Lite mer mångfald

Tillåt mig att klumpa ihop oss lite. Vi fyra som skriver debutantbloggen har skrivit ganska konventionella böcker på ganska vanliga tillvägagångssätt. Vi har skrivit skönlitterära romaner på svenska. De handlar om människor i en värld som liknar vår. Och sättet som vi har skrivit dem på, med eller utan modifikation, är helt enkelt att vi har suttit och plitat ner text. Sedan kan både våra historier och vårt språk vara hur olika som helst: men det finns som sagt en hel del vi har gemensamt. Därför tänkte jag lyfta fram några helt andra texter och skrivsätt här.

 1. Ett lysande exempel på en text som verkligen utnyttjar internets möjligheter är den digitala dikten ”I am” av Pär Thörn. Dikten utgörs helt enkelt av alla meningar som börjar på ”I am” på Twitter. Ett verktyg filtrerar dessa, lägger automatiskt upp dem på diktens sajt och dikten uppdateras ständigt. Klicka här och titta själva! Det är en av de mest hypnotiserade texter jag någonsin har läst.
 2. Eller varför inte göra den rent fysiska formen till något annat? Lotta Lotass gav ut en av sina senaste publikationer som en enda mening på en femtio meter lång textremsa. Kanske inget som de traditionella förlagsbjässarna nappar på, men det finns mängder av mindre experimentella förlag som jublar åt sådana här idéer. De hundra numrerade exemplaren är visserligen redan slutsålda, men kan kanske ändå inspirera till nya former.
 3. Att vara författare är ett ganska ensamt yrke. Men det måste inte vara det. När SkAlla (Skrivkooperativet Alla) som delar av min klass på författarskolan har bildat fick chansen att skriva något till Tidningen Kulturen ville vi såklart göra något gemensamt. Det blev en kollektiv följetongsom beräknas bli 52 avsnitt lång. Varje vecka kommer ett nytt avsnitt, varje avsnitt skrivet av en skribent men ihopflätat med övriga så att följetongen till slut ska bli som en lång berättelse skriven av åtta olika personer.

  Foto: Drucksache (klicka på bilden för länk)

Det här inlägget postades i Böcker, författarens hantverk, poesi, Skrivprocessen. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Lite mer mångfald

 1. Thomas E skriver:

  Lotta Lotass är faktiskt lite skrämmande. Hon har även skrivit, skapat, gjort, eh … producerat en bok som är svart (glömt namnet) och som bara kan ha ställts samman under påverkan av en komplicerad häxbrygd av ovanliga droger. Obegriplig från sida ett och sen blir det bara värre.

  Nya former kan ju vara helt okej, men när resultatet är något inte ens recensenterna vet hur de ska hantera…? Nej tack. Men det är bara vad jag personligen tycker. (Citat: Ovan inlägg).

 2. Johan Lindback skriver:

  Spännande inlägg! Thörns och SkAllas texter låter riktigt intressanta. (Thörn ligger förresten även bakom ”Röda rummet (alfabetisk)”, som var en rätt annorlunda idé.)

  Lotass däremot (som även gjort ett verk med lappar i en kartong) gör sin grej på sånt himla allvar att det för mig känns mer avvikande än spännande. Men det är bara vad jag personligen tycker.

 3. Ethel skriver:

  Kul idé med samarbete på det viset, att skriva varsitt avsnitt som hänger ihop och blir till en berättelse. Har förstått att paret bakom Lars Kepler jobbar så, kör vartannat kapitel. Spännande sätt att arbeta på tycker jag.

  • Ulrika skriver:

   Kepler var en av inspirationskällorna till idén:) Eller hur, spännande…och lite läskigt, man är liksom inte herre över sin text längre.

 4. Manne Fagerlind skriver:

  Intressant inlägg. Jag har länge varit sugen på att läsa Lotass. Måste bli av snart.

 5. Mi Edvinsson skriver:

  Kanske något för den författare som har filmdrömmar men som inte är så teknisk :)?

 6. Carola skriver:

  Spännande att få se att det finns andra uttrycksätt inom författarskapet än det vanliga. Det är härligt med kreativitet!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s