Sofia intervjuar: Christina Stielli

Bra böcker kan få ben. Christina Stiellis bok ”Jag älskar dig inte” är en sådan som man tipsar sina väninnor om och gärna lånar ut. Men det är också en sådan bok som man sedan vill ha tillbaka!  Idag har jag därför hämtat hem Christinas vältummade pocket från en av mina närmsta vänner, Ulrika. Nu vill jag ha den i min hylla igen och kunna bläddra i den för jag har tagit kontakt med Christina. Jag är väldigt nyfiken på vad hon gör just nu och om författaryrket blev allt hon drömt om.

Hur ser 2012 ut för dig Christina?
Jag tror det blir ett spännande år. Min äldsta dotter ska flytta till Paris i några månader och jag och min yngsta dotter blir kvar hemma. Jag har nyss lämnat in mitt manus till förlaget och ser fram emot både redigeringen och arbetet med att ta fram det bästa omslaget! I övrigt börjar jag boka upp föreläsningar i skolor landet runt och veva igång min firma efter alla helger.

Berätta lite om din senaste bok!
Jag är ju sådan så att jag säger att en bok inte är en bok förrän den är en bok. Utifrån det blir det min debutroman jag kan berätta lite om … det som ska bli min andra bok är fortfarande bara ett manus.

Min första roman handlar om ett par som separerar under ganska dramatiska omständigheter. Man får följa kvinnan i förhållandet, hon som blir lämnad väldigt abrupt och överraskande, genom hennes kamp för att komma på fötter igen.


Min egen relation med Christina Stielli tog sin början den dagen jag hörde talas om att hon studerat på Skrivarakademien. Det gjorde mig nyfiken eftersom jag själv gått en kurs där. Samma dag letade jag upp ”Jag älskar dig inte” i en bokhandel. Under två dagar sträckläste jag boken. Sedan lånade jag ut den till Ulrika (som arbetar som jurist på dagarna men som läste en lite pinsam bok på kvällarna.  Just den lite pinsamma boken valde jag som lån-byte för  ”Jag älskar dig inte”. Längst ner i texten får du se vilken det var …).

Vad vill du förmedla med ditt författarskap?
Det som allra mest fascinerar mig är hur olika människor interagerar med varandra. På vilket sätt vi låter våra bagage påverka både vår egen och andra människors nutid, hur vi ibland tillåter oredan vi släpar på från tidigare år att förstöra det liv vi har eller på vilket sätt vi missförstår varandra, så enkelt. Bara för att vi är människor. Jag älskar att få ta makten över mina karaktärer och dra dem igenom ett brett spektra. Allt från det allra värsta till det allra bästa.

Hur kommer det sig att du blev författare?
Tror att det var någonting som låg och väntade på att få luft vid rätt tillfälle. En dag (och jag minns exakt var och när) insåg jag att nu kan jag. Nu har jag möjligheterna, nu har jag berättelserna, nu har jag tiden, nu har jag förutsättningarna. Då bestämde jag mig och började resan därifrån.

Hur ser en helt vanlig dag ut för dig?
Upp 6, kaffe och frukost och nyheterna på tv, snabbdusch, packa lite matlådor och promenad till mitt kontor på Kungsholmen. Min mops Nixon hänger med och hinner göra det han ska på den promenaden. Arbetar med mitt företag (jobbar med utbildning och föreläsningar) fram till 17 ca, hem igen, förbereder middag, skriver fram till 20 då vi äter, skriver mellan 21 och 23 då jag störtsomnar. Några dagar springer jag min runda, några dagar jobbar jag över, någon dag ägnar jag bara åt skrivande … det är ju tjusningen med att vara egen företagare, man disponerar sin tid själv och jag vill aldrig byta bort det även om det är ett jäkla slit sju dagar i veckan.

Var hämtar du inspiration?
Jag är ju den som inte tror på inspiration … I alla fall inte som drivkraft. När jag förbereder ett manus hämtar jag inspiration från idéer jag får. Kanske det är tvärtom, jag vet inte men det är ett systematiskt arbete när jag plockar ihop idéerna och binder samman till en berättelse. Sedan har inspiration ingenting med saken att göra. Skulle jag förlita mig på inspiration skulle jag inte få någonting skrivet. Tänk vad hemskt att leta efter inspiration och låta det vara en förutsättning för att skriva. Då skulle jag lägga allt i händerna på någonting jag inte kan påverka. Disciplin är viktigast för mig. Utan det blir det inte en enda textrad.

Vad är det bästa med att vara författare?
Att få skriva och fantisera och vara i en annan värld där jag styr över karaktärer som ofta tar sig friheter jag inte har en aning om!

Vad är det sämsta med att vara författare?
Inte ett skvatt. Jag kan inte komma på någonting.

Har du något tips till alla som drömmer om att komma dit du är idag?
Slösa inte bort tid på att drömma om du verkligen vill uppfylla drömmen! Ett mål är en tidsbestämd dröm. Drömmer du om att bli författare, sätt dig ner och planera så att drömmen blir ett mål. Annars händer inte ett skvatt. Sedan är det bara att sätta igång, med kurser, litteratur eller vad du nu bestämmer dig för. ”Just do it” är en slogan som man behöver leva efter ibland.

Christina Stiellis 6 skrivtips:

 • Att skriva handlar om hårt arbete
 • Vänta aldrig på inspirationen – den kommer när du skriver
 • Skriv om något som berör
 • Prata med andra författare för att få råd och kunna bolla saker
 • Var beredd på att stryka eller skriva om
 • Bara för att du har ett bokkontrakt är du inte i mål. Fråga förlaget vad de kan göra för din bok? Vad har ni för marknadsföringsplan och PR-plan?

Har du en hemsida om man vill läsa mer om dig?
http://christinastielli.se

I väntan på Christinas nästa bok kontaktade jag henne på Facebook. Nu är vi Fb-vänner och jag kan säga att hon hör till medlemmarna som uppdaterar sin status ofta men som gör det slagkraftigt och intressant. Det är en fröjd att följa Christina på nära håll! Just därför längtar jag väldigt mycket efter hennes nästa bok.

Sofia

Ps 1. Christinas bok ”Orka! Självkänsla för tonåringar” (säljs via Vulkan.se) rekommenderades i gårdagens DN!

Ps 2. Christina har grundat Jourvuxen, som är en Facebooksida för barn som behöver en vuxen som lyssnar. Tillsammans med 19 andra vuxna med olika bakgrund och etnicitet svarar på hon på frågor och ger råd och hjälp till de barn som hör av sig. Jourvuxen har idag närmare 2000 gillare på Facebook. ”Gilla” du med!

Ps 3. Boken jag byt-lånade av Ulrika var Bingo Rimérs ”En flickfotografs bekännelser”

2 reaktioner på ”Sofia intervjuar: Christina Stielli

 1. Pingback: Nytt inlägg på Bokcirklar.se | sofiahallberg.se

 2. Hej,

  Kul att läsa detta inlägg…alltid intressant med att höra hur författare jobbar för mig som hoppas kunna bli en. Gillar det du skrev om att det är bara hårt arbete som gäller, håller med om det fullständigt. Vissa dagar när jag bara väntar på inspiration, då blir det inte mycket gjort minsann. Nej att sätta sig ned och börja skriva, skriva nytt och skriva om… alltid blir det något. När jag gör så föds ofta nya idéer eller så börjar karaktärerna att leva sina egna liv..spännande!
  Jag lyckades verkligen med skrivarjobbet idag – Härligt!
  Tack för en bra blogg!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s