Facebook som följebrev?

När man har skrivit, läst, reviderat, redigerat, läst om och granskat sitt manus börjar det bli dags att skicka in till förlag. Och då är det bara den lilla detaljen följebrev också. Ett brev som kortfattat beskriver för den som tar emot ditt manus varför just du ska bli antagen. Varför just din bok är så intressant. Varför de inte ska kasta just den direkt i återvinningen.

För ungefär ett år sedan började det bli dags för följebrev för mig och i min dåvarande blogg fick jag många goda råd. Jag googlade och jag besökte förlagens sidor. Jag försökte baka ihop all information och göra det ultimata följebrevet. Och som jag donade med detta följebrev. Jag satte till och med ihop ett litet fotocollage, med bilder som jag tyckte passade till boken. Jag filade på mina meningar in absurdum. Och då menar jag in absurdum. Och ändå blev jag aldrig riktigt nöjd. (Är nog ärligt talat aldrig riktigt nöjd med något jag skriver. Det finns alltid en gnagande tanke om att jag kanske kunde ha gjort det ännu bättre ändå).

Ungefär samtidigt hade jag postat på Facebook att jag minsann var klar med manus och snart skulle skicka ut det. Mitt bland alla ”hurra” och ”grattis” dök det upp en kommentar från Pia Printz. Hon hade nyligen startat sitt förlag Printz Publishing och vi hade efter ett väldigt kort möte på Bokmässan 2010 blivit vänner på Facebook. Hennes inlägg i hurradebatten var att hon gärna ville läsa manuset. Och det fick hon ju. Och the rest is history.

Jag skickade mitt manus till sammanlagt sju förlag. Tre av dem hade jag lite personlig kontakt med och fick mejla in mitt manus, inget följebrev nödvändigt. Tre av dem skickade jag helt vanligt till, med följebrev. Det sjunde hojtade till mig på Facebook och antog mig. Facebook som följebrev – där ser man.

17 reaktioner på ”Facebook som följebrev?

 1. Pingback: Hur väljer man förlag? « Debutantbloggen

 2. Pingback: Jag struntar inte i min blogg … | Pernilla Alm

 3. Hej Frida! Vad fick du får svar från de andra förlagen du skickade in till? Var det någon som visade intresse? Vore interssant att se hur olika läsningarna är på de olika förlagen. Undrar lite om de tycker väldigt lika eller om det finns stora olikheter. Tänkte att eftersom du haft liet personlig kontakt med dem så kanske du fick en idé om detta, i alla fall när det gäller din bok.

  • Jag fick lite olika feedback. De förlag jag skickade till ”som vanligt” skickade vanliga standardrefuseringar. De som jag hade personlig kontakt med svarade olika, ett av dem gav mig nästan ett lektörsutlåtande som svar, det kändes jättefint. De andra var mer kortfattade men personliga. Så det gick inte riktigt att avgöra om ”olika läsningar”, så mycket information fick jag inte att jag kunde göra den jämförelsen.

   Jag förundras dock alltid över att en del manus blir antagna hos ett förlag, och samma manus refuseras av andra. Det är intressant och man inser att det är många olika saker som spelar in.

   • Tack för svaret! Ja,ibland verkar det nästan vara ett lotteri. Hundraåringen refuserades ju av alla förlag utom ett, och sen blev den en braksuccé.

    Vad härligt det måste vara att få första boken (eller du kanske har fler i byrålådan) publicerad! Lycka till!

 4. Vilket roligt sätt! Pia Printz slutar aldrig att förvåna. Läste att hon köpte manus via Twitter också! Gillar!

 5. Vad kul att se sig här på Debutantbloggen så ett välkommen till dig från mig!
  Vad roligt att höra att man på ett sådant udda sätt kan bli intressant för ett förlag och senare till och med publicerad! Jag visste sedan tidigare att du blivit kontaktad av Printz men inte hur och att det var utan följebrev. Ibland finns det nog andra sätt än de gängse att ta sig fram på. Och nu är det snart dags för utgivning av din bok, hur roligt som helst. Grattis! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s