Hantverket att skriva

Jag får för mig att folk i allmänhet ser väldigt romantiskt på det här med att skriva. Att författaren sitter med ett glas rött vid ett skrivbord med havsutsikt och bara skapar, låter inspirationen flöda. Och visst, det är klart att alla som skriver har sådana tillfällen ibland. Ibland. Men mest handlar det om hårt arbete och jävlar anamma. Annars blir det inget. Och så finns det hjälpmedel och tips och trix.

Häromveckan diskuterade jag och en skrivande kollega olika program för den som skriver. Vi använder båda Word men hon funderar på att testa ett program som är ganska populärt bland författare – Scrivener. Jag vet att jag funderade på det här för några år sedan, men då fanns det bara för Mac och jag är inget fan av Mac. Don’t even get me started. Och det är ingen idé att du kommer dragandes med Mac-propaganda, jag är immun. Men nu finns det för Windows och jag är sugen på att testa. Men, som kollegan och jag suckande konstaterade, då ska man ta tid att lära sig programmet också. Är det någon av Debutantbloggens läsare som har testat? Som kan ge en snabb sammanfattning av det hela?

Författaren Amanda Hellberg ger många konkreta skrivtips i sin blogg. Till exempel det här med att öka marginalerna för att få texten att mer likna en satt bok.  Jag har hela tiden skrivit med de förinställda marginalerna i Word och när mitt manus förvandlades till satt bok kändes det jättemärkligt att se texten så ”smal”. Jag mailade Amanda och frågade hur det var hon gjorde nu igen, med marginalerna. Till mitt nya manus har jag satt bredare marginaler och tänk, det känns riktigt bra. Men sådär extrem som Amanda är, det vågar jag inte vara.

Häromdagen kom senaste numret av Tidningen Skriva och jag läste artikeln ”Skriv som en idrottsman.” Den går ut på att man måste satsa och vara disciplinerad. Jag gillade den här avslutande texten, ett citat från Henrik Fexeus:

”Skrivande är något man måste brinna för samtidigt som man behöver vara extremt ödmjuk inför att det är få som är bra från start och att det är helt okej. Många tänker att de ska få ur sig en perfekt bok på en gång, men det kan krävas flera böcker. Det är bra om du tänker att du ska skriva fem böcker redan från början.”

Det känns tryggt och skönt för en liten nervös debutant att höra. Min femte bok kommer att bli ännu bättre än min första. Sätter mig på rumpan och skriver vidare helt enkelt.

/Pernilla

Om Pernilla

Pernilla Alm är lärare och författare. Pernilla debuterade 2012 med relationsromanen "Alltid du" och utkom i augusti 2014 med debattboken "Läxfritt - för en likvärdig skola."
Det här inlägget postades i Debut, Pernilla Alm, Skrivprocessen och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Hantverket att skriva

 1. Manne Fagerlind skriver:

  Jag har precis installerat Scrivener. Återkommer med rapport här på bloggen senare.

 2. Björn skriver:

  Scrivener kan jag varmt rekommendera! Det märks verkligen att det är skrivet med författare i åtanke för det finns funktioner för allt kul man kan tänkas vilja göra. En annan skillnad mot Word som slog mig direkt vid test var att Scrivener är en pålitlig kanin. Word däremot är en instabil sköldpadda. Det finns ju ett engelskt talesätt som går: slow and steady wins the race. Det var iaf inte myntat med Word som närmsta inspiration.

  Visst, du får nog lära dig lite nytt igen men det är det värt.

  //skrivet i Scrivener

  Ps. Nej nu drev jag. Skrev detta på mobilen :p

 3. skrivaom skriver:

  Hej!

  Jag använder Scrivener och har blivit helt förälskad. Det går jättesnabbt att börja. Mer features kan man hitta i screencasts, t ex från den här tråden: http://tinyurl.com/bqud85t

  Dessutom möts man av en tutorial, i skrivprogrammet, när man startar upp, som går igenom de viktigaste delarna.

  Lycka till!
  Elina

 4. Kära Syster skriver:

  Hej från en Scrivener-användare! Programmet är mycket logiskt, och jag vill minnas att det i stort sett bara är att öppna, välja typ av text (roman, filmmanus eller annat), öppna en ny sida med en +knapp (logiskt, som sagt) och SKRIVA. I vänsterspalten finns färdiga mappar att fylla på med dokument för varje kapitel, t ex. Scrivener backup:ar dessutom automatiskt och öppnar upp där man senast var om man har stängt ner programmet. Dessutom gillar jag default-typsnittet, det ser bokigt ut. Resten av detaljerna i programmet kan man ta allt eftersom och det gillar jag också: att man i stort sett genast kan sätta sig och skriva!
  Lycka till!

  /Anna

 5. Ping: Dagens debutantinlägg | Pernilla Alm

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s