Bör jag sluta läsa recensioner?

Det händer ganska ofta att man läser om författare/skådespelare/musiker som aldrig läser recensioner. Senast var det Noomi Rapace som i en intervju förklarade att hon inte vill veta vad som sägs om henne.

Tidigare har jag haft svårt att förstå den ståndpunkten, men nu blir det allt tydligare för mig vilken skada andras tyckande kan ge upphov till.

Jag har fått ett par recensioner, alla positiva och jättefina. Dock märker jag redan hur dessa har påverkat min skapandeprocess. När jag sitter och skriver börjar jag minnas omdömen jag läst och minsta kritik lägger sig likt ett gruskorn i skon och skaver. Jag vill inte att det ska vara så, jag önskar naturligtvis att jag kunde skaka av mig andras tyckande, men det går inte. I stället försöker jag anpassa mitt skrivande efter det jag läst. I vissa fall är detta bra eftersom en del feedback leder till utveckling, men för det mesta gör det bara skrivprocessen svårare. I slutändan måste jag ju ändå skriva min historia på mitt vis.

 

En klok författare sa till mig att en recension egentligen inte har något med mig eller min skapandeprocess att göra. När en bok är färdig tillhör den inte längre mig och då måste man lära sig att ”släppa taget” om den.

 

Jag tror att jag i framtiden ska försöka undvika att läsa regelrätta recensioner. Omdömen skrivna av vänner och bloggbekanta läser jag gärna. De är ju aldrig helt objektiva, men ger den energikick som kan behövas för att man ska orka skriva ett nytt manus. Även om man till mycket stor del skriver för sin egen skull får åtminstone jag även ut mycket av tanken på att dela min historia med andra och det sporrar att höra att andra underhållits av det jag skrivit.

Hur ser ni på recensioner? Det är ju trots allt bara ett subjektivt omdöme, så hur viktiga är de när ni köper böcker?

 

6 reaktioner på ”Bör jag sluta läsa recensioner?

 1. Hej Lovable! Ja, det är inte helt lätt att veta hur man ska hantera allt det där. Förhoppningsvis blir det lättare med tiden ;-).

  Hej Annika! Vad spännande att få höra hur en recensent tänker! Jag får en känsla av att det finns två sorters kritiker: de som vill läsa som läsare och de som vill läsa som kritiker. Jag gillar nog din sort bäst, men det beror kanske på vilken typ av böcker man skriver. Det känns dock skönt att höra att en recensent inte nödvändigtvis alltid har ”rätt”. Recensenter är ju också subjektiva, det går ju inte att ge ett objektivt omdöme ;-).

 2. Jag är både författare och recensent, har alltså ett ben på varje sida. När det gäller att läsa recensioner på sina egna romaner måste man hålla i minnet att en recensent inte nödvändigtvis har rätt eller är allsmäktig. Hans/hennes åsikt är just en åsikt. Ibland tycker jag att recensenter haft fel, lika ofta tycker jag att deras kritik varit konstruktiv och satt fingret på något jag inte själv förmått få tag i. Då har jag nytta av det nästa gång jag skriver. Som recensent försöker jag läsa texten som en läsare, inte som en kritiker. Jag litar på att min erfarenhet (har recenserat sedan mitten av 80-talet) har lärt mig något. Men jag är inte intresserad av att analysera sönder en text utan söker efter hur språket är, om texten berör mig, om det finns driv i berättelsen – allt det som de flesta läsare också söker. Sedan finns det alltid kritiker som är elaka och gör underhållning av det.

 3. Jag tror att jag skulle försöka lyssna till min förläggares ord, om det gick. Sedan kanske inte läsa recensioner förrän man är klar i skrivprocessen. Ha, ha, kommer så klart aldrig gå, heller… Nej, det är bara att stålsätta sig, försöka minnas att lyssna till sitt egen historias röst och hoppas att den fortfarande talar starkt till en!

 4. Hej Johan och Sofia!

  Visst är det nyttigt att få konstruktiv feedback, men frågan är förstås hur värdefull den kritik man får från recensenterna är för det egna skrivandet. Alltså, hjälper det mer än det stjälper? Recensenternas syfte är ju knappast att ge författare goda råd inför nästa bok utan istället att ”värdera” boken enligt vissa kriterier.

  Jag tror inte heller att recensenterna representerar läsarna. Deras jobb är ju att analysera böcker och se till saker som hur nyskapande de är. Riktiga storsäljare som publiken uppenbarligen gillar får ju t.ex. sällan särskilt höga betyg.

  Vad intressant att du Johan tror att det kan ses som överlägset att inte vilja läsa recensioner. Jag tror snarare det handlar om osäkerhet och att försöka skydda sig själv och sin kreativa process. På vilket sätt menar du att det är fel, har man som författare en skyldighet att läsa recensioner, eller hur menar du ;-)?

 5. Jag förstår hur du menar.

  Jag tycker dock det låter drastiskt att helt sluta läsa recensioner. Det är givande att höra andras tankar och det är värdefullt att öva sig på att ta kritik. Samtidigt så är ju verkligen inte all kritik konstruktiv. Och jag tror inte recensenter representerar ”riktiga” läsares åsikter särskilt ofta. Jag förstår att det hämmar dig att ha andras åsikter i bakhuvudet när du sitter och skriver. Men jag är övertygad om att det är en vanesak. När du väl vant dig vid att andra kommer tycka saker från och med nu och när du har gått igenom den kris det innebär att bli ”ifrågasatt” så tror jag att du kommer hitta ditt sätt att förhålla dig till andras åsikter.

 6. Det där är komplicerat. Jag tycker att det finns all anledning att ta till sig hur andra människor uppfattar det man skriver. Recensenter är inte allsmäktiga, och även om de kan vara rejält ute och cyklar ibland så säger recensionerna även en del om hur ”vanliga” människor kommer att uppfatta det man gör.

  Att dessutom säga att man inte läser recensioner kan upplevas lite överlägset Jag tycker att de som öppet säger att de inte läser recensioner gör fel, men det är bara vad jag tycker.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s