Äntligen höll jag den i min hand

I tisdags kom förhandsexen till Damm förlag – min roman fanns äntligen i sinnevärlden! Vännen Simona plåtade den, men min redaktör hindrade henne från att lägga ut det på sin blogg innan jag hade fått veta (Simona bloggar annars snabbare än sin egen skugga). I stället skickade Simona ett MMS till mig. Jag behöver nog inte säga att jag blev väldigt glad över att få det.

Jag hörde mig för om mina exemplar och fick veta att de skulle komma i nästa vecka. Nåja, man får väl ge sig till tåls. Den som väntar på något gott. Spelar väl inte så stor roll egentligen. Jag fortsatte jobba men hade myror i kroppen, och efter ett tag urskilde jag vad de där myrorna gastade till mig:

– Manne, sluta låtsas att du är så där mogen och tålmodig – oss lurar du ändå inte!

– Äh jag har väntat i trettio år. Nog kan jag väl vänta någon vecka till?

– Räcker det inte med trettio år menar du? Har du inte väntat länge nog? Tänk om du dör knall och fall utan att ens ha fått se den?

OK, egentligen var jag väl inte så orolig för att jag skulle trilla av pinn innan jag fått mina ex, men känslan växte i mig: jag ville verkligen inte vänta en dag till, om jag inte var tvungen. Till sist frågade jag min redaktör Anna om jag kunde få låna ett av exemplaren.

På onsdagen hade jag möjlighet att komma förbi förlaget på lunchen. Tyvärr skulle alla jag kände vara borta på konferens. Det kändes lite trist – det är alltid kul att träffa dem – men när jag klev in i receptionen tänkte jag att det nog var lika bra. Jag är så otroligt lättrörd, så det kändes mer än troligt att jag skulle börja storgråta när jag äntligen, äntligen fick hålla i min roman. Det kunde vara skönt att slippa ha publik då. Jag gick med dröjande steg till min redaktörs skrivbord. Och där låg den, precis som hon sagt.

Det var märkvärdigt att hålla i den. Nej, jag började inte gråta ändå. Glädjen drog som en varm vindkåre genom mig och satte allting i rörelse, nerverna frasade som löven i en sommarbjörk, men så sjönk den ner och blev stilla. Hela jag blev till en bottenlös suck av lättnad; alla gamla febriga drömmar och all krampaktigt undandträngd längtan drog bort som en regnskur, och där bakom fanns bara en klar himmel. Så här kändes det alltså att få den gamla drömmen uppfylld. Jag var tacksam över att få vara med om detta, och också över att boken hade blivit så vacker.

Hela eftermiddagen medan jag satt och jobbade hade jag den bredvid mig på skrivbordet. Så fort jag såg en skymt av den kom det ny ilning av glädje, men även när jag inte såg den var det som om den låg där och utstrålade energi, som om dess blotta närvaro fyllde luften med statisk elektricitet. Det var inte bara en bok som låg där, det var en dröm som materialiserats mellan dessa färggranna pärmar, en dröm som snart ska lätta och flyga ut i världen.

Nu är det bara två veckor kvar.

PS: Om någon vill se fler foton av boken så finns det i det här inlägget.

19 reaktioner på ”Äntligen höll jag den i min hand

 1. Ping: Hur gick det sen? – gästinlägg av Manne Fagerlind | Debutantbloggen

 2. Ping: Förhandsexet av Mina drömmars land! « Manne Fagerlinds blogg

 3. Ping: I dag kommer ”Berg har inga rötter” ut « Debutantbloggen

  • Ja, jag känner mig otroligt inspirerad just nu. Och otroligt frustrerad och irriterad över att jag för närvarande inte har tid att skriva mer än ett och annat blogginlägg.

   Men snart lättar arbetsbelastningen en aning, hoppas jag.

 4. Så fint. Har inte läst någon som satt ord så bra på författardrömmarna som du gör. Jag känner mig sedd bara av att läsa detta.

  • 🙂

   Jag känner mig i vanlig ordning lite självupptagen när jag skriver så mycket om min bok och mina känslor, men många verkar ju tycka om att läsa det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s