Frågestund

Hej,
I dag tänkte jag bjuda in till frågestund. Fråga vad du vill.

Det kan handla om mig som person, mitt författarskap, innehållet i ”Mina fräknar”, drömmen om att bli författare eller vad som helst.

Finns det något du tänker på? Ta chansen nu. Ingen fråga är dum (elak eller opassande kanske, men då låter jag bli att svara:).

Kram
Sofia

16 reaktioner på ”Frågestund

  • Hej Sofia,
   Det känns som att börja om, från noll. Jag hade ju arbetat i många år, kämpat och slitit hårt för att bygga upp ett förtroende och en framgång inom det jag utbildat mig till och arbetade med tidigare. Nu bryr sig ingen om mina gamla meriter. Det känns ibland lite märkligt men samtidigt är det tjusningen.

   Du kan vara precis hur ung eller gammal som helst, ha en utbildning – eller ej, ha varit chef eller hora, det spelar ingen roll när du väl har fått ett kontrakt med ett förlag.
   Nu bedöms jag bara utifrån hur jag skriver och hur jag uppfattas som person. Jag kan inte gömma mig bakom en titel.

   De flesta människorna runt omkring mig är nya. Jag befinner mig dessutom i en helt ny bransch. Tur då att alla är trevliga. Vi författare sitter i samma båt och har bara att vinna på att vara snälla mot varandra.

   Jag kan känna att jag på vissa sätt stigit i aktning i folks ögon. Det kommer fram personer som känner igen mig och som ger mig komplimanger för min bok. Men ekonomiskt är det en fullständig katastrof.

   Jag är rädd varje morgon för att det inte kommer att gå att skriva en rad till, eller ännu värre för att jag nu, när jag har fått min dröm uppfylld, inte kommer att hitta en skatt vid regnbågens slut. Vad ska jag då göra av mitt liv? Utan drömmar?

   Jag är inte lyckligare nu än tidigare men jag känner ändå att detta är mitt kall.
   Jag lever min dröm nu, det gör jag, men det är ingen idyll.

   Tack för att du frågade.
   Kram,
   Sofia

 1. Min fråga: Vilka provläsare använde du dig av och var det privata vänner eller professionella? Och hur länge fick de på sig att läsa? Undrar eftersom jag just nu att mitt barnboksmanus ute hos sex stycken provläsare (vänner och bekanta) och jag börjar tycka att de kunde höra av sig snart (de har haft ca 3 veckor på sig).

  • Hej Makenaa,
   Jag ”använde” först en kompis som är bibliotikarie som jag litar mycket på. Sedan hade jag förmånen att få ha författaren Unni Drougge som mentor, så hon har också läst texten. Även Manne läste ”Mina fräknar” och gav användbara kommentarer. Dessutom gick jag en kurs på Skrivarakademin för Stig Larsson och vi var sex elever som alla läste delar av varandras manus. Stig med så klart.
   Mitt råd är att hitta så många som möjligt som vill och kan läsa. Sedan bestämmer du själv vad du vill lyssna på, eller inte. Det är trots allt din berättelse, ditt språk, ditt konstverk.

   Tycker du kan höra av dig till dina vänner och fråga när de är klara. De måste ju förstå att du sitter på nålar. Jag förstår det verkligen. Det låter som du är duktig och ambitiös. Jag önskar dig allt gott.

   Kram kram och lycka till!

   • Som jag nämnt tidigare någon gång så är Unni den svenska författare jag beundrar mest. Finns få som kan formulera sig så knivskarpt. Det måste kännas riktigt bra att ha henne som mentor!

   • Tack för ditt svar! Jo på nålar satt jag verkligen i början!! Kollade mejlen flera gånger om dan!! Trodde liksom att de skulle slänga sig över mitt manus och ge respons ganka snabbt. Nu har jag insett att det inte var så och ägnar mig under tiden åt att läsa Elsabeth Georges bok Skriv på och åt att börja fundera lite på karaktärerna i min nästa bok (fick en idé i somras till en annan bok) 🙂 Känns svårt att ”tjata” på dem. De ger ju av sin tid till lilla mig liksom.

 2. Lite udda fråga kanske, men är svenska förlag ”allergiska” mot svensk fantasy? Är det sant att de hellre satsar på utländsk fantasy eftersom det säljer bättre? Jag har precis färdigställt ett fantasymanus med en annorlunda touch och vet inte riktigt hur jag ska ”sälja in” det 🙂

  • Hoppas Sofia inte har något emot att jag svarar också. Det här är nog inte hennes hemmaplan. 🙂

   Jag tror inte att de är så allergiska. Tänk på ”Cirkeln”! Trots att jag inte är jättemycket inne på fantasy kommer jag direkt på flera exempel: Peter Bergtings Morwhayle-böcker, ”Svavelvinter”, Jenny Wiiks ”Bildbindaren” (dock finländsk) och ett par till som jag just nu inte minns namnet på. Inhemsk fantasy är nog ändå mindre missgynnat av svenska förlag än t.ex. romance har varit.

   Är det riktigt bra så har man nog alltid en chans. Men som vanligt är det lockande för förlaget om det finns något som kan väcka folks intresse, i brist på kändisskap t.ex. ”internationell succé” och ”såld till 20 länder”.

 3. Vad lyxigt att få ställa frågor! Rent spontant undrar jag kring hur ditt förlag ser på ditt författarskap, eller mer specifikt din bok nummer två. En del verkar ju bli förhörda om kommande bokidéer redan när de blir antagna för sin debut, hur var det för dig? Har/hade du ens en tanke om hur dina framtida ännu oskrivna romaner ska passa in med Mina Fräknar? Var det någonting som kom upp? Eller nu, när debuten är färdig och ute, tänker du (eller förlaget) på hur resten ska passa ihop med den?

  Kram!
  /Anna

  • Hej Anna,
   Förlagen är ju i planeringen långt, långt före konsumenten i handeln (typ 2 år) och vill gärna veta hur det går och när man beräknas bli klar. Jag blir pressad av författare som redigerar ett manus på kvällarna och skriver på ett nytt varje morgon. Det är jätteduktigt, jag är avundsjuk, men alla är olika. Helst vill säkert förlagen att man kommer ut med en ny bok varje år, men den måste ju vara bra också. Det är trots allt det viktigaste.

   Jag hade skickat in ett manus till förlaget innan jag skrev ”Mina fräknar” och detta är något som jag brukar berätta för aspirerande författare som blir refuserade. Fortsätt skriva och fortsätt skicka in! Det kommer nämligen vara till din fördel att förlaget ser att du kan skriva flera berättelser.

   Damm förlag ser på mitt författarskap långsiktigt och stöttar mig i att jag vill skriva en ny roman, inte i första hand skriva om mitt första och ge ut det. Jag känner att jag har utvecklats sedan dess och bryr mig mer om att jag vill vara stolt över det jag gör, än att bli utgiven.

   Min förläggare har läst kanske 70 sidor i mitt nya manus och hon tycker mycket om det. Till jul hoppas jag ha det klart. Utgivning blir kanske till våren 2013, kanske (mer troligt) till hösten.
   Jag fick klartecken för flera veckor sedan på att de vill skriva avtal på min nya roman som går under arbetsnamnet ”Spårvagnen”, vi har bara inte träffats än och fått det gjort.

   Jag tror alla som läst ”Mina fräknar” kommer känna igen språket och stilen men det är en helt annan berättelse som handlar om fler personer.

   Man hoppas och tror ju alltid att det man gör just nu är det bästa någonsin. Spårvagnen ska bli ett litet mästerverk. Ingen läsare ska bli besviken.
   🙂

   Lycka till fina Anna.
   Kram Sofia

 4. Hej Sofia! Min fråga är ganska konkret: Hur mycket tid tog redigeringen av ditt manus från antagning till tryckfärdigt manus? Var det mer eller mindre arebte än du trodde? Inenbar det några större omarbetningar eller var det mest småputs?

  • Hej Jennie,
   Min redaktör Anna Lovind läste manuset och skrev små kommentarer med blyerts i kanten. Det kunde vara något grammatiskt hon reagerade på eller en kommentar som: ”Flytta detta stycke längre fram i texten för att göra Mats mer mänsklig.” Eller ”Utveckla texten lite här. Känslan kommer inte fram tillräckligt tydligt.” Eller ”Denna meningen är överflödig. Du har redan fått fram vad du ville i stycket ovanför. Upprepning!”

   Hon tittade också på att allt var logiskt. Strukturen i manuset var hon nöjd med från början. Jag behövde inte stryka något stycke eller någon person.

   Manuset gick mellan oss i kanske fem vändor. Varje gång jag fick tillbaka det gick jag igenom hennes förslag på ändringar – och genomförde dem. Dessutom hittade jag egna saker att förbättra i varje vända. Jag postade mitt manus digitalt och fick tillbaka det efter ca två veckor på urtskrivna ark. Alla ändringar har jag alltså själv skrivit in i texten.

   Allt som allt tog redigeringen kanske fyra månader. Jag tycker att det var mindre arbete än jag trodde. Det värsta var att det var så otroligt jobbigt mot slutet att läsa igenom texten. Jag var fruktansvärt trött på den. Mådde fysiskt illa.

   Lycka till.
   Kram Sofia

 5. Pingback: Frågestund på Debutantbloggen | sofiahallberg.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s