Oskar tackar för sig

Detta blir mitt sista inlägg på Debutantbloggen. Det känns märkligt att skriva de orden. Under ett års tid har debutantbloggen varit en integrerad del av mitt liv. Det är här som jag fått dela med mig av glädjeämnen och svårigheter, fått diskutera skrivandets hantverk, förlagsvärlden och den digitala revolutionen (som inte riktigt anlänt ännu.) Men viktigast av allt, det är här jag har fått möta en riktigt skön gemenskap och fått många goda vänner.

För ett år sedan anade jag inte hur mycket det skulle komma att betyda för mig. Inte heller anade jag hur roligt det skulle bli, eller hur tufft det kunde vara vissa perioder. Det är inte alltid man har inspiration att skriva. Ändå har vi under hela året haft som mål att hålla bloggen uppdaterad. Att skriva artiklar som kommer från hjärtat, och inte bara klämma ut något. Enbart ni, våra läsare kan säga om vi lyckats eller inte i den målsättningen.

När jag tittar tillbaka på året väcks många minnen till liv. Nästan det första som hände var att jag publicerade en artikelserie om huruvida det verkligen är okey att publicera själv. Kommentarerna (och besökarantalet) formligen exploderade.

Det var fascinerande, och lite skrämmande. För vid det tillfället hade jag ännu ingen aning om hur det skulle gå. Jag visste inte om Drakhornet skulle bli en flip eller flopp. Det enda jag hade var en plan, och en tro på mitt eget material.

Samtidigt visste jag att jag var tvungen att ta saker i egna händer. Jag hade försökt pressa mig genom förlagens nyckelhål och misslyckats. Nu var något tvunget att hända, eller så skulle något dö inom mig. Min text behövde komma ut bland människor för att kunna leva. Orden behövde andas.

Det var några bävande månader, innan jag såg vart det barkade hän. Nu är jag så oändligt glad över den väg jag valt. Idag, ett år senare, har jag två böcker ute. Den första har sålt så pass bra att den betalat sig själv, och den andra drog in hela sin tryckkostnad på bara två veckor.

Det innebär att jag just nu lever i den bästa av världar. Jag behöver inte längre skriva, osäker på huruvida mina ord, mina världar, kommer att delas av andra. Det finns nu uppbyggda strukturer för att sprida orden, och en läsekrets som faktiskt med stor entusiasm ser fram mot nästa boksläp. (Det är fortfarande en väldigt skum känsla. Jag hade inte riktigt räknat med att få ”fans.”)

Det har varit grymt mycket arbete. Men jag har fått tillbaka hundrafalt. Jag har insett att det faktiskt är möjligt att sträcka sig efter sina drömmar och nå dem. De kan verka omöjligt avlägsna, men genom att sätta upp mål och sedan ta konkreta steg  så når man horisonten till slut.

Därför är det med stor glädje som jag nu får tacka för mig. Det ska bli spännande att följa våra efterträdare under 2012 och se hur de griper sig an sitt debutår. Jag önskar dem all lycka i allt de företar sig.

Men jag lämnar inte internet helt och hållet. Jag har fortfarande kvar min privata blogg Munins Skärvor, samt förlagsbloggen på Fafner Förlag. Kanske kan jag till och med börja skriva på Fafner på allvar nu. Hittills har jag nästan bara använt den för att lägga upp Drakhornet som podcast. Kanske är det där jag ska publicera mina sporadiska inlägg om författandet och förlagslivet. Vi får se …

Slutligen vill jag rikta det största av alla tack till mina fina kollegor Frida och Annelie, samt våra underbara läsare. Det är ni som gör Debutantbloggen till vad det är. Kram!

7 reaktioner på ”Oskar tackar för sig

 1. @Björn Falkenström: Tack så mycket. Det har varit roligt att få dela med sig.

  Det är inte så konstigt att du inte finner min e-mail då den mycket riktigt inte står någonstans. Det är ett medvetet val för att minimerar SPAM-robotarna. 🙂 Bästa sättet att få tag i mig är att lämna ett meddelande i kontaktformuläret på Fafner Förlag. Men jag har din e-mail då du kommenterat här, så jag mailar dig.

 2. Tack så mycket för allt Oskar. Har varit riktigt kul med ditt perspektiv på bloggen då egenpublicering blir mer och mer aktuellt numera.

  Skulle gärna komma i kontakt med dig för några frågor som görs bäst i det privata men kan tyvärr inte hitta din e-mejladress någonstans verkar det som?

 3. @Monica: 🙂

  @Helena Milton: Tack så mycket. Kul att du blivit nyfiken på mina fantasyböcker. Om du undrar något eller har kommentarer så ta gärna kontakt med mig när du läst dem. Jag tycker det är jättekul att prata karaktärer, scener och narrativ struktur.

  Lycka till själv, med allt du företar dig. Kul att jag kunnat inspirera något vad gäller egenutgivning. Jag har tänkt fortsätta skriva om det, men det kommer bli ett något lägre tempo. Känner att jag behöver en liten andningspaus nu efter debutantbloggen. Men jag kommer tillbaka, var så säker. 😉

  @Sölve Dahlgren: Tack själv! Det har varit mycket intressant att utbyta erfarenheter och få se vad ni gör med HOI. Tack också för att jag fick hänga med till bokmässan, det var verkligen mycket trevligt att möte er alla ansikte mot ansikte. Ha de gott! Vi lär höras …

  @Vilse: Hehe.. och jag har ditt nummer och har inte heller ringt. Men det är ju så. Man måste komma på ett bra ögonblick för att ta upp telefonen. Om man inte gör det ganska omedelbart så glömmer man bort det. Men hör gärna av dig. Jag är lite nyfiken på dina manus och skulle gärna kolla på dem i ett senare skede. Lycka till med skrivandet.

 4. Ojoj, jag kommer sakna dig! Det har varit en spännande resa att följa och jag hoppas vi kan höras av fortsättningsvis. Att blogga på Fafner låter utmärkt. =)

  Önskar dig all lycka i fortsättningen med din serie, ditt förlag och andra projekt som lockar. Vi hörs! (Kom precis på att jag har ditt nummer, men tydligen inte tiden att ringa :P)

 5. Tack för ett spännande bloggår! Har varit intressant att följa dina äventyr, att få ut två böcker samma år är grymt imponerande!

  Lycka till framöver med ditt skrivande och ditt förlag!

 6. Det har varit roligt och intressant att följa vad du har skrivit här på Debutantbloggen även om jag själv kom in i bloggvärlden så sent som för ett halvår sedan.

  Du har fått mig intresserad av fantasyböcker, eller … åtminstone av dina egna
  🙂 och de kommer jag ta mig an så fort tillfälle ges. Du har även bidragit med tips och inspiration till egenutgivning. Jag hoppas därför du kommer fortsätta skriva även på någon av ovanstående nämnda platser så man kan få fortsätta läsa dina inlägg även fortsättningsvis.

  Du har verkligen lyckats med ditt författarskap, så roligt att få ta del av det. Stort lycka till med allt framöver, både skrivandet och övrigt. Livet består ju trots allt av mycket annat roligt också även om skrivandet är en stor del!

  Hälsningar Helena

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s