Konvalescent från debutantsjukan

Familjen är borta på middag, men jag stannar hemma med snuvan som enda sällskap och funderar som bäst på huruvida ett stort glas whiskey kan duga som middag. Just därför passar det bra att jag bloggar om en annan sjukdom, en som jag dragits med i över ett halvår och först nu så smått börjar tillfriskna från. Jag talar om Debutantsjukan.

Termen hörde jag av en etablerad författare som jag pratade med i samband med Bokmässan. När hon beskrev hur hon själv agerade och reagerade i samband med sin debut, insåg jag att mitt egna hysteriska beteende inte var så unikt. Snarare tror jag att den här åkomman är mycket vanlig bland debuterande författare.

Författaren i fråga sprang till exempel till bokhandeln och blev helt chockad över att hon inte stod i skyltfönstret. Hon hade ju faktiskt debuterat! Hon sprang dessutom runt till alla boklådor och blev arg och ledsen över hur hennes böcker var placerade, och vid ett tillfälle blev hon så upprörd över att de inte hade köpt in fler ex av hennes bok att hon själv köpte allihop och sa åt dem att beställa fler i nästa vända. Eftersom hon debuterade innan webben exploderade slapp hon dock drabbas av en del bisarra symptom som jag har fått.

Här är några av de patetiska saker som jag har gjort tvångsmässigt men nu nästan har slutat med:

1) Googla ”berg har inga rötter recension” så fort jag sätter mig framför en dator.

2) Gå in på Adlibris och Bokus och försöka se om min bok har sålt något genom att kolla om listan ”Den som köpte Berg har inga rötter har även köpt …” har ändrats.

3) Gå in på samma ställen och kolla om det har kommit några kundrecensioner.

4) Kolla flera gånger om dagen hur många (eller snarare hur få) som har varit inne på min egen blogg.

5) Irritera mig på att fler människor landar på min blogg efter att ha sökt ”lila hibiskus recension” än ”berg har inga rötter recension”

6) Kolla hur många som verkar ha läst mitt senaste inlägg på Debutantbloggen.

7) Gå in i samma bokhandel med jämna mellanrum och se om det fortfarande är lika många ex kvar av min bok.

8) Kolla om det har kommit några nya recensioner av min bok på boksidan.net och boktipset.se.

Helt har jag inte tillfrisknat från debutantsjukan, men jag kan nog betrakta mig som konvalescent. Äntligen ägnar jag mer energi åt att skriva nästa bok så bra som möjligt än åt att bli fullständigt uppslukad av debutens öden och äventyr.

Om du själv är så lyckosam att du får debutera, försök att inte hetsa upp dig som jag. Ja, jag inser att det är lättare sagt än gjort, och jag tror att man måste vara ett under av ödmjukhet och stoicism för att inte få en släng av den här sjukan. Men jag har sent omsider insett att det inte är mödan värt att engagera sig på det här sättet, och att det inte är så förtvivlat viktigt vilka recensioner man får. Om inte recensenterna är förtjusta så är det säkert någon annan som är det, och med försäljningen blir det ändå som det blir.

Du ville förhoppningsvis bli författare för att du älskar att skriva, så se till att ägna dig åt det i stället.

22 reaktioner på ”Konvalescent från debutantsjukan

 1. Pingback: Hej, jag heter Manne. Jag är en googlare. « Manne Fagerlinds blogg

 2. Bra inlägg måste jag medge.
  Och lite sorgligt, med tanke på att jag ägnat mig åt sådana olater vid flera tillfällen. Särskilt illa är det nog att jag inte bara har ägnat mig åt exempelvis att titta in på Bokus och Adlibris enligt punkt 2) flera gånger, utan också har skrivit ett inlägg om det här med statistik/listor (där min bok syns) på min egen blogg.
  Du har helt rätt i att man (hen?) borde ägna sig åt sitt eget skrivande istället.
  Vill bara tillägga att jag har noll recensioner hittills på Boktipset och Boksidan.

  • Tack. Som sagt, det är ganska mänskligt, så man får nog försöka att inte skämmas för mycket.

   Din kommentar får mig att tänka på ett replikskifte ur Fawlty Towers:

   O’Reilly: ”Just remember, Mr Fawlty, there’s always someone worse off than yourself”
   Basil Fawlty: ”Is there? Well, I’d like to meet him. I could do with a laugh.”

 3. MANNITIS. Du är ju värre än jag. Herregud, jag visste inte ens att man kunde söka så. Det där ”andra kunder har också köpt” är ju GENIALISKT.
  Skönt att du känner dig bättre nu. förutom febern då. 🙂

 4. Den sjukan är smittsam. Jag har tittat in alla boklådor jag sett för att se hur din och Pernillas bok är placerad. Om jag har besökt samma boklåda flera gånger har jag sett efter om det försvunnit några ex. Varför gör jag det? Och nu tittar jag efter pocketboken. Det har gått så långt att även min hustru deltar. När hon sist pendlade ner till Ystad så kunde hon bertta att nu hade de Mannes pocket i pocketshop i Malmö Centralstation. Jag kan ana att min åkomma är betydligt lindrigare än din. Jag läste ett bra kåseri av Marian Keyes i ”Under tcket” där hon just beskriver debutantsjukan.

 5. Haha! Roligt inlägg. OM jag någonsin debuterar så är jag säker på att jag faller pladask och raklång rätt in i den sjukan. Så där lite smusslande med telefonen på bussen, typ. Lägga all tid på det (och tankekraft – varför har hen fått en recension och inte jag?) istället för den geniala uppföljaren till min briljanta debut.
  Låter farligt att vara debutant. Lika bra att fortsätta vara wannabee-författare ett tag till.
  Krya på dig!

 6. Ha, ha!
  Du har ju i alla fall en bra anledning att vara besatt…Du har ju faktiskt debuterat! : )
  Finns en hel del människor som ständigt kollar uppdateringar och liknande utan att ha gjort något alls.
  Försöka njuta av din bedrift. (jag är avis)

 7. Känner igen mig på nästa alla punkter. Det är hemskt egentligen. Men det är som du säger att vi författare ska hålla oss till skrivandet och det andra får vara som det är med det.

 8. Ärligt och mycket bra skrivet, Manne! Jag vrider mig i känna-igen-sig-plågor över hur mycket energi jag själv lägger på att kolla bloggstatistik etcetera. Förhoppningsvis är jag färdig med sånt beteende när jag äntligen debuterar. Fast risken för att det eskalerar verkar onekligen större…

  /Anna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s