”Berg har inga rötter” recenserad i DN

Det är väl bara att erkänna: jag blev tagen på sängen. Eller, för att vara exakt, vid köksbordet. Jag hade slutat vakna med fjärilar i magen varje gång DN Boklördag låg på hallmattan, och i lördags började jag rentav med en annan DN-del. Men mitt i läsningen plockade jag upp smartfånen, pillade lite förstrött in mig på Facebook och insåg med ens att något hade hänt. Tio aviseringar — vad nu!? Poletten trillade inte ner förrän jag såg vad Pernilla hade skrivit i min logg: ”Heja Manne! Så kul med DN ju!”

Nu blev det fart på mig. Händerna darrade faktiskt när jag i flygande fläng bläddrade igenom Boklördag. Och där, på Lotta Olssons tipssida, fanns den här recensionen av ”Berg har inga rötter”:

(klicka på bilden för att förstora den)

Jag behöver nog inte säga att jag blev väldigt glad. Särskilt gillade jag formuleringen ”märkligt underhållande”, eftersom det är något jag har jobbat med — att göra berättelsen underhållande mot alla odds, så att säga. Sammanhanget skämdes inte heller för sig: Lotta Olssons tema var de perfekta böckerna för semestern, sådana som ger ”både avkoppling och utmaning”. Min roman stod tillsammans med bland annat ”Little Bee” samt Neil Gaimans och Stephen Kings senaste böcker, under rubriken Åtta bra böcker för hängmattan.

Jag skyndade mig att lägga upp ett screenshot på min recensionssida. Hela dagen studsade jag omkring och log, fylld av ett nytt hopp om att min bok ska kunna nå ut till riktigt många människor. Jag skulle ljuga om jag sa att jag inte funderade på hur det kan påverka försäljningen. Men egentligen vet jag att det inte behöver betyda så mycket. Jag har nämligen en författarkompis som blev uppmärksammad av Lotta Olsson på precis det här sättet och i samma veva dessutom fick sitta i en TV-soffa, men ändå fick han inte sälja några kopiösa mängder av sin bok. Försäljningen var ungefär som innan.

Men ändå: recenserad i DN! Det är stort. Även om det i sig inte räcker för att min bok ska bli en succé så unnar jag mig att vara glad, och lite stolt.

16 reaktioner på ””Berg har inga rötter” recenserad i DN

 1. Grattis! Så kul! Hoppas den blir läst i många hängmattor nu i sommar och i många fåtöljer i höst med 🙂

 2. Grattis säger jag också, jag tycker du hamnat i precis rätt sällskap. Jag blev dock ganska bekymrad över slutet i din bok, men det kan ju bero på att hotet om Alzheimer ligger närmare för mig, 40-talist som jag är. Håller klart med om att boken underhåller, men håller samtidigt med vad Ann-Sofie L skrev på Breakfast Book Club. Jag hade velat veta mer! Särskilt om relationen med Olga. Men det är kanske kriteriet på en riktigt bra bok, att läsaren börjar bygga på fördjupningen på egen hand!?!
  Vill bara säga en sak till – boken är verkligen inte smal. Vi är många som har det här hotet i generna, eller i närståendes gener!

  • Tack! Jag tyckte att Ann-Sofies recension var intressant och förstår hennes och dina synpunkter, men det är medvetet gjort.

   Dels tycker jag det är jätteviktigt att läsaren får fylla i en del själv, dels är det så att Lasse inte *vill* berätta allt, särskilt inte i början av boken. Därmed inte sagt att det var en bra idé, bara att jag faktiskt ville ha det så. 🙂

 3. Grattis! Att bli recenserad av dem är verkligen inte illa 🙂 Men succé blev det ju faktiskt redan i samma stund som förlaget hörde av sig och sa att de ville ge ut den.

 4. Ja, var riktigt stolt, jag förstår att det inte är lätt att ens bli påtänkt för recension i DN. Och recensionen är dessutom oreserverat positiv. Det där med försäljning är ju alltid osäkert. Ditt ämne känns ganska smalt, och kanske lite dystert, men LO nämner ju både humor och deckarkvalitéer, så vem vet, kanske är det det som sätter igång snöbollen…:)

  • Jag tror faktiskt att det kan vara en fördel att ämnet är ovanligt så att boken sticker upp i floden. Undrar om inte problemet med min kompis bok just var att det var en deckare och att den därför försvann lite i mängden.

   Det svåra med att marknadsföra min bok är just att få fram att den inte bara är deppig och tung. Många sträckläser den faktiskt och blir dessutom förvånade över hur mycket humor den innehåller. Därför blev jag glad när Olsson lyfte fram att den är underhållande.

 5. jag tycker att din bok borde bli succé. Den är ju riktigt bra! Ligger nu som banner på fritzståhl också ( eller snarare har legat som banner där ett par veckor. )

  • Tack Karin! Nu blev jag glad. Jag känner mig som sagt hedrad över att bli utvald av just Fritzståhl.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s