Ännu mer följebrev

För inte så länge sedan avslöjade Sofia följebrevet för ”Mina fräknar”. I det här inlägger spinner jag vidare på den tråden.

Det följebrev jag skickade med mitt manus till förlagen liknar Sofias, fast kanske lite torrare och tråkigare (så fantasilöst att jag skulle skämmas om jag publicerade det här). Det är kort, bara några få stycken. Det innehåller ett litet intro, en kort beskrivning av boken och en presentation av mig själv. Mer än så behövs inte. Faktum är att jag snarare tror att det läggs för mycket tid och kraft på följebreven än för lite.

På författarskolan hade vi då och då besök av förlagsfolk. Och varje gång det hände handlade ungefär hälften av frågorna från klassen om hur man skriver ett bra följebrev. Varje gång fick vi samma svar: det spelar inte jättestor roll hur följebrevet ser ut så länge där finns en kort presentation av dig själv och boken. Det är inte följebrevet de antar, eller ens dig som person, utan manuset. Följebrevet är inget CV, utan bara något som skummas igenom för att ha något hum om vad manuset handlar om. Trots mitt ganska trista följebrev (eller: urtrista faktiskt) hade fyra av fem förlag jag skickade manuset till noggrant läst igenom hela manuset och gett mig ett utlåtande om innehållet i det. Följebrevet hade alltså knappast någon betydelse för om de skulle börja läsa.

Men alla de där frågorna till förlagsredaktörerna som besökte författarskolan, gav de alltså ingenting?

Jodå. Om jag sammanfattar deras svar skulle det enligt mig bli följande två handfasta tips:

 1. Skriv inte för långt brev.
 2. Om du har gått en författarutbildning, skriv det i brevet! Förr brukade man råda författaraspiranter att utelämna detta, men idag har skrivarutbildningar så hög status att detta enbart är ett plus.

Och det var det. Lycka till!

7 reaktioner på ”Ännu mer följebrev

 1. Hur har det gått? Har ní fått svar? Jag har själv vissa kommunikationsproblem med förlaget i fråga… så jag tänkte höra om man ska vara orolig

 2. Hej igen,
  vad snällt att du bryr dig! Jag befinner mig i en lite annan situation, men du får jättegärna maila mig så kan vi diskutera vidare. Min mail är ulrika_86 (at) hotmail.com

 3. Hej, igen, Ulrika!

  Skrev ju till dig för ett tag sedan angående King Ink.

  Tänkte bara höra om ditt avtal med dem fortfarande gäller?
  De valde nämligen att bryta mitt kontrakt, pga. för mycket förseningar osv – åtminstone var det vad de sade.
  När jag skrev kontrakt med dem betalade jag även in 5000kr i ett s.k produktionsstöd – är det något även du gjorde?

  Nu, 3 veckor efter att kontraktet bröts, har jag fortfarande inte fått tillbaka dessa pengar, då Daniel Watson påstår att ekonomiavdelningen har en mängd olika problem och att återbetalningen kommer att dröja.
  Men nu börjar jag tro att det aldrig kommer att hända, efter att ha fått ta emot litet oroväckande information angående Daniel Watson.

  Tänkte bara göra dig uppmärksam på på detta, och höra mig för om även du råkat ut för det här?
  Som det är nu känns det nämligen som om jag har blivit blåst på 5000kr, att min bok aldrig var menad att bli utgiven.

  Ha det!

  /Fredrik

 4. Javisst! Ett grattis till debuten kunde man ju kanske ha inflikat också; gör det nu istället då, grattis!

  Maj också alltså, alright. Jag mailade nämligen för över en vecka sedan angående datum och lite annat, men fortfarande inte fått något svar,. Kan inte hjälpa att börja undra vad de sysslar med.

  Ha det gött!
  /Fredrik

 5. Åh, kul att vi blir förlagskompisar då! Men nej, inte heller jag har fått ett datum än… Trodde också att det skulle bli någon gång i maj. Vi får se.

 6. Hej!

  Såg att du skall bli utgiven på King Ink förlag, och tänkte bara höra om du har fått något datum av dem?

  Det är nämligen som så att även jag väntar på min debutromans utgivning, också den av King Ink, men inte fått något datum än. I maj är det sagt, någon gång. Hur ligger det till för dig? Vet du något än?

  Med vänlig hälsning, Fredrik.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s