Hur mycket tjänar en författare? Låt oss prata pengar.

Har ni sett filmen Om en pojke? Eller läst boken? I den lever Will (spelad av Hugh Grant) gott på royalties från sin pappas enda musikaliska hit Tomtens supersläde. Pengarna flyger in år för år.

Vore inte det fantastiskt? Du gör en insats i dag och belönas regelbundet framöver. Allt medan du lever din dröm, sitter hemma och skriver.

Min kompis Eva pratade med Varg Gyllander på en releasefest för ett tag sedan. Hon är inte alls i branschen och ställde frågor jag själv aldrig hade vågat. Till exempel undrade hon hur många böcker man måste sälja för att kunna leva på sitt skrivande. Runt 20.000 svarade Varg.

Det här gick jag länge och funderade på. Snittåldern för en debuterande författare är 38 år. De flesta är akademiker. Visst kan denna grupp ha helt olika kostnader, lån, storlek på familj att försörja och så vidare men troligtvis är de flesta vana vid- och behöver en stadig inkomst för att vardagen ska gå runt. Och inte minst behöver författare bunkra upp för sämre tider. Få ger ut en bok som säljer bra varje år hela yrkeslivet.

Jag pratade med Simona Ahrnstedt om det här och tillsammans gjorde vi en analys från andra hållet baserad på Varg Gyllanders uppgifter.

Det blev så här:
Om du behöver 20-30.000 netto/månad det året du ger ut en bok, dvs ca 250-350.000 per år så handlar det om ca 500-600 000 brutto. För en inbunden bok kanske en författare får runt 30 kronor. Ja, då behöver du sälja ca 20.000 det året.

För en debutant känns dessa siffror totalt omöjliga. Jag tror att allt över 4000 ex är en ”succé” med debutantmått mätt. Och de flesta författare säljer (här räknar jag in etablerade, välkända) enligt uppgift mellan 5000 och 10.000.

Sedan tillkommer visserligen pocketförsäljningen men den ger mycket mindre pengar.

Men om du tillhör de få lyckligt lottade som lyckas sälja rättigheter till utlandet kanske du klarar dig oavsett.

I en rapport från 2011 konstaterar Förläggareföreningen att 10 procent av titlarna står för 90 procent av försäljningen. Och det som betraktas som smalt är inte längre okända portugisiska poeter, utan också medelstora, etablerade svenska romanförfattare, enligt tidningen Focus.

En liten tröst är, som en bonus på Om en pojke-temat (men mycket mer realistiskt), att författare också får ersättning av biblioteken för utlånade böcker.

När du lånar en bok betalar biblioteket ingenting men staten ger en schablonavgift i biblioteksersättning till upphovsrättsinnehavaren. Priset per boklån ligger 2012 på 1 kr och 35 öre. 2013 höjs ersättningen till 1 kr och 37 öre.

För e-böcker betalar biblioteken själva runt 20 kronor per utlån.
10 kr går till bokförlaget, och Elib som förmedlar boken till biblioteket tar andra halvan. Hur förlaget och författaren delar upp ersättningen är upp till dem själva.

Sammanfattningsvis är det långt från skrivbordet till bankkontot. Det är ytterst få som kan leva ens drägligt på skrivandet.  Men från skrivbordet till drömmen är det bara en tanke.

Sofia
www.sofiahallberg.se

Ps. Länkar om du vill veta mer: Sveriges författarfond – http://svff.se/
Svensk Biblioteksförening – http://www.biblioteksforeningen.org/

13 reaktioner på ”Hur mycket tjänar en författare? Låt oss prata pengar.

 1. Om man säljer till utlandet får man oftast ett förskott, beroende på land varierar det ordentligt. Tyskland kan betala flera miljoner emedan Estland betalar 5 tusen. Dessa räknas sedan av mot framtida royalty. Fördelen är att man inte behövet betala tillbaka om man sedan säljer mindre än vad förskottet motsvarade. Därmed är förskottet också viktigt då det ger en fingervisning om hur mycket ett förlag tror på, och är beredda att satsa på, en specifik bok. Förskotten betalas ofta ut i delar där första delen kommer vid avtal, andra vid levererat manus och tredje vid boksläpp i respektive land.
  Hoppas detta svar var till hjälp.

 2. Pingback: Debutantbloggen om författare och pengar | Verkligen Stefan

 3. Tack för ett väldigt intressant inlägg! =) Som skribent med författardrömmar tror man ju gärna att man blir stenrik så fort man får en bok utgiven, så det är skönt att höra att allt inte blir så enkelt bara för att man får förlagskontrakt.

  • Hej Johan,
   Jag tror mer och mer detta befäster att det är vägen som är målet. Skrivandet är ett intresse som måste ge något oavsett om man blir antagen eller säljer när man väl är utgiven. På något sätt är gapet mellan oss mindre i dag än i går.
   Men hoppet dör aldrig.
   🙂
   Kram!

 4. Pingback: Dagens inlägg på Debutantloggen: Hur mycket tjänar en författare? Låt oss prata pengar. | sofiahallberg.se

 5. Väldigt intressant och precis den typ av inlägg till som jag skulle kunna läsa varje dag! Jag är självklart jättenyfiken på om du har agent och om utlandsförsäljning är på gång för dig också? Jag gillar ju det här med agentvärlden… 🙂 Många kramar Helena

  • Hej Helena,
   Om du visste hur jag sitter på nålar just nu. För två veckor sedan var det mässa i Frankfurt och mitt förlag med agent fanns på plats och försökte sälja rättigheterna till “Mina fräknar” till andra länder. Konkurrensen är stenhård. 7000 förlag fanns representerade och hur många böcker … Ja, det vågar jag inte ens gissa.
   Men det finns länder som visat starkt intresse för Mina fräknar och diskussioner har påbörjats men inget avtal är tecknat ännu.
   Håll tummarna för mig. Lovar berätta hur det går.
   Kram kram!!!

   • Åh, vad spännande! Önskar dig såklart massor av lycka till. Det finns uppenbarligen tusen saker till om den här branschen som jag måste lära mig. Spännande. =)

    Tack för matnyttigt inlägg. 20.000 ex ska man väl kunna kränga… :S

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s