Om tiden och läsandet och skrivandet och bloggen

Det där att det hänger ihop så tätt. Skrivandet och läsandet. Och förutsättningen för det: tid och ork.

För en månad sedan började jag på ett nytt juristjobb. Det är roligt, utvecklande och jag får pengar: det uppfyller alltså ungefär de kriterier jag har för ett jobb. Men det har ett stort problem. Det slukar all min tid. Det första jag drar ner på när jag har ont om tid är skrivandet. Det andra är läsandet. Och när jag väl har slutat att läsa romaner blir det alldeles omöjligt att skriva överhuvudtaget, även om jag skulle få en stund över. De är så tätt sammanbundna för mig: utan läsande försvinner skrivlusten helt och hållet. Jag tar upp dokumentet med mitt nya manus ibland om kvällarna och tittar på det och känner… ingenting. Inget sug efter att skriva. Inga idéer dyker upp. Inga tankar om romanfigurer snurrar i huvudet om nätterna. Det blir helt dött. När jag inte läser skriver jag inte. Och när jag inte skriver hamnar oinspirationen i blogginläggen istället.

Alltså: ursäkta! Jag kommer igen snart med läsandet som leder till skrivandet som leder till intressanta blogginlägg. Jag ska bara komma över chocken av att vara heltidsarbetande (och då menar jag verkligen HELA TIDEN) först så att jag kan skapa utrymme för allt det där andra. Lite mer vår och mindre jobb så ska det nog bli skrivande av!

 

Det här inlägget postades i Debut, Skrivprocessen. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Om tiden och läsandet och skrivandet och bloggen

 1. Lovable skriver:

  Juristjobb…Urk, du har i alla fall din bok på gång. Jag jobbar på med juridiken och bara längtar tills jag har kommit till din position. 🙂

 2. Vilse skriver:

  Tidsbristen är alltid ett problem, men intressant att du läser för att skriva! Jag skulle för det första aldrig hinna med båda och för det andra kan jag inte läsa när jag skriver. Jag gör antingen eller. Är jag mitt uppe i ett skrivprojekt kan jag inte läsa en rad, men när jag är klar läser jag ett gäng romaner innan nästa projekt tar fart.

  Hoppas du får ordning på nya livet för våren blir vackrare om den ackompanjeras av skrivande. =)

 3. Johan Lindback skriver:

  Det är en kluven känsla. Med tanke på att jag under en lång period var arbetslös kändes det lite grann som ett ”lyxproblem” att inte hinna med att skriva sen när jag fick jobb. Men onekligen kände man en viss frustration över att inte hinna med skrivandet sen när det gått ett tag.

  Kan dock lova att en tryggad försörjning gör väldigt mycket för kreativiteten. Jag tror inte att någon egentligen mår bättre av att ha mycket tid till skrivandet men ont om pengar.

  • Ulrika skriver:

   Eller hur, jag håller med om det kluvna. Även jag har varit utan sysselsättning periodvis och det är ju inte så att kreativiteten flödar av det precis. Jag tänker halvtidsjobb! Men man vill ju alltid ha det man inte har:)

 4. Ethel skriver:

  Känner också väl igen. Jag upplever det även som att när jag jobbar mycket försvinner mycket av snurrandet av skrividéer, t.ex. plötsliga geniala 😉 meningar som dyker upp, karaktärer, händelser etc, som annars dyker upp i min hjärna ständigt och jämt. Allt detta störs av tankar på och om jobbet. Känns tragiskt ibland. Men… som du säger även jobbet är utvecklande och dessutom kommer pengar in på kontot. Det gör det inte av skrivandet (ännu).

 5. Perpentuna skriver:

  Det där känns väldigt bekant. Även om jag kanske inte kommit så långt i mitt skrivande som jag skulle önskat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s