Om boklådor, ”städning” och rekommendationer

I samma ögonblick som jag öppnade munnen visste jag att jag hade gjort bort mig, men då var det för sent. Det var lika bra att stå kvar i klaveret som jag trampat i:

”Hej, jag heter Manne Fagerlind. Kul att ni har min bok inne!”

De två unga butiksbiträdena på Bokia i Karlskrona tittade förvirrat upp från kartongerna som de höll på att packa upp. Jag kände att jag var tvungen att förklara mig:

”Ja, alltså, jag är författare. Jag har skrivit en bok som heter Berg har inga rötter, och jag såg att ni hade den inne.”

De log stelt, skakade hand med mig och sa att det var trevligt att träffas. Sedan fortsatte de med att packa upp. Vad skulle de annars göra? Jag undrade vad jag hade väntat mig. Att de skulle skina upp och börja prata översvallande om min bok, berätta hur mycket de älskade den och att de brukade rekommendera den för alla kunder? Eller att en kund skulle komma in och be att få köpa boken, så att jag skulle få signera ett ex? Egentligen trodde jag väl inte det. Det var mera en hemlig dröm (som nu inte längre är så hemlig förstås).

För även om jag själv köper många av mina böcker på Nätet, så älskar jag de klassiska gamla boklådorna. Jag tycker det är härligt när man kan gå in och få tips, och det skulle vara så roligt om bokhandlare ville rekommendera min roman. Då skulle den säkert nå många läsare som annars aldrig skulle hitta den. De två som jag träffade på Bokia kommer nog inte att göra det, men det är förstås helt OK. Häromdagen upptäckte jag i alla fall att den västsvenska bokhandeln Böcker och blad har fastnat för min bok, och det gjorde mig jätteglad. Då vågar jag hoppas på att flera bokhandlare har fattat tycke för den, eller kommer att göra det.

Som debutant får man ändå vara nöjd bara boklådorna tar in ens bok. Då syns den i alla fall; då får den en chans att bli upptäckt. En del författare tycker att det där är viktigare än andra och försöker hjälpa sin bok på traven genom att flytta om så att den syns lite bättre, till exempel ställa den med framsidan utåt. Det är tydligen så vanligt att det finns ett ord för det: det kallas för att ”städa”. Men jag kunde inte riktigt förmå mig till det där i Karlskrona. Även om jag älskar framsidan till ”Berg har inga rötter” så störde det mig inte så mycket att den (i likhet med Pernillas bok) stod med ryggen utåt. Jag är som sagt glad över att den bara finns där, och andra, nyare böcker måste ju också få sin chans.

         Äppelvikens bokhandel

Jag tror att min bok inte har någon större chans att hävda sig på de största boklådorna, men kanske på de mindre. Och romantisk som jag är tycker jag att det skulle kännas lite extra roligt. Helt nära mitt hem ligger en sådan där riktig pärla till bokhandel. Den heter Äppelvikens bokhandel, är inte med i någon kedja och drivs av två riktiga entusiaster. När jag kommer in där blir jag alltid så glad, och för det mesta försöker jag att köpa med mig något, även om det bara är en pocket. De har faktiskt tagit in min bok, och när de bad om ett ex för att kunna läsa den själva gav jag dem ett av mina egna friex, så gärna ville jag att den skulle bli en av deras favoriter. Fast jag har inte vågat fråga vad de tyckte.

Men för den som av olika skäl vill handla på Internet finns det faktiskt en utmärkt nätbokhandel som är lite mer lik de mindre ”vanliga” boklådorna, nämligen Fritz Ståhl. Inget ont om Adlibris och liknande nätshoppar med automatiserade tips (jag hänger en del där också), men på Fritz Ståhl känns ägarnas passion för böcker, och precis som Äppelvikens bokhandel ger de personliga rekommendationer. Därför tyckte jag det var väldigt kul att ”Berg har inga rötter” för några dagar sedan blev en av deras Noga utvalda böcker. Jag känner mig rentav hedrad.

12 reaktioner på ”Om boklådor, ”städning” och rekommendationer

 1. Vad härligt du beskriver om ditt klaver i bokhandeln. Du beskrev att personalen var ung – kanske så oerfarna att de inte förstod värdet av ditt besök. Jag skulle genast ha börjat ställa en massa frågor även om jag inte hade läst boken – Särskilt (!) om jag hade arbetat på en bokhandel.
  Själv kliver jag in i en bokhandel då och då och får hålla hårt i mig själv för att inte köpa något. Böckerna (även din och Pernillas) står så fint framvända och jag har märkt att de har börjat skapa utrymme så att fler och fler böcker kan vändas utåt. Troligen så säljer det bättre överlag. Men det är bara en teori :).

 2. Jag vågade inte städa men personalen tyckte att det var en bra idé, när jag föreslog att varje ”Berg har inga rötter” skulle förses med en folder om länsmuseets Albertus Pictor-utställning. Jag fick dock ingen respons om reklam för boken på Länsmuseet.

 3. Härligt inlägg. Och en så generös inställning till dina konkurrenter! Kul att just din bok blev noga utvald. Jag bor också med en enda liten bokhandel i närheten. Liten men med ett bra utbud. Försöker också handla där så mycket det går, men erkänner också att den jättestora ”bokhandeln” nätet förstås klår den lilla emellanåt. Fast där kan man inte bläddra, få den fysiska känslan av orden på sidan, pärmarna, formgivningen som helhet. Det kan man bara få i en boklåda och att köpa en bok där är alltid en mycket starkare upplevelse än på nätet.

  • Tack!

   Jo, nog för att det är bra med provläs.se och dylikt, men det är något visst med att få bläddra i en riktig bok.

   Apropå ingenting så läser jag nu ”Darling river”, eftersom du och Ulrika Sandberg talade så varmt om den. Jättebra! Tack för tipset.

 4. Tack för tipset om Fritz Ståhl! Och roligt att läsa ditt inlägg, att ”städa” ja förståeligt. Skulle nog klia i fingrarna på mig också :-).

  • Jo, nog kliar det men … ja, jag vet inte. Jag vill inte riktigt göra det.

   Fast om en riktigt dålig bok står med framsidan utåt så kanske jag gör det. Jag måste vara säker på att min bok är bättre, så att jag gör en god gärning. 😉

 5. Ja, jag hade liksom inte någon bra plan innan jag gick fram och började tilltala dem … Kul om du fick lite idéer!

 6. Ha, ha, vilken öppningskommentar! Jätteskoj! Vilka bra tips om bokhandlarna också, de har jag lagt på minnet och avser att kontakta när jag ska lobba för min trilogi! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s