Det svenska fantasyundret?

Det känns som att det är något på gång. Det är svårt att riktigt sätta fingret på var och hur. Ändå inbillar jag mig att pulsen finns där, att den är regelbunden och växer i styrka.

Kanske är det bara jag som varit blind. Kanske har det alltid funnits en massa intressanta svenska fantastikförfattare. Kanske har det gjorts massor av svensk fantasy, science fiction, skräck och magisk realism men jag har varit för insnöad i min anglosaxiska bokvärld för att se?

Fast varför känns det då som att det kommer så mycket nytt? Nya författare, nya titlar och nya förlag. De gamla ulvarna finns självklart kvar. Och det är jag tacksam för. Vi som tillhör en ny generation författare behöver er som gått före. Men vart jag än tittar så bubblar det av aktivitet.

Det är många som menar att vi i norden har en egen röst. Att vi har något unikt att bidra med till den världsomspännande fantastiken. Att det finns något dynamiskt här som, om det bara får mogna, har all möjlighet att fullkomligt explodera.

Det har talats om det svenska deckarundret. Kanske är det snart dags för det svenska fantastikundret?

Just nu pågår en fantastisk intervjuserie (pun intended) på bokbloggen Spektakulärt. De har som mål att täcka in allt som händer inom nordisk fantastik, såväl litteratur som film och andra konstformer.

Det fascinerande är hur många författare de fått ihop till intervjuserien. Redan nu har tjugo författare intervjuats och ytterligare tjugotre väntar på sin tur. Med en publiceringshastighet av fem författare i veckan blir det nio veckor av författarintervjuer!

Titta gärna in på Spektakulärt. Intervjuerna är intressant läsning och ger en känsla för bredden och djupet inom den svenska fantastiken. Jag tror att det finns en drivkraft i den här skaran till framtida mästerverk. Vem vet … Undret kanske väntar runt hörnet.

Det här inlägget postades i Oskar och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Det svenska fantasyundret?

 1. Oskar Källner skriver:

  @Mattias Lönnebo: Precis så är det. Mitt mål är att om tio år ska jag ha tio titlar ute i lite olika serier. Om de då säljer 700st/ år så blir det totalt 7000st / år, vilket är en riktigt bra siffra.

  Men det är ett långsiktigt mål. Hör med mig igenom om 10 år hur det gick! 😉

 2. Mattias Lönnebo skriver:

  Visst är det så att inte alla kan bli bestsellers, men många välskrivna böcker kan bli longsellers. De är lönsamma på marginalen. Böcker som säljer 700 exemplar/ år under 10 års tid är inte alls olönsamma, men ointressanta för storförlagens aktiebetalare som kräver lönsamhet varje kvartal. Endast hyfsat säkra storsäljare på kort sikt är då intressanta.

 3. Oskar Källner skriver:

  Johan LIndback Förresten. Vad gäller svenska världssuccéer inom fantastiken så är de ju redan kommit.

  Kolla bara in de enorma framgångar som ”Låt den rätte komma in” har haft i bl.a. USA där de till och med gjorde en egen amerikansk filmatisering.

  Kolla även in Cirkelns framgångssaga där de sålt till ett stort antal länder och dessutom ska Cirklen filmatiseras. Kul nog är det Sara Bergmark Elfgren själv som håller i manuset, så det kan bli hur bra som helst. 🙂

  http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/rabensjogren/pressrelease/view/cirkeln-en-blivande-svensk-vaerldssucce-607647

 4. Oskar Källner skriver:

  @Lovable: Kul att kunna tipsa. Trevlig läsning! 🙂

  @Johan Lindback: Hehe.. jag kan hålla med dig om det där med decennier. Men jag även om jag själv har tröttnat för länge sedan så har jag gott om vänner som älskar sina deckare och thrillers, så jag tror nog att de kommer vara kvar ett bra tag till.

  Men visst känns det som att Fantasyn är på väg mot en ny vår. Jag vet inte om det är tack vare Game of thrones tv-serien. Den känns för sen på spelplanen. Skulle snarare tro att det är Harry Potter generationen som håller på och växer upp och nu vill ha fantastik för vuxna.

  @Mattias Lönnebo: Jag tror att det inte bara ses som olönsamt. Jag misstänker att det faktiskt också är olönsamt. Trots Harry Potter och Sagan om Ringen blir nog volymerna för små för att de ska våga satsa. Något som troligen är ett stort misstag inför framtiden. Men då finns det ju som sagt de nya små förlagen som fyller nischerna och tar marknadsandelarna. Vi får väl se hur lång tid det tar innan de stora vaknar…

 5. Mattias Lönnebo skriver:

  Det finns mycket bra svensk fantasy, så det vore på tiden. Förlagen har hittills varit tämligen kallsinniga till all fantasy som inte varit direkt barninriktat (inget fel på sådant) men det har ansetts olönsamt med det som också riktar sig till tonåringar och vuxna. Tills slut fann jag förlaget som gärna ville publicera Amsalor och draken.

 6. Johan Lindback skriver:

  Det är definitivt dags för det svenska fantasyundret att få sin tid i rampljuset nu. Det svenska deckarundret börjar kännas ganska trött och slitet och behöver sova några år (eller några decennier, helst).
  Nej, men jag håller med fullständigt. Fantasyn är på väg mot en ny vår. Jag tror att det till stor del är ”Game of Thrones”-tv-seriens förtjänst. Det vi väntar på nu är att fantasyn får sin första svenska världsstjärna, det är nog bara en tidsfråga!

 7. Lovable skriver:

  Tack för tipset om Spektakulärt. Den vill jag inte missa för allt jul-knäck i världen. Min egen trilogi är fantasy och jag behöver all tillgänglig info som bara är möjlig! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s