Sofia gästbloggar hos Bokcirklar.se

Hej,
Vi har ingen gästbloggare i dag men jag själv har börjat gästblogga hos bokcirklar.se, sajten som drivs av alla läns- och regionbibliotek i Sverige i samverkan. Jag tar över efter Aino Trosell (Norstedts).

Övriga gästbloggare har bland andra varit Maja Lundgren, Amanda Svensson och Åsa Moberg Boije. Du kan förstå att jag är stolt!
Som gästbloggare skriver man i två veckor och jag kommer att skriva fram till 31 oktober.

Här kommer dagens inlägg (http://www.bokcirklar.se/blog/view/10910)

Önskar er alla en fin helg.
Kram Sofia

Panelgardinens fulaste baksida

Ensamhet, tystnad, uppgivenhet och sorg. Där har du panelgardinens fulaste baksida. Dina grannar kämpar med halvdåliga äktenskap bakom stadiga Mårbackapelargoner. Har familjehemligheter det aldrig talas om.
Om du fick sitta på väggen som en fluga i deras hem hade du sett tv-apparater i olika rum, känt av likgiltighet och ointresse. Tystnad.
Alkohol, ekonomisk oro, svartsjuka och tusen andra källor till bråk och misär behövs inte. Men underlättar.

Det var inte alltid så här. Det perfekt inredda hemmet kändes en gång som nyckeln till det perfekta livet. Världen fick ett skimmer i sin varsamma omfamning av IKEA-lampor. Ett ofarligt bråk, en diskussion om vems tur det var att handla följdes av ljuv försoning; biff med sås.

Så kom tystnaden. Och halvfabrikat. Man kan lura alla. Till och med sig själv.
Så man är klädd blir man hedd, brukade min farmor säga. Sätt på dig något tjusigt så känns det bättre. För stunden. Eller kanske bara värre om ingen noterar ansträngningen.

Och det här att alla ska vara så starka. Kunna prata om och reda ut alla sina problem. Sätta ord på känslor. Argumentera för sin sak. För er sak. Varför inte medverka i TV under tiden?

Därför att små sorger talar, stora tiger. I början gick det lätt att få honom att förstå att han måste ända sig. Efter fem år säger han: se dig själv i spegeln.

Då kan orden fastna i bröstet. Jag har en vän som alltid kommunicerar om svåra saker med sin man via långa brev. Hon lämnar dem på köksbordet när hon går och svaret väntar på henne när hon kommer hem. Vissa saker är lättare att lyfta till dagsljus i skrift.

Ingen är ensam om att kämpa. Det finns systrar och bröder i såväl lycka som sorg. Slott och koja. Litteraturen är full med livsöden värda att ta del av och den svagaste är den jag vurmar för mest. Vill ge en röst.

Varför är du så ledsen? Berätta det för mig. Jag har lagt märke till att folk gärna biktar sig för författare. Var inte rädd. Jag byter ut ditt namn. Ändrar hans från Johan till John. Vilken är din historia? Om du berättar din, berättar jag min. Jag har också hemligheter.

I böckernas värld spelar det ingen roll om vi är rika eller fattiga, vackra eller fula. När vi öppnar pärmarna till en trovärdig historia läser vi med hjärtat. Är blinda för krukor och soffkuddar.

Det här inlägget postades i Debut, Mina fräknar, Sofia Hallberg och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Sofia gästbloggar hos Bokcirklar.se

 1. Ethel skriver:

  Djupt mänskligt, det du beskriver så bra, Sofia. Har också märkt (jag är visserligen inte författare, än, men jag skriver :-)) att folk vill berätta när jag talar om att jag håller på med ett manus med utgångspunkt från händelser i min släkt. Alla säger samstämmigt och med iver i rösten, att de också har en historia inombords som vill ut.

 2. Sofia Hallberg skriver:

  Hej Hanna,
  Oj, så fint. Det tror jag att jag stjäl.
  🙂

  Ska jobba på att skriva lite gladare inlägg framöver.

  Tack för att du finns och för att du skriver. Önskar dig en underbar helg.
  Kram från Värmdö.
  Sofia

 3. Vilse skriver:

  Så smärtsamt vackert skrivet. På kornet.

  ”Människan överlever på grund av sin förmåga att prata om annat,” skrev Teodor Kalifatides, en fras som återkommer till mig jämt. Sorger och hemligheter är litteraturens stöttepelare, eller åtminstone två av dem.

  Tack. /Hanna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s