Tillsammans är man mindre ensam

Pernilla messade för en stund sedan och berättade att hon är däckad med hög feber. Det faller alltså på mig att försöka svänga ihop morgondagens inlägg. Alla ni som längtar efter Pernillas nästa inlägg får försöka hålla er till torsdag.

När jag började prata om boksigneringar med förlaget så försökte de mest dämpa min iver. Om man inte är en känd författare kan en signering nämligen vara ganska deprimerande. Där sitter man vid sitt bord och ser människor komma och gå, men utan att särskilt många lägger märke till en. Några kanske läser på namnskylten och sedan ler ursäktande innan de skyndar till kassan, men mer än så blir det sällan. Hur många köper en bok av en okänd debutant?

Nåja, innan ni fäller för många tårar för min skull ska jag väl erkänna att min hittills enda signering var en ganska trevlig historia (för mig i alla fall). Men så ägde den också rum i min gamla hemstad Strängnäs, där det finns ett naturligt intresse både för mig och för ”Berg har inga rötter”. En signering i en annan stad skulle vara något helt annat.

Kanske är det just risken för att jag ska känna mig försummad och ignorerad som gör att Damm Förlag har slagit ihop mitt och Sofias framträdande på Bokmässan (kl. 15.40 på fredagen den 28/9) . För att folk ska vilja komma och lyssna på oss i Formas monter räcker det ju om de är intresserade av antingen min bok eller av ”Mina fräknar”. Det vore förstås roligt om någon av er som följer Debutantbloggen vill komma förbi.

Sofia och jag hade redan tidigare pratat om att göra signeringar tillsammans. När Äppelvikens bokhandel (bokhandeln närmast mitt hem) visade intresse för att jag skulle gästa dem, nämnde jag därför att Sofia kanske kunde hänga med också. Det tyckte de var ett roligt förslag, så den 4 oktober framträder vi där tillsammans (alla bloggvänner är förstås väldigt välkomna dit också).

Jag tror inte det är så dumt att framträda tillsammans med en god vän. Då har man åtminstone trevligt sällskap, och om rusningen uteblir kan man ju trösta varandra efteråt. Och om jag själv inte får signera någon bok medan den andra författaren gör succé, då kommer det att kännas mindre bittert just för att hon är min vän. Särskilt om den vännen är Sofia.

6 reaktioner på ”Tillsammans är man mindre ensam

 1. Härligt att ni har varandra och kan stötta, det är ju drömscenaiot. Hoppas ni har roligt på bokmässan! Jag kommer absolut att besöka den, dock oklart vilken dag.

  Eftersom inlägget heter Tillsammans är man mindre ensam kan jag med att prata om mig själv en liten sekund här. Det är idag som jag har viktiga ärenden till copyshopen och brevlådan och jag känner mig i behov av lite pepp.

  Hur viktigt är det här med 1½ radavstånd? Känner mig som en miljöbov som skriver ut hundratals sidor så luftigt som möjligt och frankerar för lika många hundra kronor bara för att blidka förlagen… Jaja. Antar att det är bäst att vara dem till lags… ?

  • Ja, allt blir lättare när man har en så nära vän bredvid sig.

   Jag vågar inte säga att du ska strunta i det där med radavståndet; man vill ju inte att du ska reta upp någon lektör i onödan. Men kan du inte skicka ett snabbt mail och fråga resp. förlag vad som funkar för dem? Somliga kanske t o m tycker det är OK att få manus via mail (jag vet att Damm har tagit emot så i en del fall). De jag har träffat från B Wahlströms verkar så vettiga; jag har svårt att tro att de är radavståndstalibaner.

   Hoppas vi ses på Mässan!

   • Tusen tack för ditt svar, det var precis vad jag behövde. Har småskrattat åt ”radavståndstalibaner” hela eftermiddagen. Men jag körde faktiskt på brett radavstånd ändå. Lika bra att blidka Förlagsmonstret tänker jag, om jag ska lyckas tämja det. Nu är det bara att hålla tummar och be till alla skrivargudar som finns. Och vänta…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s