Första intervjun som författare


”– Helst vill jag att bara snälla människor och ingen som jag känner ska läsa min bok!

Det är med skräckblandad förtjusning som Sofia Hallberg ser fram emot sin debut som romanförfattare. Det röda håret svallar runt axlarna och på armarna trängs fräknarna. Och det är i fräknarna som ursprunget till Sofias debutroman Mina fräknar finns. I centrum står 40-åriga Karin, med en känsla av övergivenhet mitt i den hektiska vardagen. Så småningom börjar allt förändras i Karins liv, inte minst när hon börjar se sina fräknar förvandlas till ord.

– Det händer när hon flyttar fokus från omgivningen till sin egen hud, berättar Sofia Hallberg.
Skrivit har Sofia hållit på med länge, redan när hon som 14-åring gjorde praktik på Kungsbacka Tidning var målet klart. Och Mina fräknar är i själva verket hennes andra, färdiga romanmanus.

– Jag hade skickat ett manus till mängder av förlag. Det blev en hel del refuseringar, men ett förlag hörde av sig och ville att jag skulle jobba vidare på det.

Men förlaget ville att Sofia skulle dra handlingen åt spänningshållet, något hon inte alls var så pigg på.

– Men då hade jag redan fått idén till Mina fräknar och kände att jag inte kunde växla mellan de två historierna.
Tanken till romanen väcktes när Sofia satt och googlade på nätet och sökte på en gammal pojkväns namn. När hon hittade hans dödsannons kom tankarna om hur fort livet kan ändras.

– Jag fick hjälp att utveckla manuset av Stig Larsson, ja, den andre Stig Larsson, när jag gick på författarskola. Lite av innehållet i boken kommer från mig själv, precis som för alla debutanter, men den är inte självbiografisk.

Sofia upprepade processen från tidigare, och skickade sitt manus till ett antal bokförlag. Den här gången hörde Damm förlag av sig, och ville att Sofia skulle komma förbi.

– När jag kom dit hade de ett avtal färdigt. De hade också läst om mitt första manus, En god man, och var intresserade av det också.

Och ungefär här började nervkittlet för Sofia. Damm, som är ett av Sveriges större förlag, får in över 1 000 manuskript från debutanter om året, i år har de valt att gå vidare med två. Hon är en av dem.

– BTJ har redan recenserat boken och skrev jättefint om den, säger Sofia och rabblar snabbt upp texten som hon lärt sig utantill. Men annars är det ju inte så många som läst den, i alla fall inte som jag känner. Min man har jag sagt får inte läsa den. Jag har jättestor prestationsångest nu!

Den 8 augusti är den stora dagen, då släpps boken. Och fastän det är nervöst, så har Sofia Hallberg redan börjar jobba på nästa bokmanus.

– Men än så länge vill jag inte berätta så mycket vad den handlar om.”

Av Ann Kristin Ekman
Foto Ann Kristin Ekman
Tidningen Norra Halland

www.sofiahallberg.se

Det här inlägget postades i Böcker, Mina fräknar, Sofia Hallberg och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Första intervjun som författare

 1. Lovable skriver:

  Så roligt Sofia! Grattis! Du måste vara så stolt! Kram Helena

 2. marieclaeson skriver:

  Stort GRATTIS till att du har fixat det. Heela vägen från huvud – fingrar – tangentbord – dataskärm – boksidor – och så det underbara – färdig BOK.
  Jag vill också!
  En dag…

 3. Sofia Hallberg skriver:

  Hej Vilse och tack!
  Jag kommer från Kungsbacka men bor nu på Värmdö utanför Stockholm.
  Mina föräldrar bor kvar i Halland, massor av vänner och två systrar, så jag åker ner vid varje tillfälle. Älskar västkusten!
  🙂 Sofia

 4. Vilse skriver:

  Kul! Grattis! Som västkustare blir man nyfiken, var huserar du om du blir intervjuad av Norra Halland?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s