Sofia avslöjar följebrevet till ”Mina fräknar”

En oansenlig vårdag för ganska exakt ett år sedan var ”Mina fräknar” färdigskriven. Jag visste inte om det kvällen innan. Helt plötsligt var känslan där att det var slut. Och upplevelsen var definitiv. Inte förhandlingsbar. Hit men inte längre skulle berättelsen gå. Jag lutade mig tillbaka, drog ett djupt andetag och stirrade tomt på skärmen medan huvudpersonerna långsamt tonade ut.

Min underbara mentor Unni Drougge sa till mig att njuta i några dagar (tre, tror jag att hon sa). Fira och slappna av. Ska jag vara ärlig har jag inget minne av vad jag gjorde. Jag kommer bara ihåg känslan av ihålighet. Förundran över att berättelsen (och personerna i den) som hade kommit så starkt, kompromisslöst och förtrollande bara försvann i samma stund som jag satte den sista punkten.

Det gjorde den så klart inte. Den sov bara räv. Jag bar med mig varenda bokstav, känsla och karaktär dag som natt, men lite längre bak i huvudet. Lite djupare in i hjärtat. Det var som om ”Mina fräknar” behövde vila också från mig. Precis som ett nyfött barn och dess mamma båda behöver ta igen sig efter en förlossning.

Men vi var inte färdiga med varandra ännu (inte på långa vägar skulle det visa sig men det visste jag såklart inte då).

Jag var tvungen att skriva om berättelsen på några korta säljande rader. Och jag var tvungen att sälja in mig själv som författare. Jag hade ju för avsikt att skicka in manuset till de stora förlagen. Helst redan i går! Och i kuvertet behövdes det ett följebrev.

Så, mina vänner, nu tänkte jag bjuda på mitt följebrev. Ta det för vad du vill. Jag har inte sett många andra och kan därför inte säga om det är bra eller dåligt. Det enda jag vet är att ”Mina fräknar” gick igenom nålsögat.

Jag hörde en gång en förläggare säga att de får in extra många manus efter helger och ledigheter. Kanske har du hunnit skriva färdigt din berättelse över påsk? Då är det dags att skriva det där brevet som är så oerhört viktigt. Nu får du något att jämföra med …

Sofia Hallbergs följebrev till ”Mina fräknar” (titeln har för övrigt hängt med från början!):

”Hej,
En eftermiddag i vintras slog jag på tv:n. Programmet på den kanal som var inställd handlade om en hundpsykolog. Han var hemma hos ett par som hade en Rhodesian Ridgeback som ställde till med stora problem. Bland annat tuggade hunden sönder alla deras möbler. Ceasar Millian sa: Skaffar man en så intelligent hund och låser in den hela dagarna kommer den till slut kanalisera sina tankar och sina känslor på något. Den klarar inte av att hålla krafterna inom sig.

Det här blev utgångsläget för min huvudperson Karin Silvius. Hon är en intelligent kvinna med undantryckt känsloliv. Karin är 40 år och bor tillsammans med Mats i Vasastan, Stockholm. Inte mycket i livet är som hon drömde om när hon en dag upptäcker att fräknarna på huden bildar bokstäver. Finns det någon som vill säga henne något? Och i så fall vad?

Jag som har skrivit det här heter Sofia Hallberg. Jag är 41 år, har en examen inom medie- och kommunikationsvetenskap och har arbetat i många år som kommunikationschef. Min senaste anställning var inom SCAs globala babysortiment. I Sverige är blöjvarumärket Libero välkänt.

Jag har under våren gått på Skrivarakademien för Stig Larsson och jag har haft den stora förmånen att få lära känna Unni Drougge, vars rekommendationsbrev jag bifogar.

Jag hoppas att min berättelse underhåller!

Trevlig läsning och sommar.

Vänliga hälsningar,
Sofia Hallberg
(kontaktuppgifter)”

Sedan började min väntan på svar.

Piratförlaget har svarat på frågor här på Debutantbloggen om var man hittar förlag att skicka in sitt manus till och de berättar också vad de tycker är ett bra följebrev.

Lycka till med allt!
Sofia

www.sofiahallberg.se

14 reaktioner på ”Sofia avslöjar följebrevet till ”Mina fräknar”

 1. Pingback: Frågor och svar | sofiahallberg.se

 2. Pingback: Ännu mer följebrev « Debutantbloggen

 3. Tack för tipset, väldigt inspirerande att läsa ett följebrev som har gått igenom. Lycka till nu med boken!! Jag håller tummarna att den kommer sälja som smör i solsken.

  / Maria husetfullt

 4. Det där vände upp- och ned på allting jag trodde mig veta om följebrev :O Helt klart är att jag, om jag någonsin skickar ett manus till ett förlag igen, kommer att göra helt annorlunda än jag gjorde sist. Rekommendationsbrev och liknande trodde jag att man bara skickade med för att visa att ”Titta, såhär desperat är jag!”, men helt uppenbarligen fungerade det ju. Tack för att du delade med dig! 🙂

  • God morgon Johan!
   Jag tror inte du ska se det så …Piratförlaget sa att de inte vill ha CV.
   Mer tänka på vad du på några få rader kan göra för att väcka uppmärksamhet, sticka ut. Väcka intresse helt enkelt.
   Desperat, ja, det var jag nog! 🙂
   Jag tror det kommer att gå bra för dig!
   Kram på dig,
   Sofiia

  • Tack snälla Anna!
   Jag kommer inte riktigt ihåg men jag tror att det var runt två månader.
   Det är en lång väntan och det är bara att acceptera. Bäst av allt är kanske att börja skriva på något nytt under tiden?
   Hoppas det går vägen för dig! Håller tummarna.
   Kram,
   Sofia

 5. Det är så härligt med alla berättelser här, där dröm blivit verklighet. Det som berör mig mest i ditt inlägg är hur du beskriver känslan när du visste att berättelsen var färdig. Jag sitter och skriver med rädslan för att den känslan ska komma alldeles för snart och blir lika förvånad över varje nytt kapitel som kommer till ände och öppnar för nästa. Ser fram emot när jag kommit så långt att jag inte längre är rädd för slutet utan istället börjar längta till det. Tack för att du delar med dig!

  • Hej Gabriella,
   Tack fina du! Var glad över att inspirationen fortsätter och fortsätter! Det är en stor gåva. Vem vet du kanske kan få till två böcker direkt? 🙂

   Jag måste bara berätta att jag såg din kommentar i telefonen medan jag körde och jag kunde inte svara. Men nu har jag precis kommit fram efter att ha kört 55 mil från Kungsbacka till Värmdö och jag tänkte på dig under flera mil. Och jag tänkte så här: nästa år är det nya debutanter här på Debutantbloggen …
   Kram och lycka till!
   Sofia

 6. Tack för att du delade med dig av ditt följebrev! Jag förstår att förlaget fastnade för det. Man får veta tillräckligt mycket för att vilja läsa manuset. Direkt!

  • Tack snälla Sofia!
   Det är ju så otroligt svårt att veta innan. Men jag tror att man ska lyssna på vad förlagen säger och utgå ifrån det. Sedan sätter bara fantasin gränser. Allt är tillåtet precis som i krig och kärlek.
   Tack för att du läser bloggen och tar dig tid att kommentera! Det gör mig glad och tacksam.
   Kramar Sofia ♥ ♥ ♥

 7. Tack för att du delar med dig av ditt följebrev! Det ska vara personligt, fyndigt och säljande men inte för långt. Svårt, svårt… Smart intro du gjorde med Ceasars kommentar och jämförelse! Så roligt det måste vara att nå igenom det där berömda nålsögat… 🙂 Lycka till med försäljningen av boken nu!

  • Hej Lovable,
   Tack! Ja det är inte lätt. Jag klurar just nu på en enda mening som kan beskriva min bok när jag får frågan vad den handlar om och det är inte heller lätt!
   Kanske hjälper det att tänka så även när man skriver följebrevet? Vad handlar din historia om i en enda mening?
   Lycka till!
   Önskar dig en fin dag!
   Kram Sofia ♥

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s