Debuterande författare på bokmässan

I dag stängde bokmässan efter fyra intensiva dagar. Mässans programchef Gunilla Sandin lyfte enligt GP fram den värme som mötte nobelpristagaren Tomas Tranströmer, en av de som lockade störst publik under mässdagarna, när hon summerade sina intryck och listade de mest publikdragande namnen för året: Jonas Gardell, Martin Schibbye och Johan Persson samt Ingrid Betancour.

Själv tänkte jag försöka ge en kort sammanfattning av hur kändes att medverka som liten och tämligen okänd författare för första gången.

Ensam tog jag tåget ner på torsdags morgon. Lyxigt, lugnt och skönt för en trebarnsmamma. Väl framme i Göteborg lämnade jag väskan på hotellet. Sedan bar det av till biosalongen Bergakungen där jag tillsammans med några andra författare hade fått tio minuter till att presentera min bok för Akademibokhandeln. Det var 120 personer i salongen och Jonas Gardell var före mig. Det kändes stort.

Jag är väldigt glad över att Akademibokhandeln har tagit in min bok ”Mina fräknar” i sin bokklubb (Club 52) och mitt framförande gick bra.


Efteråt gick jag till bokmässan.


Bilderna ovan är tagna när montern ställdes iordning dagen före. Så här folktomt kan jag lova att det inte var senare.

I Damms monter fanns en bokhylla med författarporträtt. Mitt kort står på översta raden. Ser du mig? 🙂

Här kommer några bilder på författare från mitt förlag. Nedan Kåre Halldén och Björn B Jakobsson på Deckarscenen.

I monterscenen: Peter James. Vi blev alla intervjuade av Frida Zetterström som jag pluggade medie-och kommunikation tillsammans med. Men jag visste inte om att det skulle vara hon förrän vi träffades. Vi har faktiskt inte setts på över tio år.

Här ser vi när Ann Rosman berättar om Metta Focks öde och Mercurium.

”Man försöker dra offret i smutsen så mycket som det går. Jag blev jävligt förbannad och ville veta varför”. Thomas Erikson om rättegångsthrillern ‘Illdåd’.

Sofie Sarenbrant.

Simona Ahrnstedt om sin nya bok ‘Betvingade’:
”Det är väldigt roligt att den svenska bokbranschen får upp ögonen för romance”.

Seminarie med Olle Lönnaeus och Niklas Orrenius – ”Är extremisten också människa?”.

På kvällen gick vi ut och åt på restaurang Tvåkanten. Jag fick trevlige Peter James till bordet.
Fredagen började tidigt med bokcirkel. Det här kan jag helt ärligt säga var höjdpunkten med mitt besök i Göteborg.
(Läs mer:
http://www.breakfastbookclub.se/2012/09/28/bokfrukost-med-mina-fraknar/ )

Ett varmt tack till alla som deltog, som läst Mina fräknar och ville dela med sig av sina åsikter och funderingar. Det betyder allt.


Eftersom jag kommer från Kungsbacka hade jag förmånen att ha många vänner och släktingar på plats. Min syster Lotta kom till exempel redan på morgonen och vi frotterade oss med författare som Martina Haag.

Ja, så sprang jag runt som alla andra på olika mingeltillställningar och lyssnade på ännu fler författare innan det var dags för mig att tillsammans med Manne bli intervjuad på scen. Vi fick höra att vi har en fin energi tillsammans (det visste vi redan:).


I publiken fanns några mycket gamla och mycket kära vänner vänner till mig: Elisabet (Ia) Andersson och Tina Ek till exempel.

Olle Lönnaeus.

Sedan blev det prisutdelning! Maria Sundberg, formgivare på Damm vann pris för bästa bokvideo, för filmen till Björn B Jakobssons De dödas ljus.

– Min film har egentligen ingen handling, men det jag ville spegla var stämningen i Björns bok, sa Maria Sundberg efteråt. Grattis, säger jag. Du är så begåvad Maria.

Jag har fått flera nya vänner på bokmässan. En av dem är Pia Hagmar som skrivit Du och jag och vi. En bok jag genast ska läsa.
Jag gick tillbaka till hotellet vid sextiden och där väntade två kompisar på mig. Jannike och Charlotta passade på att hålla mig sällskap på rummet medan jag duschade och gjorde mig fin för kvällen.
20120930-082427.jpg

Vid åtta åkte jag till Ordenshuset. Drygt hundra personer var med på förlagets middag. Vi åt en mycket god asiatisk buffé och hade det väldigt trevligt. Tack för att ni ordnade det så bra Forma publishing group! Jag inser vilket hårt arbete som ligger bakom allt.

Kvällen avslutades på Park och med det också mitt program på bokmässan.

Tågresan hem blev extra trevlig på grund av sällskapet. Jag satt med Nina Lekander aktuell med ”Hästar, män och andra djur”, Unni Drougge snart aktuell med den tredje fristående boken om Berit Hård; Fällan. Skandaljournalisten blir nu indragen när Sveriges populäraste modebloggerska får ansiktet totalförstört efter en misslyckad skönhetsbehandling.
Samt vår alldeles egen Manne Fagerlind vars bok ”Berg har inga rötter” precis har kommit ut som pocket. Vi satt i restaurangvagnen hela vägen till Stockholm.
Annars kände jag mig ganska trött och tom när tåget rullade in på perrongen. Först när jag närmade mig mitt hus kunde jag sätta ord på känslorna. Det var som om alla människor och ljud hade förbrukat min energi. Mässor har en tendens att göra det med människor.

Jag återvände jag till Värmdö med följande intryck:
– man är väldigt, väldigt liten som debutant
– de flesta är väldigt, väldigt trevliga
– det är kontakten med läsarna som betyder mest
– man varken hinner eller orkar med allt
– riktiga vänner är ovärderliga
– mitt behov av folksamlingar är fyllt för flera månader framöver
– mitt behov av att få sitta ensam och skriva i total tystnad är större än någonsin

Så, Bok & Bibliotek. Om ni frågar mig, en debuterande författare om en summering vill jag lyfta fram den värme läsarna av min bok visade mig under mässdagarna i Göteborg. Jag lockade inte störst publik men var nöjd ändå. För de som kom var underbara.

Jag hoppas vi ses med nya krafter och med en ny bok med namnet Sofia Hallberg på omslaget om ett år. 2013 är det Rumänien som står som värd för bokmässans tema. Tack och hej så länge Bok & Bibliotek.
Sofia

4 reaktioner på ”Debuterande författare på bokmässan

  1. Pingback: Att känna sig som ett löv i en tornado « Debutantbloggen

  2. Och jag ser alldeles väldigt mycket fram emot att läsa din bok Sofia!!! Det bästa med bokmässan är att lära känna nya personer. Men oj vad underbart det var att få komma hem och mocka!:)

    Kram, Pia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s