Gästbloggare: Anna Hansson

Anna Hansson är född 1981, bor i Ånge och jobbar som gymnasielärare. Hon debuterade nyligen med barnboken ”Danstävlingen” som ges ut som e-bok på Pupill förlag. Du kan läsa mer om Anna på hennes hemsida.

Är det någon skillnad på att skriva för barn och på att skriva för vuxna? Jag vet inte eftersom jag inte har så stor erfarenhet av att skriva för vuxna än, men jag skulle vilja tro att det är skillnad. Jag skulle vilja tro att den största skillnaden är att barns intresse måste man fånga direkt, medan vuxna kan fortsätta läsa en bok de inte riktigt fastnat för bara för att få se om den blir bättre efter några sidor, eller efter några kapitel. Senast förra veckan läste jag en bok som jag inte ens tyckte om förrän jag kom till sista kapitlet, medan jag som barn bytte bok om jag inte tyckte om den efter några sidor. Något som jag tycker är viktigt, och svårt, med att skriva för barn är att välja rätt ord. Om man skriver för vuxna kanske man förutsätter att läsarna förstår de ord man själv förstår, medan man som barnboksförfattare måste hitta en balans mellan att använda ord som barnen förstår, men ändå inte göra språket alldeles för enkelt. Att skriva dialoger är inte heller så lätt! Pratar dagens tioåringar på samma sätt som man gjorde för 20 år sedan när jag var 10? Absolut inte! Jag tror att det är tur att jag jobbar som lärare eftersom jag dagligen får höra hur barn och ungdomar uttrycker sig, att jag sedan inte tycker att alla ord de använder är lämpliga att skriva i en bok är en annan sak… 

Hur kommer det sig då att jag valde att skriva en barnbok? Den främsta anledningen är att jag helt enkelt fick en riktigt bra idé som jag direkt kände att det skulle kunna bli en bok av, och då råkade huvudpersonerna vara barn. Jag tror också att jag har påverkats av att jag läste väldigt mycket som barn, en eller två böcker om dagen var inte ovanligt. Nu som vuxen läser jag några sidor varje kväll. Jag har alltså mycket större erfarenhet av barnböcker än vad jag har av vuxenböcker. Jag vet vad jag tyckte om och inte, och jag vill gärna tro att jag har skrivit en bok som jag skulle ha uppskattat när jag var liten. Jag vet också hur stor påverkan böcker kan ha för barns läs- och skrivutveckling, och därför tycker jag att det känns jätteroligt och jätteviktigt att ha skrivit just en barnbok.

Min bok heter Danstävlingen och ges ut som e-bok på Pupill förlag. Den handlar om en dansgrupp, och huvudpersonerna är döpta efter riktiga personer som jag har varit danslärare åt i många år, och är också delvis baserad, eller åtminstone inspirerad, av verkliga händelser.

Den vänder sig främst till barn i åldern 9-12 år, och går att köpa på adlibris.sebokus.se och pupillshop.se, samt lånas på bibliotek.

Det här inlägget postades i Debut, Gästbloggare. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s