Piratförlaget svarar på frågor om manus

Anna Hirvi Sigurdsson, redaktör på Piratförlaget, svarar i dag på Debutantbloggarnas frågor om manus:
Piratförlaget utger främst skönlitteratur, i första hand av svenska författare men också från övriga nordiska länder. Förlagets idé är att ge författarna större inflytande och bättre ekonomiska villkor.

Genom att kombinera professionell förlagsverksamhet med nyskapande idéer ska vi vara ett av Sveriges största, oberoende skönlitterära förlag med god avkastning på lång sikt.

Piratförlaget startade 1999 och under år 2000 gav vi ut våra första böcker. Piratförlaget ersätter sina författare bättre än andra förlag. Istället för det gängse royaltysystemet använder vi oss av hälften var-principen, dvs när kostnader för produktion, marknadsföring och distribution dragits av delar förlaget och författaren lika på alla intäkter (i de fall då sedvanlig royalty är mer gynnsamt för författaren tillämpas sådan). Piratförlaget ägs av journalisterna och författarna Jan Guillou och Liza Marklund tillsammans med bokförläggaren Ann-Marie Skarp.

Var hittar man olika förlag att skicka in sitt manus till?
Ett enkelt sätt är att kolla igenom branschregistret som finns på tidningen Svensk Bokhandels hemsida, http://www.svb.se/ under fliken Branschen.

Hur vet man vilket av alla förlag man ska skicka till?
Genom att studera de olika förlagens hemsidor kan man med hjälp av utgivningen få ett grepp om inriktningen, många förlag informerar också om vad de är intresserade av på sin hemsida. Sedan kan man skicka till dem som verkar rätt för den typen av berättelse som man själv skrivit.

Hur många förlag ska man skicka till?
Det är helt upp till var och en att bedöma.

Hur vill förlagen ha texten i fontstorlek och typsnitt?
Piratförlaget har inga riktlinjer för det, men vill givetvis att texten ska vara lätt att ta till sig. Enkelt radavstånd och liten text blir jobbigt för ögat, så om man ska rekommendera något är det väl ett och ett halvt radavstånd och runt 12 punkter.

Hur lång tid tar det att få besked?
Vårt mål är att lämna besked inom tre månader. Under vissa perioder på året har vi svårt att leva upp till det.

Varför tar det så lång tid?
Det beror på hur långt manuset når i processen, men vi försöker lämna besked inom tre månader. Den långa väntetiden beror dels på att mängden manus som hanteras är enorm, och dels på att de personer som sköter detta även gör det redaktionella arbetet med förlagets utgivning som i perioder tar så mycket tid att manushanteringen blir lidande.

Läser ni alla manus som skickas in eller sållas det redan vid följebrevet och hur gör ni i så fall urvalet?
Allt som inte är romaner för vuxna sållas bort direkt, liksom de manus som har uppenbara språkliga brister. Övriga blir helt eller delvis lästa, beroende på hur långt de når i processen.

Måste man skriva ett följebrev eller räcker det att beskriva manuset i korthet?
Vi ser gärna att man skickar med ett följebrev som innehåller en presentation av manuset, några rader om författaren och hans eller hennes syn på sitt skrivande i ett längre perspektiv.

Hur ser ett bra följebrev ut?
Se föregående fråga.

Måste man skicka hela manuset eller räcker det med några kapitel? Och om man har skrivit eller påbörjat fler delar i en serie, ska man då även skicka med dessa?
För att kunna göra en rättvis bedömning av ett skönlitterärt manus krävs, tycker vi, ett komplett manus. Om det är del av en serie räcker det i ett första skede med att nämna det, eventuellt kan man bifoga en presentation av de övriga delarna. Skulle det sedan visa sig vara intressant kan manusen till övriga delar bli aktuellt att titta på.

Behöver man skriva något som liknar ett CV till en anställningsansökan?
Nej.

Behöver man skicka med en bild på sig själv eller ett förslag på omslag? Skulle det vara en fördel om man gjorde det?
Det känns inte aktuellt i ett så tidigt skede att ens diskutera omslag, men har man egna idéer om det är det givetvis intressant om manuset skulle bli antaget. Och bild på författaren är inget vi känner att vi behöver ha.

Hur får man som skribent ett positivt besked från er?
Det vanligaste är nog att vi ringer upp personen i fråga.

Hur får man som skribent ett negativt besked från er?
Antingen per mejl eller brev.

Vad krävs för att man ska få ett skrivet utlåtande och inte bara ett nej tack?
Alla manus som går vidare till läsning av lektör får ett personligt svar med ett kortare eller längre utlåtande.

Varför kan förlagen inte ge en kort ärlig förklaring till alla om varför ett manus refuseras?
Vi tar emot ungefär tusen manus på ett år och de hanteras av personer som har andra redaktionella uppgifter som tar mycket tid. Så det är av tidsbrist och behovet av en effektiv hantering som inte alla kan få personliga svar.

Tar ni emot manus via e-post? Om nej, varför inte?
I dagsläget gör vi inte det, men planen är att kunna göra det inom kort. Vi har inte riktigt hittat den optimala tekniska lösningen för just oss ännu.

Hur tänker förlagen när de kontaktar en författare om ett manus och är sådär mitt emellan ett ja och ett nej? Författaren kanske ombeds arbeta vidare eller skriva om en speciell del av boken. Hur vanligt är det att det sedan i slutänden blir ja?
Vi antar ytterst få manus och tackar därmed nej till både bra och lovande manus. Ibland känns det viktigt att uppmuntra en person som skrivit något vi gillar.

Vad händer i turordning när ett manus kommer in till förlagen? Vem läser det först och vilka läser det sedan? Hur går det till när beslut fattas och vem tar besluten?
Manusen registreras och en första gallring görs av redaktören. Sedan hamnar de hos manusgruppen som sållar fram de mest intressanta som läses av lektören. Om det visar sig vara intressant läser förläggare och andra personer på redaktionen, ibland också andra personer på förlaget. Allmänna diskussioner kan hållas, men i slutändan är det nog redaktionen som fattar beslutet.

Vad söker ni för manus just nu? Vilket skulle vara det perfekta manuset?
Vi söker nog inget specifikt, utan är alltid intresserade av originella, fräscha och välskrivna berättelser. Däremot hittar vi sällan guldkorn i den enorma mängd kriminalromanmanus som skickas till oss.

Hur går kontraktsskrivning till? Behöver man anlita en advokat?
Piratförlaget har enkla och tydliga kontrakt, som förläggaren går igenom med varje författare.

Vad kan man förvänta sig i upplaga och ersättning (pengar) som debutant?
Det går inte att förvänta sig någonting, man kan bara hoppas att en bok når ut till många. Det finns många exempel i branschen på förväntade succéer som gått obemärkt förbi liksom på oväntade succéer. Ett realistiskt synsätt är att det krävs några titlar innan ett författarskap blir etablerat.

Några andra tankar eller goda råd till alla skribenter och läsare på Debutantbloggen?
Om du tror på din historia och din egen röst, läser in dig på hur en intrig byggs upp och jobbar på gestaltning och dialog, samt vänder dig till rätt förlag för just ditt manus – då har du förutsättningar att nå ända fram.

Besök gärna Piratförlagets hemsida för ytterligare information:
www.piratforlaget.se

Sofia
www.sofiahallberg.se

9 reaktioner på ”Piratförlaget svarar på frågor om manus

 1. Pingback: Bokförlag | sofiahallberg.se

 2. Pingback: Sofia avslöjar följebrevet till ”Mina fräknar” « Debutantbloggen

 3. Ja, spännande läsning. Tack Debutantbloggen och Piratförlaget. Man blir glad över att frågorna plockats ihop och besvarats. Hoppas som Johan att fler förlag antingen sätter kryss i rutan på att det stämmer eller kommer med egna svar.

 4. ”Hur får man som skribent ett positivt besked från er?”
  ”Det vanligaste är nog att vi ringer upp personen i fråga.”

  Lite som Lotto. Jag hoppas alltid att de ska ringa och berätta att jag har vunnit flera miljoner 😉

 5. Väldigt intressant, tack Piratförlaget för en uttömmande redogörelse! Hoppas att fler förlag följer efter med liknande svar.

  (Hade en tes om att det i princip var omöjligt att bli refuserad om man skriver deckare, men nu vet jag att det åtminstone inte stämmer på Piratförlaget!)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s