dagen innan med några stora affischer som den mycket hjälpsamma personalen satte upp framför entrén.

När väl dagen kom så lastade jag bilen full med kartonger. Förra gången hade jag nämligen sålt slut långt innan tiden gått ut. Denna gång tänkte jag inte begå samma misstag. Jag tog även med en roll-up som jag haft på bokmässan, som jag tänkte skulle kunna bli en bra backdrop.

Väl på plats hade personalen fixat fram ett bord precis vid ingången i butiken. Så det första folk såg när de kom in på frukt och grönt, var bananerna, apelsinerna, och mig. Jag satt inte ner, utan stod upp, då det var mycket lättare att relatera till folket som gick förbi. Personalen fixade dessutom en grym skylt som hängde precis ovanför huvudet på mig. ”Böckerna 139kr/st eller två för 249kr.” Mycket tydligare än så kunde det inte bli.

Allt detta förarbete gav resultat. Det är enorma mängder människor som passerar genom ett ICA under tre timmar. De flesta slängde mig bara en blick och gick förbi. Vissa hälsade eller nickade, andra ignorerade mig totalt. Men det var tillräckligt många som stannade till och var nyfikna för att jag nästan hela tiden hade att göra.

Jag tror det fanns flera faktorer som hjälpte försäljningen. För det första hade den ju annonserats i både reklamblad och lokaltidning. Så folk var medvetna. För det andra var det ju ganska exakt två veckor innan julafton, och det var en hel del folk som stannade till i jakt på julklappar till barn och barnbarn. Slutligen är det få som kan motstå en rabatt. Så en majoritet som köpte första boken, köpte även tvåan.

Där kom även ett flertal som läst första boken och nu ville köpa tvåan. De hade sett i tidningen att det var dags och passade på när de ändå skulle handla mjölk. Totalt sålde jag 52 böcker på tre timmar. Känner mig väldigt nöjd med det.

Jag tror verkligen på att finnas där folk finns. Jag funderar nu på om jag inte ska skaffa mig ett marknadsstånd på Knivsta marknad till sommaren och kanske även ett på den lokala medeltidsmarknaden. Och vem vet. En dag kanske jag ska testa på en signering i en bokhandel också.

12 reaktioner på ”Att signera i en mataffär.

  1. Pingback: Oskar Källner – Ett år senare « Debutantbloggen

  2. @Hanna Lans: Precis som Sölve säger nedan så har Publit bytt tryckeri för några månader sedan. Deras nya, Holmbergs, har lite färgstarkare framsidor och helt släta ryggar.

    @Sölve Dahlgren: Japp. Även ICA har centrala inköp. Det står väl till och med för Inköps Centralen Aktiebolag, om jag inte miss fel. Men kanske tänker de i andra banor än de på Akademibokhandelns inköpscentral. Det är i alla fall värt att fråga. Det värsta som kan hända är att man får ett nej.

    @Johan Lindback: Det är sant. Man måste nog våga ta det där extra steget och göra sig tillgänglig, men därmed också sårbar. Fast å andra sidan är det ju vad att vara författare handlar om. Vi sitter måhända vid datorn och myser med våra små bebisar, men slutligen måste vi släppa ut dem i stora världen för andra att uppleva, uppskatta och bedöma. En signering är bara en mycket mer konkret variant av samma situation som vi alltid befinner oss i.

    @Kristina Svensson: Tack Kristina för dina varma ord. Syftet med artikeln var att visa hur man kan göra, så jag hoppas att det i sin tur kan generera fler vilda idéer.

    @Nene: Tack Nene. Det betyder mycket.

  3. Jag är imponerad av att du gör det du gör Oskar, att du ger dig ut och provar nya saker och följer upp. Det är otroligt tacksamt för oss andra att du lägger upp dina erfarenheter för alla att dela också, tack!
    Och förstås, grattis till försäljningen!

  4. Grattis till försäljningen! 52 ex på tre timmar är verkligen inte dåligt. Men det krävs nog att man är ganska tuff för att våga genomföra en sån grej, för risken finns att det känns jobbigt om responsen från kunderna blir dålig.

  5. @Hanna: Jag har precis tryckt en bok hos tre olika tryckerier. Publit trycker hos Holmbergs i Malmö och jag tyckte kvaliteten var riktigt bra där. Var även nöjd med Scandinavian Book, det var lite billigare papper där (priset är ju lägre också) men tryck och bindning gillade jag.

    @Oskar: Hos ICA gäller också centrala inköp. Tror det krävs ett track record, det är ju mest bästsäljande författare de köper in samt fyndlådor med utgående överupplagor från de stora förlagen. Men vadå, frågar man inte kan man inte få ett ja…

  6. Jag har tryckt min hos Publit. Nix, jag gillade inte ryggen. Men jag har hört att de har bytt tryckeri i år, min trycktes hos dem 2010. Är ryggen på din bok litelite räfflad, eller är den helt slät?

  7. @Sölve Dahlgren: Nej, det är ingen slump att de gärna skickar pallar med böcker till ICA och Coop. Det är faktiskt en intressant ingång. Undrar just om det vore möjligt att komma in centralt på ICA? Jag menar … Det är nästan omöjligt att komma in på t.ex. Akademibokhandeln, då allt är så extremt centralstyrt. Men hur är det med ICA? Hmmmm… Måste undersökas.

    @Hanna Lans: Mina böcker är framförallt tryckta på Publit.se. Där kan du enkelt beställa ett provtryck för ungefär 310kr inkl moms. Gå in och testa, så får du se om du blir nöjd med ryggen. 🙂

    @Sofia: Jag tror också att bra och tydlig information snarare hjälper än stjälper. Det har hänt att jag själv har struntat i att köpa något för att jag inte omedelbart kunnat se priset, och inte orkat ta reda på det. Man får se till att sänka de mentala trösklarna så långt det bara går. Nu får jag bara fixa en roll-up för Skogens hjärta också. 🙂

    @Helena Milton: Ja, jag hoppas att det kan inspirera folk till att pröva signeringar på lite oväntade ställen. Det måste inte vara en bokhandel. Det går utmärkt ändå.

  8. Vad roligt att du berättar om det här och inte minst roligt att sälja så många böcker på så få timmar. En mataffär går ju liksom ALLA till, hur bra som helst och roligt att backup från alla bidrog till det goda resultatet. Jätteglad för din skull. Keep on selling books … 🙂

  9. Så roligt! 52 ex sålda är ett jättebra resultat!

    Låter som en bra idé att medverka på marknader, tror du skulle kunna sälja riktigt mycket böcker där. Och gör i så fall en liknande skylt som de hade på ICA med ett annonserat erbjudande och din roll-up. Jag tycker försäljare underskattar vikten av bra och tydlig information, särskilt vid marknader där det lätt blir så rörigt, man vill kunna se på håll vad som säljs och vad det kostar. Tycker din roll-up är grym, den är så tydlig och ”Ny svensk fantasy” borde ju liksom locka precis alla som har ett intresse för genren.

  10. Bra jobbat, 52 ex på tre timmar är verkligen inte illa. Matbutiker har rejäl omsättning på kunder, precis som du säger. Det är ingen slump att de stora förlagen gärna skickar en lastpall med böcker till de stora ICA- och Coop-butikerna av populära titlar.
    Sen är förstås ditt förarbete och all marknadsföring en viktig ingrediens!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s