Sofia intervjuar: Petra Jankov Picha

Petra hade problem med amningen av sina barn. När hon letade efter böcker och broschyrer om flaskmatning fann hon – inget. Som journalist var tanken inte långt borta att skriva boken själv. Sagt och gjort. Hon skrev ”Att flaskmata” samtidigt som hon tog hand om sin nyfödda bebis och en treåring. petra jankov picha

Det som hände sedan imponerar ännu mer. Petra gav ut ”Att flaskmata” på eget förlag och lyckades marknadsföra boken, helt på egen hand, så bra att hon varit med i Aktuellt, Aftonbladet, DN, Radio P4 med mera.

Jag har förmånen att ingå i samma kvinnliga professionella nätverk som Petra och jag har, full av beundran, kunnat följa hennes arbete med boken.

Vad händer i ditt liv just nu?
Jag har precis börjat jobba igen efter att ha varit föräldraledig nästan ett år. Det känns både kul och lite ovant. Skönt att få äta lunch i fred men jag saknar också att få vara med mina barn hela dagarna! Det är enorm lyx vi har i Sverige med så lång föräldraledighet. Jag har det mesta av markservicen hemma fixad eftersom min man är föräldraledig. Otroligt lyxigt.

Berätta lite om ”Att flaskmata”!
”Att flaskmata” är en handbok jag skrev under föräldraledigheten eftersom jag upptäckte att det fanns så lite skriven information för de som inte kan eller vill amma sina barn. Den kom ut i slutet av september förra året och har sålt fint under hela hösten.

Vad vill du uppnå eller förmedla med din bok?
Jag hoppas att boken kan ge svar på många av de frågor och tankar som uppkommer när man inte kan amma sitt barn. För många är det en jättestor sorg att tvingas ge upp amningen, för andra är det en enorm lättnad att slippa. Boken tar upp båda aspekterna. Dessutom ger den såklart praktiska tips och information om olika flaskor och olika modersmjölksersättningar. Jag har intervjuat jättemånga föräldrar om deras erfarenheter och tankar.att flaskmata

Hur kommer det sig att du skrev boken? Att du inte bara googlade och konstaterade att det saknas information om flaskmatning och att någon borde ta tag i det där …
Jag är journalist och skriver mycket och hade tidigare satt ihop en antologi om framtidens journalistik. Jag har också gjort en del publikationer i jobbet och kan redigera i indesign. Jag tänkte först att jag skulle sätta ihop en kortare broschyr på kanske 10 sidor om flaskmatning men projektet växte och nu blev det en bok på 175 sidor istället. När inget förlag ville ge ut boken beslutade jag mig för att jag göra allting själv.

Hur lyckades du skriva en hel bok med ett nyfött barn?
När jag var föräldraledig och skrev på boken skrev jag ofta när min stora var på dagis och bäbisen sov. Mycket research kunde jag göra med sonen på armen eftersom han var så liten då och mest bara ville vara nära och inte krävde så mycket stimulans. Ju äldre han blev desto mer skrev jag på sena kvällar och nätter.

Var hämtade du inspiration?
Till den här boken var det alla historier som föräldrar kom till mig med som fick mig att orka slutföra projektet eftersom jag såg hur stort behovet var.

Varför startade du eget förlag?
För att inget av de 10 förlag jag skickade manus till ville ge ut boken. Jag förhandlade och var nära med två olika förlag men de båda valde att tacka nej till slut ändå. På sätt och vis tyckte jag att det var skönt. Jag skrev och redigerade i somras och gav ut boken i september. Hade jag blandat in ett etablerat förlag hade boken förmodligen kommit ut nu i vår. För mig var det alldeles för lång tid att vänta. Den här boken behövs hela tiden och behövs akut till de föräldrar som vill ha hjälp. För mig hade det verkligen blivit ett antiklimax att behöva vänta så länge på utgivning. Som egenförläggare kan man bestämma själv och eftersom jag gör allting själv kan jag köra med snabba förändringar och jag trycker små upplagor eftersom informationen alltid ska vara så aktuell som möjligt.

Nackdelen är att man själv måste ligga ute med pengar för tryckerikostnader och att man måste ombesörja all distrubition själv. Samtidigt är det roligt att se hur boken säljer och bokhögarna i lagret minskar ständigt.

Var kan man köpa ”Att flaskmata”?
Via min hemsida www.attflaskmata.se, Bokus, Kulturbutiken och hos AdLibris.

Hur gjorde du för att marknadsföra boken? Du har ju lyckats mycket bättre än vad flera etablerade författare med stora förlag bakom ryggen gjort!
Flaskmatning och amning är ett ämne som engagerar många, jag hittade en vinkel som bland annat Aktuellt och Aftonbladet nappade på. Jag tror det är bra att hitta en egen nyhet kring sin bok för att få många medier intresserade. Småbarnsmammor är en stor målgrupp. Sen får man ligga i och maila och ringa och ligga på för att få redaktionerna att nappa.

Vad är det bästa med att vara författare?
Jag har ju bara skrivit fackböcker men jag tycker det är underbart att få gräva ner sig i ett ämne och göra det tillgängligt för många!

Vad är det sämsta med att vara författare?
Att jag ännu inte kan leva på mitt författarskap!

Har du något tips till alla som drömmer om att skriva och sälja böcker?
Gör det bara! Sätt dig på rumpan och skriv. Strunta i hur det blir till en början, det viktiga är att få ihop mycket brödtext och få med allt du vill få med. Under redigeringsprocessen sen så kan du fixa till allting textmässigt men kom igång och skriv först. Delta gärna i olika utmaningar som NaNoWrIMo som arrangeras i november varje år och som går ut på att du ska skriva 50 000 ord på en månad för att få stommen till en roman.

Har du börjat skriva på någon ny bok?
Nej. Däremot kommer ”Att flaskmata” i uppdaterad utgåva i februari. Ungefär 95 % av alla som flaskmatar gör det för att mjölken inte räcker. Ungefär hälften tycker det är skönt att dra ner på amningen och flaskmata istället, den andra halva tycker det är jobbigt och vill amma. Ingen av grupperna får någon bra hjälp från BVC eller vården. Jag har lagt till ett kapitel där jag intervjuar en amningskonsult om amning som inte fungerar. Många mammor upplever att inte får rätt hjälp att få amningen att fungera så det kapitlet är för dem.

Sen har jag också uppdaterat med de nya rekommendationer om ersättning som har kommit under hösten. Nu är boken på 185 sidor!

Har du en hemsida om man vill läsa mer om dig?
Man kan läsa mer om mig på Facebook:
https://www.facebook.com/petrajankovpicha eller om min bok här: www.attflaskmata.se

Jag har haft turen att kunna amma mina pojkar. Men jag har också lärt mig att man är två om det. Att det inte bara handlar om mamman och hennes inställning. Dessutom är alla barn olika. Skam hjälper ingen, allra minst barnen. Det finns så många förutfattade meningar kring att få barn. De flesta är säkert formade av välvilja men dessa förväntningar kan bli en svår belastning för en nyförlöst mamma och en nybliven pappa. Att prata om problem, avdramatisera dem och hitta lösningar som passar den enskilda familjen är viktigt. Tiden med ett spädbarn går aldrig i repris. Därför ska vi hjälpa och stötta varandra oavsett om vi ammar våra barn eller inte. Det är också därför Petras bok ”Att flaskmata” i mina ögon är mycket större än själva ämnet.

Sofia
www.sofiahallberg.se

Ps 1. Kortet på Petra är tagt av Ola Gävert
Ps 2. En läsarröst om boken: ”Skönt att läsa om forskningen kring amning och flaskmatning. Nu känns det bättre. Tack. Jag hade nog mått mycket bättre den första tiden om jag hade haft boken. Inser att jag fått ta reda på allt själv. Ingen hjälp från BVC. Har nu tipsat min BVC-sköterska om boken.”
Ps 3. Nu när vi ändå pratar om barn MÅSTE jag ta tillfället (fast jag egentligen inte alls tycker om bloggar med bilder på andras ungar) och visa detta gulliga kort på min Edward när han badar i handfatet hemma hos mina föräldrar, tre veckor gammal!

11 reaktioner på ”Sofia intervjuar: Petra Jankov Picha

 1. Pingback: Nytt inlägg på Bokcirklar.se – Sofia intervjuar författare | sofiahallberg.se

 2. Pingback: 5 skäl till att ge ut Din bok själv - egenutgivarna

 3. Vill då lämna en guldstjärna till personalen på Avdelning 16 Danderyds sjukhus samt BVC-personalen på St Erik som gav mig oerhört stöd när min mjölk inte räckte. Tacksam över att jag befann mig på rätt ställe vad det verkar:)

 4. Jag har inte läst boken men jag tycker det låter som en oerhört viktig och angelägen bok. Jag tycker det är ganska märkligt att inget förlag tog chansen att ge ut den. Det känns som den här boken verkligen behövs.

  Nätet svämmar över med berättelser om tråkigt bemötande från mödravården när mamman av ett eller annat skäl inte kunnat eller velat amma. Jag bär även själv på en del erfarenheter på detta område och kan inte låta bli att tänka hur bra det hade varit om jag haft den här boken när jag fick mitt första barn!

  Bra gjort Petra, jag är säker på att din bok kommer hjälpa många föräldrar!

 5. Kul att läsa om boken ur författarskapsperspektiv, har bara läst om den på amningssidor o dyl tidigare.

  Problemet med bvc och rådgivningen kring matning av spädbarn är att INGEN verkar få den hjälp man vill ha. Vill man amma men stöter på problem rekommenderas man ersättning, vill man flaskmata mer eller mindre heter det att man ska amma, helammar man ett fullt friskt och växande men ganska litet barn är det inte bra heller! Kunskapsluckor kring amning är enorma, lyhördheten inför mammansvilja dålig (naturligtvis finns det många bvc-sköterskor som är kunioga och lyhörda men med tanke på hur många som upplevt såväl amningshets som flaskhets så finns det tydligen alltför många som inte är det. 😦

  • Hej Andrea! Visst är det så att båda grupperna flaskmatare, de som vill och de som egentligen inte vill, inte får bra information.

   Läs gärna i min blogg om mötet med en BVC-mottagningen och läs bvcs erfarenheter och synpunkter. Dom som så att säga står på andra sidan och ska försöka ge alla dessa individuella råd.
   http://www.attflaskmata.se/2012/01/18/spannande-mote-med-bvc/

   Det bästa vore ju om alla bara kunde få välja själva och få den hjälp de ville ha utan att omgivningen också lade sig i! 🙂

 6. Pingback: Debutantbloggen intervjuar mig om boken | Att flaskmata

 7. Tack:) bra jobbat..
  Problemet med att inte vilja amma el inte kunna amma el helt enkelt att man inte har tillräckligt för att bebis ska bli nöjd…
  Är BVC tanterna där är ju helt galna, beter sig som översittare & värsta tja finner faktiskt inga ord vad jag skulle sätta på dom.. När min mellan pojk fick lunginflammation som 3 mån bebis, slutade han äta, bad om tips, men fick bara till svar du måste fortsätta amma!!!! Hm det gick ju inte & tillägg ville han inte ha, av en slump testade jag att spä ut gröten till lite tjockare ”välling” & nyponsoppa:)
  Han var inte en storätare direkt under sina första år, men glad pigg & frisk:) när vi sedan kom på 4 års kontroll var det en riktig surtant, som kallade in mer surtanter & dom frågade mig på fullaste allvar om jag gav barnet mat!!!!!
  Tänkte en stund vad är detta för fråga ??
  Så jag sa: Va ska han åxå ha mat funkar det inte med hundmat han gillar det;)
  Då blev tanterna galna & ringde soc !!!!
  Jag blev tokig & kontaktade barnkliniken & träffade en fantastiskt läkare som sa lugnt till mig, nu gör vi så här: blev inlagda på Halmstad barn klinik där dom vände ut & in på ungen & tja inga fel där inte:))) efter det fick jag gå till barnkliniken ist för till BVC-surtanter!!!
  Gäller att stå på sig & det kanske inte alltid är så lätt, så tack för boken…:)

  • Säger som Sofia! Tack för att du delar med det. Och nej, det är verkligen inte alltid lätt att stå på sig, särskilt inte som förstagångsförälder. Jag hoppas att min bok kan styrka föräldrar att våga fatta egna beslut och lita på sina instinkter när det gäller sitt barn och hur det känns själv. Det är trots allt vi föräldrar som är experter på våra egna barn.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s