Det största misstaget (hittills) i min författarkarriär

Jag har aldrig förstått mig på folk som säger att de inte ångrar någonting. Själv ångrar jag nämligen MASSOR. Jag ångrar saker jag sagt, saker jag inte sagt, saker jag gjort och hur jag gjort dem. Men allra oftast ångrar jag de så kallade underlåtelsesynderna — saker jag borde ha gjort men inte gjorde.

När det gäller mitt skrivande dominerar just underlåtelsesynderna. Jag ångrar till exempel att jag med mina första två manus lät mig nedslås så fort, för jag skickade bara till fem, sex förlag innan refuserna gjorde mig för ledsen för att fortsätta.

Vidare ångrar jag att jag gav upp efter de manusen när jag blev osäker på mina motiv. Chansen att man blir utgiven är så liten ändå, så man behöver inte fundera på sina motiv. Tycker man det är roligt så ska man bara fortsätta skriva; å andra sidan ska man av samma skäl låta bli att skriva om man bara gör det för att bli utgiven. Lusten eller driften måste finnas där. Jag är inte så säker på att Knausgårds motiv egentligen är så ädla — kanske är det bara ett egoprojekt — men ändå skriver han tveklöst bra romaner.

Men det största misstaget jag gjort känns lite mer knaussgårdskt, eller i alla fall typiskt manligt. Ända fram tills jag blev antagen höll jag mitt skrivande för mig själv. Jag gick därför aldrig på någon skrivarkurs, vilket jag ångrar. Delvis berodde det på missriktad stolthet — om jag skulle skriva en roman och få den publicerad så ville jag klara det på egen hand — delvis på rädsla för att bli avslipad och stöpt i samma form som alla andra författaraspiranter. Jag var fånigt nog rädd för att förlora min röst.

Idag har jag sent omsider förstått att det inte är poängen med en skrivarkurs, utan att man snarare får hjälp med att hitta sin röst och lär sig en del om hantverket och skrivprocessen på vägen. Att jag inte har gått någon skrivarkurs är alltså inget jag vill stoltsera med; tvärtom vill jag råda den som har skrivardrömmar att göra det. Om jag hade gjort det, tror jag att jag hade fått hjälp att bli en bättre författare och kanske hade kunnat debutera tidigare.

För att trösta mig brukar jag titta på nedanstående klipp från Kvarteret Skatan. Kanske var det ändå lika bra att jag inte gick den där kursen.

11 reaktioner på ”Det största misstaget (hittills) i min författarkarriär

  • Skrivarakademin i Stockholm är bra. Jag gick för Stig Larsson. Kan du förstå vilken lyx! De har även distansutbildning men då förlorar man mycket. Jag tror många kurser är bra. Lycka till.
   Sofia

  • Jag gick författarskolan vid Lunds universitet och tyckte mycket om den! Massor av olika uppgifter, engagerade lärare och kursare m.m. Men: det är en tvåårig utbildning och den är inte på distans. Så det är ett stort steg förstås, att hoppa på den.

 1. Bra skrivet! Att man inte gått någon skrivarkurs är definitivt inget att skryta om. Jag har heller inte gått någon skrivarkurs, men däremot har jag läst mängder med böcker om skrivande för att jag vill lära mig och bli bättre. Att tro att man förlorar något (dvs. det som är unikt med sitt eget sätt att skriva) på att läsa en skrivarkurs är lika enfaldigt som att tro att livet blir sämre för att man tar körkort!

 2. Har heller aldrig gått en skrivarkurs om det känns bättre. =) Vet inte riktigt om jag ångrar det, på sätt och vis kanske, men jag har ändå gjort en lång resa. Jag skrev en trilogi, skrev en annan roman, pratade aldrig, aldrig, aldrig om att jag skrev – det skulle jag ju göra när jag blivit utgiven. Trodde jag.

  Sen bestämde jag mig för att vända upp-och-ner på alltihop. Jag skaffade mig ett stort gäng betaläsare varav några var mer bekanta än vänner och hade dem till att sitta och diskutera allt som var dåligt med manus. Jag gjorde massor av förändringar i hur jag tänker kring mitt skrivande och hur hårt jag jobbar. Det är väl någonstans hit jag inbillar mig att en skrivarkurs hade lett. Nu har jag kommit hit ändå, tror jag. Hoppas jag.

  Redaktören på Kabusa frågade mig hur jag lärt mig skriva. Antar att hon fiskade efter en flashig skrivarkurs.
  ”Jag har skrivit sex romaner på tio år,” sa jag stilla. ”Först lärde jag mig konsten att skriva, sen lärde jag mig konsten att skriva om.” Hon såg nöjd ut med svaret.

  Resorna ser olika ut, men jag tror faktiskt inte man kan bli författare ”på en gång”. Vi måste bemästra hantverket och hitta både vår röst och vår tro på oss själva för att klara av stormvindarna som härjar i den här branschen. Varje person som lyckas är inspirerande på sitt sätt. Du inspirerar mig, trots brist på skrivarkurs. =)

  • Man kan definitivt bli författare utan skrivarkurser. Annars skulle det ju inte ha skrivits några böcker innan det fanns sådana kurser. 🙂

   Däremot tror jag att jag skulle ha blivit enormt inspirerad av en kurs och dessutom lärt mig en hel del, eftersom jag egentligen är en ganska social person.

 3. Det är faktiskt inte för sent att gå en skrivarkurs! Om jag inte minns helt fel var det Viveca Sten som anmälde sig till en skrivarkurs för att få fortsatt push i rätt riktning, trots att hon var utgiven. Gemenskapen och den direkta responsen på skrivarkurserna var det som jag tog med mig och också det som gav mig en känsla av att det jag skrev kanske var lite spännande för andra att läsa ändå. Min underlåtelsesynd är att jag låter endast en person läsa mitt manus. Kanske ändra på det någon gång inom året? 🙂 Kram Helena

  • Intressant! Om jag börjar skriva på heltid (vilket iofs känns som en ren utopi just nu) så ska jag fundera på det. Nu har jag svårt nog att få ihop pusslet ändå, eftersom jag har hälsosam press på mig att leverera nästa roman.

   Jo, jag tror att du tjänar på att låta fler läsa. Hade faktiskt tänkt nämna det som ytterligare ett av mina misstag, men då hade inlägget blivit för långt. Själv har jag bestämt mig för att låta minst en person som jag litar på läsa nästa bok (förutom förlaget alltså) redan när första utkastet är klart.

   Kram!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s