En novell är ofta på runt 3000 ord. Det är just på grund av längden det är roligt att skriva noveller men det korta formatet betyder inte att det är alldeles enkelt.
Här kommer några skrivtips samt en tävling dit du kan skicka in resultatet för att vinna både ära och pengar.
1. Börja med att åka till ett bibliotek eller en bokhandel och införskaffa novellsamlingar. Som vanligt gäller rådet att läsa mycket bra litteratur för att kunna skriva mycket bra texter.
Några förslag (fyll gärna på med era favoriter i kommentarsfältet):
Jonas Karlssons ”Det andra målet”, Jens Lapidus ”Mamma försökte”, Hjalmar Söderberg ”Historietter”, Anna Gavalda ”Jag skulle vilja att någon väntade på mig någonstans”, Lars Ahlin ”Inga ögon väntar mig”, Stig Dagerman ”Nattens lekar”, ”Het” av Åsa Anderberg Strollo, Gunnar Ardelius, Lisa Bjärbo, Inti Chavez Perez, Manne Forssberg, Martin Jern, Jenny Jägerfeld, Sara Ohlsson, Ingrid Olsson, Jessica Schiefauer och sist men inte minst Tobias Wolff ”Jägare i snön”.
2. Tänk ut grunden till en historia.
3. Strukturera din text:
Karaktär(er)
Plats
Konflikt (inre eller yttre)
Vändning
Upptrappning
Vändning
Klimax
Upplösning/ Avrundning
4. Tips:
a) Använd få karaktärer. En eller två duger gott. Låt någon av personerna gå från 0 till 100 vad gäller inre och/eller yttre utveckling.
b) Håll dig till en intrig det vill säga huvudhandling. Det gäller antingen att fånga en bov eller vara otrogen en kväll. Inte både och. Kring detta finns några få konflikter, hinder på vägen som din novell kretsar kring.
c) I en novell måste du snabbt komma till poängen. Du kan till exempel inte beskriva miljön lika ingående som i en roman. Ge oss rätt känsla från början. Du kan till och med prova att dyka rakt ner i en konflikt. Om du börjar mitt i dramatiken får vi lära känna dina karaktärer under press. Det här betyder inte att det måste vara blod eller skrik. Ett bortvänt ansikte när en till synes oskyldig fråga ställs kan vara nog så starkt.
d) Försök få läsaren att tro att det finns en värld bortom dina karaktärernas omgivning. Ge oss glimtar av något större, ett vidare sammanhang. Din novell är ett nedslag i deras verklighet. En ögonblicksskildring av ett långt (?) komplext liv. Se på läsaren som en fluga på väggen i ett rum under en kort stund.
e) Det finns inte utrymme att gå in på detaljer om karaktärernas barndom och historia men försök ge dem ett visst bagage, lagom mycket för att göra dem intressanta. Skriv ner detta på ett annat papper och överför deras bakgrund till hur de beter sig. Om karaktärens pappa var alkoholist eller om han var uppvxen i en strikt frikyrka så kanske det påverkar hur han ser på vad som händer och hur han agerar i situationen?
f) Låt ingen karaktär vara perfekt. Se till att de är trovärdiga. Vad händer till exempel om du låter en god person göra en ond handling och en ond utföra en god?
g) Försök avsluta med något som överraskar läsaren och helst lämnar kvar en känsla. Något att gå omkring och fundera på, vilja prata med andra om.
5. Novellen är klar och du är nöjd med resultatet (så klart du är!). Visst vill du tävla nu? Så här gör du för att vinna en novelltävling:
1. På min hemsida www.sofiahallberg.se lägger jag ut aktuella novelltävlingar. Besök min sajt eller googla ”novelltävling”. Läs instruktionerna noggrant. Hur bra din novell än är kan den inte vinna om du har skivit om något annat än det de ber om.
2. Kontrollera stavningen. Ändra marginalerna en gång. Det är mycket enklare att upptäcka stavfel när man ändrar radbrytningarna. Ögat har vant sig vid texten och hoppar lätt över eller fyller i felaktigheter i en text man läst många gånger.
3. Undvik dubbla ord. Ett ord ska inte finnas i en mening två gånger och hitta gärna synonymer till ord som återkommer i samma stycke.
4. Läs din text högt. Du hör då om den flyter, om det finns en rytm som fungerar eller om något bromsar upp. Skriv i så fall om det stycket.
5. Välj en titel som representerar din text, är enkel att läsa och framför allt lockar till läsning. Kanske en motsättning? Tänk på Jens Lapidus: Mamma försökte. Ja, den titeln säger något. Det finns en dynamik i orden som gör mig nyfiken.
6. Skriv ut din text. Läs den på papper en gång till.
Och om du sedan vinner (hoppas, hoppas!), berätta det i ditt följebrev när du senare skickar in din roman till förlagen. Det ökar nämligen dina chanser att bli utgiven!
Nu är det dags att göra slag i saken. Lycka till! Här kommer en novelltävling från Hemmets Journal.
Hela texten finns på Hemmets Journals hemsida. Känner du till andra aktuella tävlingar? Skriv i kommentarsfältet!
”Skriv den bästa sommarnovellen!
Många läsare älskar noveller och tycker att det är bland det bästa i tidningen. En bra novell är en berättelse som berör och som bjuder på spännande, gripande och underhållande läsning. Formatet tilltalar många – man behöver inte vänta till nästa vecka för att få veta hur det går!
Vem kan vara med?
För att hitta det allra bästa i läsväg utlyser vi nu en tävling om den bästa sommarnovellen. Vi vet att det finns många begåvade skribenter i Sverige – både erkända författare och amatörförfattare som tidigare inte fått något publicerat. Tävlingen är öppen för alla. Det vi är på jakt efter är spännande och bra underhållning av högsta klass. De tre prisbelönta novellerna publiceras i Hemmets Journal under sommaren 2013.
Första pris: 25 000 kronor
Andra pris: 10 000 kronor
Tredje pris: 5 000 kronor
Vad ska novellen handla om?
Vi vill ha en nyskriven novell med en kvinnlig huvudperson. Det är viktigt att novellen har en engagerande och spännande handling med trovärdiga huvudpersoner. Vårt enda krav när det gäller handlingen är att miljön är svensk sommar. Författarna bestämmer själva genre – det kan vara spänning, romantik eller drama.
Tävlingsbidragen ska vara oss tillhanda senast den 1 december 2012. ”
För att delta klicka här.
6. Vann du inte? Trist!
Sälj din novell istället. Veckotidningar som Allers, Hemmets Veckotidning, Hemmets Journal, Allas och Året Runt köper in över 300 noveller per år.
Jenny Bäfving (som håller i kurser och dessutom skrivit mycket till veckotidningar) säger så här på Berättarskolan:
7. Ville ingen köpa din novell? Publicera den själv på en skrivsajt som till exempel http://noveller.eu/, poeter.se, veckansnovell.se, och sockerdricka.nu. Eller på mitt eget öppna författarforum: http://sofiahallberg.se/forum där alla är välkomna.
Jag startade Författarforumet därför att alla jag vet som skriver låter andra läsa deras texter innan man skickar in dem. Det är ovärderligt att få feedback på sitt manus. Du lär dig också mycket, blir en bättre skribent helt enkelt, av att läsa och ge konstruktiv kritik på andras texter.
8. …eller bygg upp din egen sajt med dina och andras noveller. Vem vet? Du kanske är en ny bloggstjärna?
Hur det än går önskar jag dig ett varmt lycka till med skrivandet!
Kram,
Sofia
Ps. Om du vinner någon tävling så berätta gärna det för mig på www.sofiahallberg.se
Det sägs att noveller som blev publicerade inte får skickas till några novelltävlingar och inte heller till några tidningar. Undrar om det också gäller texter som man har skrivit på facebook i en sluten grupp?
Hej! Jeg kan se, at du uden tvivl få fornemmelse af, hvad du taler om her. Har du en grad eller måske en uddannelse, der er en eller anden måde forbundet med emnet for indlæg? Mange tak på forhånd for dit svar.
Jag är 13 år och äääälskar att skriva, och jag vill så gärna publicera mina verk någongång, hos ett riktigt bokförlag, hur gör man då? 😮
Jag vill passa på att tipsa om en liten novelltävling med temat ”År 2107.” Mer info finner ni på http://www.frihet.se/text/2012/11/ar-2107
Johan! Det du just sa måste ju vara nummer nio:
9. Skriv fler noveller tills du har en hel bok att fylla.
🙂 Så klart! Tack för att du sa det självklara. Det jag gömde bort.
Kram!
Kan säga att jag är mycket avis på alla som kan skriva noveller. Jag har fått två noveller publicerade, men båda novellerna var faktiskt kapitel från romaner som jag gjorde om till noveller. Det funkade i och för sig också 🙂 Mycket bra inlägg, förresten!
Åh, nej, hade hoppats få se dig där… Lovar rapportera på bloggen om vad som händer och sker!
Jag hade verkligen hoppats på att se mig själv där. Faktum är att jag både hade resa samt boende, men fick boka av allt. Blev lite väl mycket tjänsteresande på mitt dagjobb just nu under denna period och Mr Underbar sade ifrån. Tar nya tag 2013. Tack, blogga gärna mycket om vad som händer och sker. Kanske läge med en webkamera så jag kan följa med på axeln under hela dagen?
Vad roligt, Lovable! Grattis till biljetterna. Hoppas ni får det jätteroligt (säger hon som inte alls är bitter för att hon inte får åka.)
Jag har en novell som passar perfekt. Den ska skickas in! Idag fick jag också veta att jag jag vunnit entrébiljett till bokmässan, tjoho! Jag hoppas få träffa er alla där! http://dearlovable.blogspot.se/2012/09/jag-har-vunnit-biljett-till-bokmassan.html
Lycka till i tävlingen och jag ser fram emot att träffa dig i Göteborg. Så roligt att du vann biljetter! Du har flyt just nu! Du ska se att allt går din väg denna hösten.
Kram kram
Otroligt konkreta och handfasta råd. Gillar känslan av att det bara är att följa punkt efter punkt för att skriva en vinnande text. Boostad!
/Anna
Bra! Det var meningen bästa Kära Syster Anna.
🙂
Kram!
Pingback: Vill du vinna novelltävlingar? « Kusiin Vitamin
Jättebra och konkreta tips. Passar finfint nu när jag kämpar med att ta mig i kragen för att sända in till Umeå-tävlingen. Tiden rinner väldigt snabbt under min novellbro.
För övrigt läste jag precis ut din bok. Verkligen tokigt bra. Grattis till den debuten!
Åh tack finaste Vitaminkusin för att du tyckte om boken. Det gör mig jätteglad.
Så underbart att höra.
Kram!!
Det var inte svårt att inte gilla den (kan man säga så?). Jag gillade den twistade historien, språket och att man inte för sitt liv kan räkna ut slutet. Började själv fundera på mina fräknar och om det fanns en historia där. Hade typ tio leverfläckar på hela kroppen, så jag lade ned det upplägget.
Hurra!!!!
🙂
Bamsekram
Pingback: Dagens krönika på Debutantbloggen: Allt du behöver veta för att bli en vinnare på att skriva noveller | sofiahallberg.se