Slavar under de tvåtusen orden

En av de mest lästa och älskade böckerna om skrivande är som bekant Stephen Kings ”Att skriva”. Den är väldigt inspirerande och innehåller dessutom en hel del bra tips om själva hantverket, och jag tror att den har hjälpt många tusen skrivande människor på olika sätt. Men, som jag tidigare sagt, man ska inte ta till sig allt han eller någon annan säger okritiskt. Det som funkar för honom funkar inte automatiskt för alla andra. Och en sak i hans bok tror jag har gjort mer skada än nytta. Olyckligtvis är det också det mest kända i hans bok: detta med de tvåtusen orden.

King säger att han alltid skriver minst tvåtusen ord, och först när han har gjort det anser han att han kan ”gå hem”. Hans arbetsdag är alltså inte åtta timmar, utan tvåtusen ord. Lite varstans har jag sett att det har blivit en måttstock för aspirerande författare: över tvåtusen ord är en bra skrivardag, allt därunder är tvivelaktigt. En del hittar en annan gräns — kanske 1000 ord, eller 1500 — men tar den gränsen på mycket stort allvar. Jag ska erkänna att jag också räknar, för det är skönt att kunna mäta sina framsteg, särskilt nu när jag har press på mig från ett förlag att leverera ett manus. Men på det stora hela tror jag det är destruktivt att hänga upp sig på ordmängder.

Nu är det dags att tänka till och plocka fram miniräknaren. En genomsnittlig bok ligger någonstans mellan 90 000 och 100 000 ord. Om man följer Kings råd så skriver man alltså en roman på mindre än två månader. Till och med om man skriver tusen ord om dagen så tar det inte mer än ett kvartal att skriva en genomsnittlig bok. Hur många författare, ens av dem som skriver på heltid, tror ni gör det? Det är inte rimligt att kräva en sådan hastighet av sig själv; då blir vi bara slavar under de tvåtusen orden. Stephen King är trots allt ohyggligt produktiv och mycket, mycket rutinerad, och det är väl hårt att försöka mäta sig med honom.

Visst kan man vilja ställa krav på sig själv, särskilt när man bara får loss någon skrivardag då och då, men jag tycker man ska ha ett annat mål, ett vagare men viktigare: när man reser sig från stolen ska det ha gått framåt. Annars känner vi oss bara dåliga, och dessutom är det väldigt lätt hänt att fokuset på kvantitet saboterar kvaliteten. I kapitlet där King nämner de olycksaliga tvåtusen orden, säger han något annat som verkar klokare att ta till sig:

”När jag väl börjat på ett projekt slutar jag inte och drar inte ner på takten om jag inte är absolut tvungen. Om jag inte skriver varje dag börjar mina romanfigurer att stelna till — de blir till just figurer i stället för riktiga människor. Berättarpulsen dammar igen och jag förlorar greppet om intrigen och drivet framåt.”

Det där stämmer med min erfarenhet. Det viktiga är att hålla igång flytet och fantasin, även om man inte skriver så många ord om dagen. Ju längre pauserna blir mellan skrivarpassen, desto svårare blir det. Om boken man skriver är ständigt närvarande i ens sinne så händer det däremot saker även när man inte skriver, fantasin jobbar vidare i ens undermedvetna, och man kan slå sig själv med häpnad och bli uppmuntrad även om man bara skriver något hundratal ord. Nöj dig i så fall med att skriva de orden. Boken blir nog inte blir klar på några månader, men det är större chans att den blir bra.

21 reaktioner på ”Slavar under de tvåtusen orden

 1. Jag hade hört fel. Hade trott King pratade om 1000 ord om dagen, vilket, för mig, känns som en rimligt mål de dagar jag faktiskt skriver. Det är typ en timme om jag inte blir störd (Internet I am looking at you, son).

  Nu skriver jag kanske mer i attack-mode snarare än att suga på det rätta formuleringarna. Mitt målet är ett första utkast där själva storyn flyter på, som sedan ska snidas till. För mig är det viktigt med målet, malandet varje dag, att inte ha för långa uppehåll mellan skrivandet, inte vänta på inspiration, då inspirationen sällan egentligen finns. Skrivandet är mer av ett knog för mig än något som inspirationsmässigt ramlar ut på sidorna. Jag har fått göra rätt hårda prioriteringar för att prioritera skrivandet, vilket bara har fått positiva effekter, dvs mindre random surfande (saker som är sköna ibland, men som effektivt skjuter mitt skrivande i knäskålarna).

  Det är väl som alla andra saker man vill bli bra på och hinna färdigt med innan Chtulhu vaknar – göradet ofta, koncentrerat och även de dagar då det suger. Få personer blir ju bra på något (har ni sett Kluft springa backintervaller, huga) genom att inte anstränga sig.

  • Om man vet vad man ska skriva och inte är jättenoga att det blir perfekt från början (vilket det ändå inte blir) så kan man absolut få ur sig 1000 ord på någon timme. Sedan är det inte alla som vill jobba så, men jag tycker det är klokt att skilja på skrivfasen, då det kan vara bra att komma framåt ganska snabbt, och redigeringfasen, då man kan pilla och stryka och följaktligen helt ska strunta i kvantitet. Fast ibland sitter jag ändå och suger på varje ord. Jag använder min intuition där.

 2. Manne, ett underbart inlägg Igen! Och härligt att läsa hur ni alla gör med jobb och skrivtid.

  2000 ord är inte så mycket om man skriver heltid, eller? 1500 snyter jag en lagom produktiv kväll. Men det kan ju vara så att man har icke-produktiva kvällar när man helt enkelt är för trött för att komma igång. Det så dumt det där med sömn. Ställer till det.

  Jag har fördelen att vara hemma med små barn vilket ger mer tid vid datorn, men den tiden är å andra sidan aldrig någonsin ostörd. Fast jag är bra på att skriva med barnen omkring, om jag är igång. Att komma igång är väl där skon ibland klämmer.

  Men jag blev lättad av den här informationen, som för mig var en nyhet. Lyfter oket, som Anna sa. Om Steven King är nöjd med 2000 ord på en dag så borde väl jag vara nöjd med 1500 på en kväll? (Så varför känner jag mig så sällan nöjd, hur mycket jag än skriver? Jag vill alltid bara skriva mer…) / Hanna

  • Du ska *absolut* vara nöjd med 1500 ord i genomsnitt per kväll. Där ligger du långt över snittet tror jag. Jag pratade med en författare som skriver lite seriösare chick lit ungefär, och hon skriver 600-700 om dagen.

   Och jag tror verkligen inte att du ska haka upp dig på ordmängden som sagt. Kvaliteten är det viktigaste, även om det ibland är skönt att komma framåt och prioritera kvantitet (som jag skrev om i ett tidigare inlägg).

 3. För mig är ett dagligt ordmål ett måste. Jag har alltid jobbat så, satt upp ett konkret mål för hur mycket jag ska hinna under dagen. Både när jag pluggade på universitetet och i arbetslivet. Och nu när jag skriver.

  För mig är tricket att när jag gjort mitt beting är dagens skrivande avslutat. Det får mig att jobba fortare och mer effektivt, jag ger mig själv incitament att jobba hårdare helt enkelt.

  Men jag skriver inte 2 000 ord som King utan 1 000 ord per dag. Det sysselsätter mig under en förmiddag, ungefär. Eftermiddagen ägnar jag åt inspirationsläsning, mejl, blogg, administration med mera. (Och senast kl. 15 lämnar jag skrivbordet och hämtar barn.)

  Utan ordmål= inget färdigt manus. För mig alltså!

   • Ja, just omväxlingen är nog rätt viktig. Jag älskar mitt bröd-föda-jobb så jag vill ha kvar det men drömmen är att kunna skriva åtminstonde på 20 procent, dvs en dag i veckan. Om min bok antas så kommer jag överväga det mycket starkt. Om inte så kanske jag sliter lite till med 100% bröd-föda och kvälslskrivande. 🙂

 4. Tycker att det är helt obegripligt hur någon som inte skriver på heltid kan pressa ur sig 2000 ord om dagen? Skulle vara hellycklig för 2000 ord i veckan. Efterlyser etxter på bloggen om ur man rent praktiskt skapar tid? Hur har ni det som skiver på debutantbloggen? Hur tänker ni om era prioriteringar Jobbar ni hel/deltid, tänstledigt, småbarn/stora barn, fritidsintressen osv?

 5. Jag målsätter gärna mig själv för att det är motiverande, men blir det inte bra får jag ju tänka om. Jag håller lägre ”dagstakt” nu vid fjärde manuset än jag gjort tidigare och då ändrar jag mina mål så att de passar mig.

  • Behöver ju inte vara fel att ha kvantitativa mål, bara man hittar en nivå som man trivs med. Men det beror på vad man skriver just för tillfället också. I de flesta böcker (i alla fall i min nya) finns det nog sådant som är mindre centralt, och å andra sidan nyckelscener som bara måste bli perfekta om boken ska bli bra. Lyckas jag skriva en sådan scen och vara nöjd med den, då är det minst lika mycket värt som 2000 mer ”vanliga” ord.

 6. Pingback: Om att skriva mindre än 2000 ord om dagen « Manne Fagerlinds blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s