En ny början?

Igår skrev jag den första sidan på nästa roman. Jag satt i soffan i en tillvaro som var så ny att flyttkartonger fortfarande blockerade dörren och en Billy-bokhylla från IKEA låg i ett platt paket på vardagsrumsgolvet. Utanför fanns en främmande utsikt med snöflingor, de föll inte tunga blöta som i Skåne utan virvlade oplanerat, små lätta fjun i luften bara. Kanske var det någonting med detta: snön, den nya lägenheten, staden, som fick mig plötsligt att börja skriva igen. För jo, jag har faktiskt haft en ganska lång paus. Sedan min roman blev klar i maj har jag knappt tänkt på skönlitterärt skrivande överhuvudtaget. Delvis på grund av tidsbrist. Men också för att det känns som att jag behövde pusta ut, få tillräckligt med avstånd från den andra boken.

Det blev en sida. En sida som antagligen inte kommer att finnas med i en slutgiltig bok, men ändå. Jag tänker att jag kommer att minnas den där skrivande stunden om det som idag är en sida växer, blir ett bokmanus, blir en roman. Jag minns fortfarande precis hur och när och var jag började på min förra roman, den som ska komma ut i år.

Oftast är det så jag arbetar när jag skriver. Jag har en inledningsscen. Jag har tankar om vad som kanske skulle kunna hända senare i boken eller novellen. Mer än så vet jag inte. Alltså: tvärtemot alla skrivråd och handledningar. De går ju ofta ut på att man ska planera kapitlen i detalj, göra scheman över karaktärerna, och framför allt: veta precis hur boken ska sluta. Jag kan inte skriva så. Tro mig, jag har försökt. Massor av gånger. Efter bara några sidor börjar jag att tröttna på min berättelse och efter att ha hållit ut ytterligare några sidor känns det som om jag rör mig i en trög massa av ointressant text. Så jag har slutat att ens försöka. Nu börjar jag i en ände, och så skriver jag. Och det har ju fungerat helt okej, åtminstone en gång.

Det här inlägget postades i Skrivprocessen. Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till En ny början?

 1. Bärbel skriver:

  Kul att höra hur ni gör. Jag håller på att utforska min egen metod verkar det som. Hittills har jag testat att skriva helt utan struktur eller plan inledningsvis, bara låtit orden och meningarna följa efter varandra. Jag lät dem ta mig med sig… liksom… Den texten fastnade ganska snart. Nästa text fick lite mer planering, blev lite längre och så vidare. Just nu testar jag att planera allt, innan jag sätter igång med själva skrivandet. Hade inte en tanke på att jag håller på att utforska metoder också…

 2. Oskar Källner skriver:

  Jag tror det är bra att vara medveten om att det finns två olika sorters författare, Det finns så kallade strukturerare (outliners) och det finns upptäcktsskrivande (discovery writers) och alla tänkbara nyanser därimellan.

  Personligen är jag en ganska typisk strukturerare. Innan jag börjar skriva har jag oftast en ganska tydlig överblick för vad som kommer att hända i boken, i alla fall de viktigaste trådarna och karaktärerna. Dessutom måste jag veta slutet. Jag måste ha ett fantastiskt slut i huvudet som jag kan skriva mot. Det är det som ger mig motivation att orka.

  Sedan kan slutet se annorlunda ut när jag väl kommer dit. För saker kan förändras under resans gång.

  Men människor är olika, och för de som är upptäcktsskrivande, där boken är en spännande resa ut i det okända, så är ovanstående sätt att göra det på rena helvetet. Det blir bara krampartat och dött.

  Det finns alltså inget ”rätt sätt” att göra det på.
  Alla är vi olika.

  • Ulrika skriver:

   Jag håller med dig Oskar! Någonting man mycket snabbt upptäckte på författarskolan var att det fanns nästan lika många sätt att skriva på som det fanns människor i klassen. Och ingenting gick varken bättre eller sämre, var rätt eller fel.

 3. Ulrika skriver:

  Vad roligt att höra att det är många som tänker likadant! Jag brukar också, när jag har kommit en bit in i boken och känner att det första flowet mattas av, behöva göra någon slags plan så att jag vet var det tar vägen. Men, som sagt, gör jag allt för många ”scheman” tröttnar jag:) är ju inget spännande att skriva då längre.

 4. makena skriver:

  Jag gör också så. Alltså jag är nybörjare och håller på med mitt första manus. Men ag fick också en bild, en tanke om vad boen skulle handla om och så bara började jag. Först nu. Över ett halvår senare har jag en ordentlig synops och vet hur det ska sluta :). Lycka till med nya romanen!

 5. Åsa Hellberg skriver:

  Jag gör exakt som du. För mig fungerar det utmärkt.

 6. Andrea skriver:

  Jag brukar också börja så, en bild, en scen, en karaktär eller en känsla av att ”det här vill jag skriva om”. Sen kör jag på i allt mellan tio och femtio sidor tills jag kommer till en punkt när den första inspirationen börjar tryta. DÅ kan jag börja strukturera.

  I slutändan brukar det visa sig att boken inte alls handlar om det jag trodde från början.

 7. Ping: Att börja skriva | Pernilla Alm

 8. Pernilla skriver:

  Jag är inte heller bra på att planera det jag ska skriva. Jag har börjat med tvåan och har mer struktur än med ettan, helt klart. Synopsis finnes, bara en sådan sak! Dock väldigt många bitar som jag inte vet något om än. Och det känns helt okej. Jag tror att det löser sig.

 9. Helena Milton skriver:

  Åh, vad roligt att höra att jag inte är ensam! Precis så skrev jag min första roman och jag har svårt att tänka mig något annat fast jag tänkt att jag ska prova med nästkommande böcker, att göra ”enligt konstens alla regler”. Nu gav du mig hopp inför bok nummer två ifall jag ändå känner att jag vill skriva denna på samma sätt som föregående. Då kan jag göra det med gott samvete. 🙂

  • Ulrika skriver:

   Man kan ju prova att skriva enligt handböckerna och se hur långt man kommer. För mig gick det ganska snabbt att inse att det inte var något för mig. Kul att höra att JAG inte är ensam:) lycka till med bok nummer två!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s