Sofia intervjuar: Lina Forss

Jag läste Linas smärtsamt vackra kärlekshistoria Agnes hjärta Edward när jag var höggravid. Kanske var det hormonerna som gjorde mig ovanligt känslosam och mottaglig för berättelsen? Kanske är boken bara en av de där böckerna man älskar för att de är så himla bra?

”Andra gången” jag kom i kontakt med Lina var på ett mingelparty. Då visste jag inte vem hon var. Vi stod en bit ifrån varandra och väntade på andra utanför entrén. Lite senare, vid baren, kom ett par fram till mig och frågade:
– Vem är det där?
– Jag vet inte, svarade jag. Men man ser att hon är någon.
– Ja absolut, sa de med en röst.
För Lina Forss har karisma.

När jag nu googlar Lina kan jag läsa att hon tidigt bestämde sig för att bli författare. Hon hann ändå med mycket innan hon 2005 debuterade med uppmärksammade Vildängel. Hon har studerat film i London, jobbat på radio, med pr och i ett grönsaksstånd i Östermalmshallen.
Jag vill veta mer!

Vad händer i ditt liv just nu?
Jag redigerar Turk & Timotej med Niklas Krog och min vuxenroman Allra hemskaste syster som bygger på Kung Lear, omslagspillar, tittar ut över havet, dansar med mina tokiga ungar. Vill inte att jullovet ska ta slut men vill ändå så himla gärna ha vardag.

Berätta lite om din senaste bok!
Vilken var det nu, just ja, Kär i kärleken! Min första ungdomsbok och det var som att hitta rätt efter att ha varit vilse i skogen lite för länge. KiK är min ”tänk-om-bok” ett lina forssomtag av min självbiografiska Vildängel men förlagd i nutid. Tänk själv att få komma tillbaka som skitfräsch 16-åring och bli ihop med de där killarna man aldrig vågade snacka med …

Vad vill du förmedla med ditt författarskap?
Att det mesta är ok så länge du inte skadar nån annan, tror jag. Att myntet ALLTID har två sidor och att INGEN har rätt att döma någon annan utan hela bilden – och hur kan vi nånsin få den? Vi bor ju bara inuti oss själva.

Hur kommer det sig att du blev författare?
Jag har alltid velat formulera det jag upplever, i skrift. Till slut kunde jag inte hålla emot längre. Det var när min vackraste tik dog och jag var tvungen att hitta ut på andra sidan.

Hur ser en helt vanlig dag ut?
Gå upp, dricka dagens bästa kopp te, köra ungar, kanske simma fast då är det så många i poolen och jag är protektionistisk om vattnet runt min kropp. Hem till datorn, slarvar bort tid på lek, mejlar massor med Niklas, pratar med Maria Ernestam, bloggar, jobbar. Tränar, hämtar barn, skjutsar, lagar ALLTID mat som är den enda gången på dagen jag inte tänker. Men ärligt, jag springer på en massa grejer, träffar mina kompisar, är engagerad i ALLDELES för mycket.

Var hämtar du inspiration?
Klyschigt, livet! Skulle önska att jag var vansinnigt intresserad av historia, men är en sucker för psykologi och skriver relationer, relationer, relationer.

Vad är det bästa med att vara författare?
ALLT! Alla underbara människor jag träffar, releasefesterna, att bli fotograferad, läsarbrev, samarbete med förläggare och redaktör, bokmässor, läsa, läsa, läsa!

Vad är det sämsta med att vara författare?
Att det är jättejobbigt att börja på en ny bok och sååå tråkigt att läsa korr för då kräks man nästan på sin egen text. Det är då den är klar:-)

Har du något tips till alla som drömmer om att komma dit du är idag?
Aldrig ge upp. Gå på skrivarskola. Läs oavbrutet och stjäl stilgrepp som du vill testa. Analysera grejer, prova dig fram men äsch, skriv på. Bli inte perfektionist så att du bara kan lämna ifrån dig fulländat material för då kommer du aldrig att våga. Posta ditt skriv på fb:-)

Har du en hemsida?
Jag har lagt ner min hemsida, den blev för statisk! Jag är jätteintresserad av nutid och bloggar, där finns jag.

http://www.facebook.com/l/xAQH8l2vMAQF5A1Cb0_kRLZgVSvuhs8nDG1q-phMhZqTPLQ/linapinaballerina.blogspot.com/

http://www.facebook.com/l/3AQGO0jEYAQFAyuJQzCmqlybvfhV8W5NtMpGxEzVv_g34eQ/ungdomar.se/blogg.php?user_id=212821&blogg_id=184564

http://www.facebook.com/l/QAQEUniv-AQEcsV9nhM4HDl5luXLhK0P0yi14o16qr0WOAw/www.boktipset.se/blogg/linasblogg/

sofia hallbergTredje gången jag mötte Lina var på en bokreleasefest på Telegram förlag i Gamla stan. Då gick jag fram och presenterade mig. Några timmar senare tog vi samma buss hem till Värmdö. Jag promenerade till villan lycklig av tanken på att det finns så härliga människor runt omkring mig. Och när jag kom hem lyfte jag ut Agnes hjärta Edward från bokhyllan och tog med den till sovrummet. Boken tål att läsas en gång till. Minst.

Ps 1. Kortet på Lina är taget av fotograf Ulrica Zwenger.

Ps 2. Barnet jag födde var en pojke. Han döptes till Edward.

Sofia

12 reaktioner på ”Sofia intervjuar: Lina Forss

 1. Pingback: Nytt inlägg på Bokcirklar.se – Sofia intervjuar författare | sofiahallberg.se

 2. Du har alldeles rätt, Sofia. Lina har verkligen karisma. Dessutom är hon en av de vänligaste och mest omtänksamma människor jag har träffat. Tar sig tid med allt och alla – ibland säkert för mycket tid. Jag fattar inte hur hon hinner med. Det var ett rent nöje att skriva bok med henne och jag hoppas vi gör om det.

  • Hej Johan!
   Vad kul att du gillar intervjuer!! LIna är för örigt extra älskvärd.
   Jag tänker ofta på att vi är så ensamma i vårt hantverk jämfört med alla andra yrken där man kan gå bredvid i början eller har lärlingssytem. Alla som har varit med ett tag besitter ju ovärderlig kunskap. Och det skadar ju inte att fråga.
   Jag personligen lovar intervjuer med fler fantastiska svenska författare: Katarina Janouch, Linda Skugge, Christina Stielli, Gunilla Bergensten, Petra Jankov Picha, Karin Björkegren Jones och Karolina Ramqvist. Jag vet dessutom att mina vänner på Debutantbloggen har många andra intressanta namn på gång. Lektörer med flera. Alla som är intressanta och relevanta för oss i svängen!
   Vi tar även tacksamt emot förslag på intressanta personer!
   Sofia

 3. Pingback: Fina Lina och Sofia | Pernilla Alm

 4. Tack Lina,
  Det är väl detta vi alla människor önskar och vill? Författare eller ej. Att få känna igen sig och bli berörd på ett personligt plan. Och att själv bli hörd och känna sammanhang och mening. Veta att man betyder något och gör skillnad.
  KRAM och tack igen för att ditt fina konstnärsskap kommer oss tillgodo samt för utförliga svar tilll bloggen. Jag är säker på att du kommer att inspirera många blivande författare.

 5. Blir så väldigt rörd och stolt Sofia. Alla drömmer vi ju om att få syn på oss själv genom andras ögon, inte nödvändigtvis av högmod, men kanske för att det är det enda vi som människor inte kan göra – få en skymt av våra egna liv. Alla är vi någon och mitt liv är minst lika mkt raggsockor och dåligt självförtroende som de allra flestas, så jag blir extra extra glad för allt det fina.

  Kram till dig och din fina lilla Edward.

  Lina

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s