Fina ord om boken och mitt första debutantpris

När jag vaknade till såg jag grått gryningsljus sila  in genom persiennerna. Jag slöt ögonen och försökte somna om. Men så kom jag på att det var första recensionsdagen för min bok, och att DN säkert låg och väntade på dörrmattan. Jag fick genast hjärtklappning och blev samtidigt otroligt irriterad på mig själv för att jag fick det. Troligt att de skulle recensera en debutant på första recensionsdagen!

Jag försökte andas lugnt, slappna av och somna om, men det var stört omöjligt. Till sist erkände jag mig besegrad. Jag klev upp, satte mig vid köksbordet och bläddrade i ilfart igenom hela DN Kultur. Till mitt försvar vill jag säga att jag inte ens var besviken när det inte fanns någon recension. Jag hade verkligen absolut inte väntat mig det, knappt ens drömt det. Ändå var jag bara tvungen att kolla, det var som en infernalisk klåda som jag var tvungen att göra något åt.

Jag har tidigare bloggat en del om min hur nervös jag varit för vad ska tycka om min bok. Oron låg där och skavde hela denna morgon, likt en vass sten i skon. Men bara några timmar senare tipsade förlaget om den första bloggrecensionen, där ”Berg har inga rötter” fick maxbetyget 5 av 5 och det kärnfulla omdömet ”En otroligt stark debut. Läs den!!!”. Senare samma dag kom ett par riktigt hyfsade recensioner på Bokdebutant.se, och dagen därpå hörde förlaget av sig igen. Min roman hade blivit utsedd till en av Veckans favoriter i Metro!

Med tanke på att det kommer ut ungefär 250 böcker i veckan var det ju verkligen helt fantastiskt! Redan nu fick jag vara mer än nöjd, men innan veckan var slut publicerade även Litteraturmagazinet en jättefin recension av romanen.

Till sist slappnade jag äntligen av och slutade oroa mig för vad folk ska tycka. Och det var inte bara tack vare recensionerna, även om de kanske kan hjälpa boken att nå ut. Hela veckan forsade det in så många fina ord från folk som har läst klart: en störtflod av kärlek via mail, Facebook och Twitter. Det överlumplade mig och gjorde mig så otroligt lycklig, och nu känner jag mig styrkt och stolt över min bok. Även om kanske inte så många kommer att köpa den, så är det underbart att många redan älskar berättelsen. Då var det värt allt arbete, och då kan jag stå ut med att inte alla kommer att vara förtjusta.

En rolig komplimang fick jag från min kollega Petter. Han hävdade med bestämdhet att jag kommer att få ett debutantpris. Smickrande förstås, men jag svarade att jag nog trots allt inte kunde räkna med det. Han stod dock på sig. Dagen efter fick jag ett mail där han skrev att han ville bli den förste som delade ut ett pris till mig och bifogade följande fina diplom:

Ja ja, jag vet! Det räknas ju inte förstås, inte i omvärldens ögon. Men för mig räknas varenda person som tycker om ”Berg har inga rötter”, så detta gjorde mig ändå väldigt glad. Nu vågar jag tro att min kära bok kommer att klara sig rätt bra där ute.

PS:

Jag hade egentligen tänkt blogga om något annat i dag, för jag tycker ni borde vara utleda på att hela tiden läsa om mig, min bok och mina känslor. Men Sofia övertalade mig att skriva om denna första vecka efter att boken släpptes. Från och med nästa vecka tar jag ”Berg har inga rötter”-paus och skriver om andra saker ett tag.

9 reaktioner på ”Fina ord om boken och mitt första debutantpris

 1. Läser också gärna Debutantbloggen och håller med kommentatorerna ovan. Det finns få saker som går upp mot att få läsa om livet som ”författare” – även om man själv är där inne och snuddar 🙂 Så fortsätt skriva om allt som hör till ! (Har gått igenom ett år som fackboksdebutant men drömmer fortfarande om att slå mig in i skönlitteraturen.) Btw, grattis till fina recensioner!

 2. Grattis, grattis, grattis! Så jätteroligt att se att det går så bra för många av debutanterna just nu. Vilken känsla och vilken bekräftelse med en fin recension!

 3. Håller helt med Carola. När man har Mannes begåvning att skriva om det som händer inifrån bubblan på ett så ödmjukt och distanserat vis, blir det verkligen guldklimpar för en wannabe…
  Så tack Manne, för att du delar med dig så generöst av dina upplevelser!

  /Anna

 4. Som läsare av Debutantbloggen är det just vardagsnära verklighet som jag vill läsa och jag tror att det är fler med mig som vill det. Tack Sofia för att du övertalade Manne :-)! När man själv är kvar i drömmen om att en dag få sitt manus antaget så är det alltid skönt att läsa att det finns dem som det har gått bra för och att det faktiskt inte alltid är ett rosa skimmer över att få sin bok utgiven.
  Grattis till de fina recensionerna! Snart kommer det nog i DN också ska du se :).

  • Hej Carola och Kära Syster,
   Vi har ett väldigt fint stöd i varandra, vi som skriver här, och en underbar interaktion med er läsare. Manne och jag är inga riktigt vana bloggare (även om Manne har en mycket fin egen blogg!) och jag förstår mycket väl känslan att det är fel och fult att prata mycket om sig själv.
   Det är därför (om jag får tala för dig också finaste Manne) det är så otroligt uppskattat med kommentarer och utbyte med alla läsare.
   Så otroligt ensamt och trist det hade varit utan Debutantbloggen!
   Kram på er ♥

  • Skönt att jag inte tråkar ut dig (än). 🙂 Men även för min egen skull ska jag något eller några inlägg på ett annat tema – det är kul med omväxling. Det kommer helt klart att bli fler inlägg av det här slaget också.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s